Viharos tanácsülés Nagyborosnyón

2012. október 2., kedd, Közélet

Csupán négy kérdést kellett megvitatnia szeptemberi rendes ülésén a nagyborosnyói tanácsnak, ennek ellenére az összejövetel több mint két órát tartott. A határozattervezetekhez fűződő viták mellett a képviselők legnagyobb gondja volt megtudni: mikor kapják végre kézhez elmaradt üléspénzüket.
 

A korábbi választási ciklusban is mandátumot nyert önkormányzati képviselőknek több mint húszezer lejjel tartozik a községháza. Az is elhangzott, míg nem lesz pénz, zárják be a tanácsot.
Szőcs Levente polgármester egyetlen kiutat látott a pénz behajtására: a képviselők pereljék be a községházát. A törvényszéki döntés alapján kifizethetik a tartozást, másképp visszamenőleg nem tudják kiadni a pénzt – mondta a községvezető.
A tartozás ellenére a tanácstagok az ülésen egyhangúan döntöttek a jelenlegi mandátum alatt járó üléspénzről. A törvény szerint megengedett legnagyobb összeget szavazták meg, azaz a polgármester fizetésének öt százalékát. „Korábban is megszavaztuk, de semmit nem kaptunk” – jegyezte meg Szentgyörgyi Ernő ülésvezető. A bizottsági ülések díját is beleszámítva egy községi képviselő 200 lej körüli javadalmazást vihet haza havonta.
A választottak nem csak az elmaradt pénzük miatt emelték fel hangjukat. Mind az RMDSZ, mind az Erdélyi Magyar Néppárt frakciója kifogásolta, hogy a tanácsi határozatokat nem hajtották végre. Előtérbe került a polgármester-alpolgármester közötti ellentét is. Lőrincz Kálmán alpolgármester kijelentette: tevékenységét a tanács büntetheti, ha az RMDSZ-frakció úgy látja, hogy nem végzi munkáját, akkor „viszontlátásra”. Hanzel Attila azt szorgalmazta, ha továbbra sem teljesítik a határozatokat, „kezdődjenek el a büntetések”.
Utolsóként került terítékre a polgármester által javasolt költségvetés-módosítás – a megyei tanácstól és pénzügytől kapott 13 ezer, illetve 96 ezer lej sorsáról kellett volna dönteni. Az érdemi vita helyett azonban újból az elmaradt üléspénz témája merült fel. A heves felszólalások után a testület úgy döntött, nem szavazza meg a tervezetet. Mikor már csillapodtak a kedélyek, másodszorra is szavazásra bocsátották azt. Az RMDSZ-frakcióból ketten tartózkodtak, öten ellene szavaztak, ezt nem tudta ellensúlyozni az EMNP-frakció öt tagjának támogató voksa. A tervezet megbukott, Szabó Katalin könyvelőnő pedig kijelentette: az összegek így is, úgy is benne lesznek a szeptemberi zárásban, ha nem megy másképp, polgármesteri rendelettel.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1773
szavazógép
2012-10-02: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Lemondott az egészségügyi miniszter
Lemondott tegnap Vasile Cepoi egészségügyi miniszter, akit a múlt héten európai uniós források eltérítésével és érdekbeli összeférhetetlenséggel gyanúsított meg a feddhetetlenségi ügynökség. A vagyonvizsgáló hatóság szerint Cepoi még Iaşi megyei egészségügyi igazgatóként megállapodásokat kötött egy uniós pénzből lebonyolított programra, amelyben később alkalmazottként vett részt, és ezért  feleségével együtt összesen 42 440 eurónak megfelelő összegű lejt kapott. A minisztérium közleménye szerint Victor Ponta kormányfő elfogadta Cepoi lemondását, ugyanakkor kinevezte személyes tanácsadójának. A miniszteri teendőket Raed Arafat államtitkár-helyettes veszi át.
2012-10-02: Közélet - Fekete Réka:

Idősek világnapja

Minden idősnek azt tanácsolom, menni, menni, és nem lustálkodni, mert aki azt teszi, odaragad az ágyhoz, a konyhához – mondja a nyolcvanéves Bîrsan Piroska, aki maga horgolta fehér kalapkájával, derűs tekintetével kitűnt a tegnapi tömegből a csontsűrűségmérő sátornál. Az idősek világnapja alkalmából tartott sepsiszentgyörgyi rendezvény több száz nyugdíjast vonzott az Erzsébet parkba.