Moszkva kilátásba helyezte Transznisztria elismerését

2012. október 17., szerda, Világfigyelő

Moszkva jelezte, kész elismerni a szakadár Transz­nisztriát, amennyiben Kisinyov lehetővé tenné, hogy a Moldovai Köztársaság területén NATO-bázis létesüljön.
 

Szergej Gubarjov, az orosz külügyminisztérium rendkívüli meghatalmazottja a múlt hét végén kijelentette: amennyi­ben Moldova elveszíti szuverenitását vagy semlegességét, az Oroszországi Föderáció visszatér ahhoz a kérdéshez, hogy a Dnyeszter-mellék megvalósítsa önrendelkezési jogát. Az orosz diplomata kijelentéseit a Kreml zsarolásaként értékelték a moldovai fővárosban.
Szergej Gubarjov azt is hangsúlyozta, hogy a Dnyesz­ter-melléki rendezés végleges tervét az egymással szemben álló feleknek kell kidolgozniuk, kompromisszumot kötve egymással. A tárgyalások célja a Moldovai Köztársaság és Transznisztria további egymás mellett élése – jelentette ki a Kreml képviselője.
Vlagyiszlav Finagin, Transz­nisztria kormányának egyik tagja, a biztonsági szolgálat vezetője kijelentette, hogy az utóbbi fél évben Kisinyov az Egyesült Álla­mok és Románia segítségével intenzíven fejleszti katonai erejét. Szerinte a szakadár területhez közel eső Bulboaca településnél lévő katonai gyakorlóteret titokban NATO-bázisnak készítik elő. Finagin úgy tudja, hogy a moldovai kormánykoalíció az ország alkotmányának módosítására törekszik annak érdekében, hogy a Moldovai Köztársaság területén külföldi katonai bázisok létesülhessenek.
Mindeközben Kisinyov­ban kitartanak amellett, hogy a Dnyeszter-mellékről az operatív orosz katonai egységnek is ki kell vonulnia a békefenntartókkal együtt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1110
szavazógép
2012-10-17: Világfigyelő - :

Szlovákia nem sértett uniós jogot (Ítélet a Sólyom-ügyben)

Szlovákia nem sértette meg az uniós jogot, amikor 2009. augusztus 21-én megakadályozta Sólyom László akkori magyar köztársasági elnök szlovákiai látogatását – áll az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának tegnap kihirdetett ítéletében. Az indoklás szerint az a körülmény, hogy valamely uniós polgár államfői hivatalt tölt be, igazolhatja a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának a nemzetközi jogon alapuló korlátozását. A bíróság ezért a Magyarország által Szlovákia ellen benyújtott keresetet teljes egészében elutasította.
 
2012-10-17: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

A petíciós bizottság előtt
Tőkés László európai parlamenti képviselő az EP petíciós bizottsága elé terjesztette az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) és Gubík László szlovák állampolgárságától megfosztott felvidéki jogászhallgató beadványát, amelyben uniós eljárást szorgalmaznak Szlovákia ellen. Lomnici Zoltán, az EMT elnöke és Gubík László érvelése szerint Szlovákia megsérti az uniós közösségi jogot azzal, hogy a magyar állampolgárság felvétele miatt – alkotmányellenes és diszkriminatív módon – megfosztja a felvidéki magyarokat szlovák állampolgárságuktól. Szerintük az EU-nak eljárást kell indítania Szlovákia ellen, kötelezve Pozsonyt az elkövetett jogsértések megszüntetésére és az okozott károk jóvátételére. A kezdeményezők Tőkés László európai parlamenti képviselőt kérték fel arra, hogy a petíciót nyújtsa be.