A magyar kultúra napjaMerítsünk e kiapadhatatlan forrásból

2013. január 23., szerda, Közélet
Ismerné-e a világ Marilyn Monroe-t, ha a torjai születésű Dienes Andor (Andre de Dienes), a kor legnépszerűbb sztárfotósa róla készült fényképei nem járták volna be a világot? Milyen lett volna a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a Székely Nem­zeti Múzeum az ezerkilencszázas évek elején a zágoni származású Csutak Vilmos nélkül? – kérdezhetnénk a magyar kultúra napja alkalmából tegnap Sepsiszentgyörgyön bemutatott Nagyjaink – Háromszék jeles szülöttei sorozat ötödik kötete összefüggésében.
  • Fotó: Henning János
    Fotó: Henning János
A megyei tanács és a megyei művelődési központ legutóbbi kiadványait ismertető, a megyei könyvtár Gábor Áron Termében tartott ünne­pi rendezvényt a Plugor Sándor Művészeti Líceum kvartettje (felvételünkön) a Cickom, cickom kezdetű gyermekdal Bartók Béla által komponált  feldolgozásával nyitotta meg.
„Kulturális és tudományos háttér, művészeti életünk nélkül nem lennénk semmik. Saját szülőföldünkön csak akkor van jövőnk, ha ismerjük történelmünket, kultúránkat” – kö­szöntötte az ünnepi közönséget Tamás Sándor megyeitanács-elnök, aki ismertette, a tegnap bemutatott Háromszék honismereti bibliográfiája és a Zabola – Egy polgárosult orbaiszéki falu kulturális öröksége című kiadvány a Sepsiszéki Nagy Balázs és Tóth Szabolcs által kezdeményezett Székelyföld települései sorozat első két kötete, melyet a folytatással együtt iskolákban, művelődési intézmények révén kívánnak népszerűsíteni.
A honismereti bibliográfia olyan adattár, amely a jövőbeni kutatásokhoz elengedhetetlen segédeszköz, tartalmazza mindazt, amit 1844–2012 között írtak Háromszék településeiről, építkezéséről, az itt meghonosodott gazdálkodásról, táplálkozásról, szokásokról, népi tudásról, történelemről, etnikumokról, az élet bármely területéről, és amelynek alapja a Ja­kab Albert Zsolt által 2002-ig összegyűjtött forrásanyag, amit az utóbbi tíz év közlési termé­sével egészített ki Kinda István néprajzkutató.
A Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi tanár közlésében kiadott Zabola-monográfia a tíz évvel ezelőtt megjelentetett kötet bővített változata, amely új össze­függésekben tárgyalja a zabolai létet, visszatükrözi a székelység sorsát, ismerteti a gazdaember, az elit, az értelmiség életét, a hétköznapok vívódásait, az ünnepek örömeit.
Az említett két kötet mellett bemutatott Nagyjaink – Háromszék jeles szülöttei sorozat ötödik füzete – amelynek szerkesztője Szőts Zsuzsa, grafikai kivitelezője Kolumbán Hanna – egy korszakot zár le, jövőben az eddig megjelentetett hírességekről készül összefoglaló, ami az elősző szerint „a háromszékiek öntudatát erősítő kiadványsorozat természetszerű hozadéka”.
A rendezvényt nyitó himnusz, a művészeti líceum kvartettje előadásában bemutatott Bartók-, Kodály- és Bihari-művek mellett a három bemutatott kötet azt igazolja, a magyar kultúra kiapadhatatlan forrás, amely az anyatejhez hasonló táplálékot biztosít minden nemzedéknek.
Cikk megjelenési időpontja: 2013-01-23 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 131
szavazógép
2013-01-23: Közélet - :

A Háromszék Bereckben

Ma este hat órától a berecki művelődési központban lapunk munkatársai találkoznak az olvasókkal. A könyvbemutatóval egybekötött találkozón jelen lesz Bogdán László, Farcádi Botond, Ferencz Csaba, Iochom István, Kádár Gyula, Kisgyörgy Zoltán, Kuti János. Kádár Gyula történész bemutatja legújabb, Múltunk kötelez című kötetét, Bogdán László pedig a Münchhausen báró kalandjai a Mélabús Tornyok Városában című kötetét. A kiadványok a helyszínen megvásárolhatóak. A találkozó mottója: Összetartozunk. A résztvevőket lapunk Székelyföld-térképpel ajándékozza meg, minden érdeklődőt szeretettel várunk.
2013-01-23: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Egyenlők és egyenlőbbek

Már a látszatra sem figyelnek különösebben választott honatyáink: miután decemberben letették az esküt, és a szakbizottságokban erőltetett menetben meghallgatták a miniszterjelölteket, a kormány megalakulása után jó hónapos szabadsággal kezdték tevékenységüket. Tegnap ugyan rendkívüli ülésszakra behívták őket – de hasznuk eb­ből is legfennebb nekik származik.