A felszín alatti csoda

2012. december 10., hétfő, Kultúrkert

wUnder. Így hívják azt az új kezdeményezést, amelynek jegyében jó néhány sepsiszentgyörgyi fiatal állt össze, és ami magyarul föld alatti, felszín alatti csodát jelent (a wunder és az under szavak játékából).

  • A VIP Stúdió felvétele
    A VIP Stúdió felvétele

A Stimmul, a WunderBar és a Tone Troopers Ifjúsági Szervezet közös célja: képviselni és építeni egy olyan kulturális, valamint szubkulturális megnyilvánulási teret a régióban, melyben helye lehet elektronikus zenének, dzsessz­nek, hagyományos képzőművészetnek és streetartnak,  kocsmaszínháznak és akcióművészetnek, irodalmi esteknek és slam poetrynak, sportbemutatóknak és vetélkedőknek, filmvetítésnek, workshopoknak – mind olyan ínyencség, amely megmozgatja a fiatalságot, alternatívát mutat a világ értelmezésére és újraértelmezésére a wUnder szemüvegén keresztül.
A csoport – tagjai: Horváth Csongor, Bagoly Melinda, Kónya-Ütő Bence, Páll-Gecse Ákos, Bitai Csanád, Ardeleanu Daniel és Albert-Nagy Örs – november 29-én és 30-án immár második alkalommal szervezte meg a wUnderSound nevű rendezvényt a Park Szállóhoz tartozó épület­együttesben, a Charta nyom­da korábbi székhelyén. Az első napi program: Slam-, azaz villámköltészet – fiatal költő­tehetségek adták elő szónoklataikat –, koncertfilmve­títés, kocsmaszínház: Ami be­borítja a padlót címmel a Csí­ki Já­tékszín színészeinek elő­a­dásá­ban, valamint az Al­bright, Albert – Workshop hagyományoktól elrugaszko­dó dzsessz­koncertje. Más­nap a szervezők elektronikus ze­neműhellyel, filmvetítéssel várták az é­r­dek­lődőket, az estét pedig két helyszínes partival zárták, amelynek érdekessége, hogy egyik teremben kábel nélküli fülhallgatókon lehetett zenét hallgatni három különböző csatornán, három különböző lemezlovastól, míg a másik teremben hangos zene szólt, ahol a DJ-t kongán kísérte Ferencz Áron. A vissza­jelzésekből kiderült, mindkét nap a vártnál jobban sikerült, és ez ösztönzi a csapatot a következő esemény, a több­napos wUnderBaum meg­szer­vezésére december 21-é­től kezdődően az ünnepek idő­szakában. A rendezvény elérte célját, teret adott fiataloknak, idősebbeknek, hogy értéket teremtsenek, hogy értékelni tudják egymást, vagy egy­szerűen csak jól érezzék magukat egy olyan m­ű­helyben, ahol ötlet ötletet szül, és ha van elég szellemi, fizikai és anyagi forrás, akkor a megvalósítás sem marad el: épül, szépül a wUnder.
Albert-Nagy Örs

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1780
szavazógép
2012-12-10: Kultúrkert - Mózes László:

Henning fél évszázada

Ötvenedik születésnapján kedvenc fotóit bemutató kiállítással ajándékozta meg Sepsiszentgyörgyöt Henning János fotográfus. Összegzés, de nem életmű, fekete-fehérben – mert szerinte így látszik igazán a lényeg –, de most húz egy vonalat, és ezentúl mást, újszerű fotókat mutat majd közönségének, ám továbbra is az ember, illetve annak ábrázolása marad a legfontosabb számára.
2012-12-10: Kultúrkert - Váry O. Péter:

Volt, nincs. Lesz? (Mozi Sepsiszentgyörgyön)

Egyik mozis élményem a kilencvenes évek elejéről: ha még viszek kilenc embert magammal, tízünknek már levetítik a filmet.