Mikó-ügyReformátus szervezetek tiltakoznak

2012. augusztus 28., kedd, Közélet

A Magyar Népfőiskolai Collegium elnöksége és a Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinatának elnöksége felszólította az illetékes román hatóságokat, hogy semmisítsék meg a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium visszaállamosításáról hozott bírósági határozatot. Csatlakozva a Romániai Református Egyház zsinatához és a Romániában élő Keresztyén Egyházak Közösségéhez, a szervezetek követelik, hogy a visszaállamosítások kísérletét azonnal szüntessék meg, és „a jogállamiságot maradéktalanul tartsák meg” Romániában.
 

Mint írták, „köztudott, hogy Romá­nia az Európai Unióhoz való csatlakozásakor hatalmas igazságtalanságok és hiányosságok kiküszöbölésére tett ígéretet. Megbotránkozással szem­besülünk azzal, hogy Romániában ahelyett, hogy teljesítenék a felvállalt intézkedéseket, visszarendező erők hatására a kommunista diktatúra jegyei jelentkeznek”. A közleményben úgy fogalmaztak: „nem hagyjuk szó nélkül, hogy mindaz, ami jelenleg Romániában történik, a jogállamiság eszméje ellen való durva támadás, egyben az Európai Unióban élő polgárok ellen való bűncselekmény”.
A Keresztény Értelmiségiek Szö­vet­sége (KÉSZ) az erdélyi magyarság meg­félemlítését szolgáló intézkedésnek nevezte az egyháznak korábban kormányrendelettel, jogszerűen visszaszolgáltatott sepsiszentgyörgyi kollégium újraállamosítását elrendelő ítéletet. A KÉSZ, Magyarország legnagyobb keresztény civil szervezete támogatja „a magyar nemzet e közös ügyét és az érte való küzdelmet”, és szolidáris az elítéltekkel. Arra buzdítják tagságukat, hogy, „ha tehetik, vegyenek részt (...) a szep­tember elsejei megmozduláson, hiszen a tét több száz ingatlan visszaállamosítása lehet a mostani precedens alapján, a visszaszolgáltatások ugyanis leálltak”. Hang­súlyozták: „a magyar nemzet nem engedheti, hogy a vagyonát elvegyék (...), az iskoláért folyó küzdelem tehát meghatározó és döntő kérdés az erdélyi magyarság jogaiba való visszahelyezéséhez”.
Tőkés László EP-képviselő úgy értékelte: a XXI. századi egységesülő Európa egyik tagországában feltámadt a múlt, a kommunisták és örököseik ismét a totális hatalomátvételt tűzték ki célul, az ország alkotmányát, a törvényeket és szabályokat megsértve minden hatalmi ágat a kezükbe akarnak kaparintani. „A politikai visszarendeződésen túlmenően további aggodalomra ad okot az, hogy az elvileg független igazságszolgáltatás nem ismeri el a magántulajdonhoz való jogunkat. Az egész nyugati világgal, ezen belül pedig az Európai Unió eszméjét megalapozó értékközösséggel szembemegy az a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatási ügyében hozott bírósági ítélet, amely jogos tulajdonától fosztja meg református egyházunkat és erdélyi magyar közösségünket, továbbá börtönbüntetésre ítéli azokat, akik a törvények értelmében lehetővé tették a visszaszolgáltatást” – áll az EMNT elnökének tegnapi közleményében. Tőkés arra buzdít: „az Igazság napján  Sepsiszentgyörgyön békés, alkotmányos keretek között ismételten álljunk ki igazunk mellett”.

Pedagógusok az Igazság napján
Felhívást intézett a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Kovászna Megyei Szervezetének Elnöksége Háromszék magyar pedagógusaihoz, hogy szeptember elsején, az Igazság napján vegyenek részt a sepsiszentgyörgyi tiltakozáson. „Számunkra, magyar pedagógusok számára nem csupán a Székely Mikó Kollégium épületének sorsa a tét, hanem a magyar nyelvű oktatás ügye is” – fogalmaz közleményében Péter Sándor, az RMPSZ megyei elnöke. „Húsz évvel ezelőtt szintén utcára kellett vonulnunk jogaink visszaszerzéséért, most is ezt kell tennünk kivívott jogaink megtartásáért!” – olvasható a szervezet felhívásában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1787
szavazógép
2012-08-28: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Szeptembertől kezdődhet az ellenőrzés (Kötelező lakásbiztosítás)

Szeptember elsejéig még előnyös feltételek mellett köthetünk biztosítást a tulajdonunkban lévő ingatlanokra, a Biztosítási Felügyelet augusztus hetedikén hozott döntése azonban változtat a jelenleg érvényben lévő szabályozáson.
 
2012-08-28: Közélet - Bogdán László:

Búcsú Matekovics Jánostól

Néhány hónapja, utolsó találkozásunkon Weöres Sándor Bolero című verse felől érdeklődött, te mindent tudsz, nézett rám, kissé kételkedve, nem létezik, hogy ezt, éppen ezt ne tudnád. És én rögtön el is kezdtem, nehogy gyanakodni kezdjen, mert voltak pillanatai, amikor fölöttébb gyanakvónak tűnt ez az örök rebellis, tántoríthatatlan újságíró, a romániai magyarság száguldó riportere, a hatvanas évek legendás Ifjúmunkás című hetilapjának vezető riportere, a soha nem elég éber, viszont bosszúálló cenzorok és kultúrairányítók pofozóbábuja.