Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 20:15
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!

Pecsétbe rejtett történelem

2012. október 4., csütörtök, Közélet
Albert Levente felvétele
Albert Levente felvétele
Sepsiszentgyörgy 1509-es első pecsétnyomójától a jelenkori városzászlóig hosszú és göröngyös az út. A jelképek bizonyos elemei állandóak, mások a különböző történelmi korokban változnak, némely módosításokra van magyarázat, másokat csak találgatni lehet. Szekeres Attila István heraldikus, lapunk munkatársa ezeket tárja fel a Sepsiszentgyörgy jelképei című kiadványban, amelyet tegnap mutattak be a Székely Nemzeti Múzeumban.
 
„Idők jöhetnek, mehetnek, világok, világnézetek változhatnak, értékét veszítheti minden, mi ma becses, de a múltnak arany ködébe vesző eredetű – minket jelentő – emlékeink szeretete soha el nem múlik.” Keöpeczi Sebestyén József heraldikus írta keserű szájízzel ezeket a sorokat, amikor Sepsiszentgyörgy régi városcímerét 1931-ben elgörökeletiesítették. Az általa fogalmazottak szellemisége vonul végig Szekeres Attila István tanulmányán is, aki az 1509-ből származó első sepsiszentgyörgyi pecsétnyomó részletes bemutatása után végigvezet a pecsét címeresítési folyamatán, majd nagy teret szentel a Gödri Ferenc polgármester által tervezett és festett címernek és az I. Ferenc József osztrák császár és magyar király által 1897-ben kiállított adománylevélnek, miszerint az „új címert címere gyanánt Sepsi-Szent György rendezett tanácsú város pecsétjeként magyar körirattal pedig pecsétjéül örök időkig használhassa”.
A címerekben feltüntetett ábrák, szimbólumok, az évszámok, a felirat nyelve, a város megnevezése, rangja sokat elárul az adott korról, hatalmi viszonyokról. Sze­keres Attila István tanulmányait lapozva történelmi utazásban vesz részt az olvasó, miközben a pecséttől a zászlóig a jelképrendszer sok titkát megismeri. A Sepsi­szentgyörgy Kiadó ezzel a kiadvánnyal nem csak a Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális és ifjúsági fővárosa programot gazdagítja, de megemlékezik a város első írásos említésének 680. és a városépítő polgármester, Gödri Ferenc születésének 150. évfordulójáról is.
Hozzászólások
2012. október 4.
csütörtök 09:02
Ferencz
13769 hozzászólás
895....1083....1509....1920....2012-ben a prefektus úrnak vajon mondanak-e valamit ezek a számok? Hát nekünk? S ha igen, vajon mit?

2012. október 4.
csütörtök 17:28
szekelyse50
5712 hozzászólás
Itt voltunk ,itt vagyunk,és itt is maradunk. Hogy mit mond egy jegesnek ,maradjon az ő baja,de már nem sokáig.

2012. október 4.
csütörtök 18:07
janoska44
1631 hozzászólás
Ehez szolyon hozza Codrut Muntean,a sohivatal megtestesitoje,nehogy meg ezt a pecsetet is megtamadja a birosagon.

2012. október 5.
péntek 00:02
szekeres
2393 hozzászólás
Tél után tavasz jön ,azután nyár stb... majd a prefektus úrnak si eljön a tavasz utánna a nyár/amikor őkeme, már nem lesz prefektus/ és igy tovább....mert minden borura derü, minderüre boru következik....

2012-10-04: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Minden magyar párt ott lesz (Élő lánc a Mikóért)

Az RMDSZ, az MPP és az EMNP helyi vezetői is részt vesznek a Székely Mikó Kollégiumért meghirdetett mai megmozduláson, ahol Sánta Imre bikfalvi református lelkész kezdeményezésére egymás kezét megfogva élő láncot alkotnak az iskola körül azok, akik „jogaink és javaink védelmében” kiállnak.
2012-10-04: Hírsaláta - :

Hírsaláta

VESZÉLYES HÁZAK, FELELŐTLEN VÁLLAL­KOZÓK. Hatalmas tűz ütött ki egy bukaresti tízemeletes tömbházban kedd délután. A 3. kerületi luxustömbház utolsó emelete kapott lángra. A helyszínre 26 mentőcsapatot küldtek, a tömbházat Robert Negoiţă polgármester építtette és adta el. A lakások tulajdonosai tehetetlenek, többen pánikrohamot kaptak és orvosi segítségre szorultak. A luxustömbház utolsó emelete összeomlott. A tűzvész során derült ki: az épületnek nincsenek tűzcsapjai, ráadásul úgy építették fel, hogy sem környezetvédelmi, sem tűzvédelmi enge­déllyel nem rendelkeztek. (Ziare.com)