Kövületek, kőzetek és ásványok Székelyföldről

2012. december 11., kedd, Közélet

Rendhagyó kiállítással zárja az esztendőt a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum. Szombaton nagyszámú érdeklődő jelenlétében nyílt meg az intézmény időszakos kiállítási termében az Évmilliók üzenete kőzet-, kövület- és ásványkiállítás, melynek főszervezője Bartha Zsolt geológus, fotóművész, társszervezői pedig a gyergyószentmiklósi Jakab Gyula, a csíkszeredai Zólya László és Berszán József, a parajdi Horváth István, a baróti Tóth Levente, a helybeli László Károly és Szabó Imre, a kolozsvári Vanek Ferenc, a sepsiszentgyörgyi Kocs Irén és az ozsdolai Kovács Alpár.
 

  • A szerzÅ‘ felvétele
    A szerző felvétele

A rendkívül gazdag és a maga nemében páratlan anyag kizárólag Székelyföldről és magángyűjtőktől származik, kiegészülve a Székely Nemzeti Múzeum természettudományi részlegének tulajdonában levő kövületekkel, a jégkorszak előtti és utáni gerinces faunával.
A tárlatmegnyitón Dimény Attila intézményvezető méltatta a kiállított anyagot, majd Bartha Zsolt elmondta: egy évtizede motoszkált a fejében, hogy jó lenne Kézdivásárhelyen is összehozni egy ilyen kiállítást, három évvel ezelőtt Beke Ernővel, a Gyűj­temények Háza tulajdonosával beszélte meg, hogy a pincében megrendezik a kiállítást, de amikor kezdett gyűlni az anyag, rájöttek, a pince túl kicsi ilyen gazdag anyag bemutatására, ezért Dimény Attilával is egyeztetett, aki ez év márciusában közölte, hogy december 8-tól biztosítja számukra a termet. Bartha Zsolt a csapatmunka fontosságát hangsúlyozta, hiszen a tárlatot geológus társaival, barátaival szervezte meg. A kiállítást didaktikai céllal hozták létre – mondotta a főszervező –, a természet adta kincsünk nem mehet kárba, át kell azt adni a következő nemzedéknek. A páratlan anyagot a lelőhelyek fotói teszik még hangulatosabbá. A főszervező az alsó­rákosi egykori tűzhányót említette, amely egy geológus számára fantasztikus élményt jelent. Olyan tárgyak is láthatók a teremben, melyek világviszonylatban is egyedinek számítanak – mondotta Bartha Zsolt. A kiállított kőzetekről, elsősorban a Gyergyó­szentmiklós melletti ditrói tömzsről Jakab Gyula beszélt.
A megnyitón közreműködtek a Molnár Józsiás-iskola zenetanárai, Cserkész Emese, Józsa Zoltán és Daniel Andelean, valamint Bartha-Veres Anna, a Székely Mikó Kollégium kilencedik osztályos tanulója.
A kiállítás jövő év február 28-ig tekinthető meg.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1800
szavazógép
2012-12-11: Belföld - :

Hírsaláta

 PRÃœSZKÖLNEK AZ RMDSZ ÉS SZLSZ esetleges parlamenti, kormányzási és alkotmányozási szövetsége ellen a kormánypárt hűséges sajtósai. Az Antena3 hírtelevízióban az összeférhetetlenséget abban látják, hogy a magyar párt húsz éve küzd az alkotmány ama cikkelye ellen, miszerint Románia egységes nemzetállam lenne. A választások estéjén, amikor Borbély László a lehetséges koalíció esélyeit latolgatta az Erdélyi Televízióban, azt mondta, hogy ha sor kerül alkotmányozásra, az RMDSZ nem erre a cikkelyre kíván összpontosítani.
2012-12-11: Közélet - Váry O. Péter:

Még hét család költözhet

Második körben újraértékelik a sepsiszentgyörgyi, Csíki negyedi szociális lakásban maradtak helyzetét, közülük hét családnak lesz esélye átköltözni a Mikes Kelemen utcai, sokkal jobb lakhatási körülményeket biztosító épületbe.