Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 18:27
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!

Merjünk nagyot álmodni

2013. március 13., szerda, Máról holnapra
Sokan megmosolyogják, m'sok hevesen lehurrogják, mások csupán túlságosan elrugaszkodottnak tartják azt a kezdeményezést, mely arról szól, hogy 2021-ben Sepsiszent­györgy Szé­kelyföld nevében megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet. Minden bizonnyal kapcsolódik ehhez a tegnap meghirdetett Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa programsorozat, mely a következő négy évet ölelné fel.
Pedig ha alaposabban belegondolunk, az önkormányzat voltaképpen azt teszi, amit kell. Mindenekelőtt szakít a merjünk kicsik lenni elvvel: egyrészt stratégiai célokat fogalmaz meg, előre tervez, másrészt maximálisan megpróbálja kiaknázni a város erősségeit. Iparunk nem nagyon van, és a világgazdaság jelenlegi állapotát tekintve sok esély nincs arra, hogy ez a közeljövőben változzék. Egyetemi várossá aligha válhat Sepsiszentgyörgy, egyhamar turisztikai központ sem lesz – de az kétségtelen, hogy a közösségi élet látványos fej­lődésen ment keresztül az elmúlt években, és ezt kár nem kihasználni. Erősségeink közé tartoznak az aktív civil szervezetek, művelődési egyesületek, a világ mozgását érzékenyen követő, nyitott és dinamikus fiatalság – különösen a középiskolások körében tapasztalható élénk közösségi élet –, meg­annyi kórus, zenekar, de kulturális intézményeink is igyekeznek felzárkózni. Persze, mindez nem elég ahhoz, hogy egyáltalán eséllyel pályázhassunk. De ebben a pillanatban talán nem is ez a legfontosabb. Sokkal jelentősebb lehet és többet érhet az az energia, amely felszabadulhat egy ilyen, fölöttébb merésznek tűnő cél érdekében kifejtett munka során, hisz voltaképpen a lokálpatriotizmus az alapja a település fejlődésének: egy várost lakói tehetnek naggyá, lakhatóvá, otthonossá, és csak akkor, ha magukénak érzik azt – a közös célok rögzítése pedig ebben segíthet.
 Mindezeken túl a kezdeményezés leglényegesebb hozadéka az lehet, hogy újabb alkalom kínálkozik Székelyföld népszerűsítésére, értékeink, történelmünk, kultúránk bemutatására. Hogy amikor Európában a székelyföldi autonómiatörekvésekről hallanak, akkor mind többen tudják: arról a varázslatos vidékről van szó, amelyet azok a békés, de eltökélt, vendégszerető, hagyománytisztelő, de nyitott, büszke, de művelt és kultúraszerető emberek lakják…
Hozzászólások
2013. március 13.
szerda 07:55
lacafaca74
4413 hozzászólás
Remélhetőleg addig eltűnik a sok turkáló.

2013. március 13.
szerda 08:27
Ferencz
13769 hozzászólás
A sok turkáló lehet, a turkálás biztosan nem.

2013. március 13.
szerda 09:54
dinibacsi
11079 hozzászólás
Semmi kivetni valót nem látok ebben,rajta,fel kell nöni a feladathoz,a turkálok helyére könyvboltokat kell csinálni!

2013. március 13.
szerda 11:00
kerekeslaszlo
177 hozzászólás
Elobb a korgyuru kellene...

2013. március 13.
szerda 11:15
dezsojanos
42 hozzászólás
Sepsiszentgyörgy városiasodása Antal Árpád András úr polgármesterré választása óta hatalmas lendületet vett . Valóban nem kizárt annak a lehetősége , hogy 2021-ben Sepsiszentgyörgy legyen Európa Kulturális fővárosa. Támogatnunk kell merész álmaiban Antal Árpádot és a köréje csoportosult kitünő szakembereket .
A könyvesboltok létrehozása a város lakosságának igényén múlik . A turkálok létezése a lakosság eziránti igényét mutatja , lassan eltünnek , mikor a kereslet az új ruhák irányában növekszik . Ez is a vásárlóerő növekedésének velejárója lenne. Új munkahelyek létesítése , vállalkozások alakítása a város gazdasági erősődését , ezzel együtt kulturális életének fellendülését hozná magával . Ezen munkálkodik a polgármesteri hivatal és ezen törekvésüket kell támogatnunk nemcsak szavakban , hanem tetteinkel is . A városfejlesztésben eddig elért eredményeket pedig megbecsülnünk és őriznünk kell .

2013. március 13.
szerda 14:10
laridae
274 hozzászólás
Díjazom az elképzelést , de az alábbi megjegyzéseimet fűzném hozzá :
A Városvezetés feladata elsősorban egy gazdaságösztönző, a város rehabilitációját érintő projekt kidolgozása , ami főként a fentiek megvalósítását tenné szükségessé . Ezen cél az adottságokra és a lehetőségekre alapozott kiegyensúlyozott feltételek megteremtése kellene , hogy legyen . Gondolom , sokan egyetértenek velem abban, hogy a jövőkép mindannyiunk számára egy egészséges lakható város lenne , ahol jó a társadalmi közérzet,a biztonság , jó az ellátás ,igényes a települési környezet, amellyel tudnának azonosulni az itt lakó polgárok és ezáltal elérnék , hogy befektetőket , turistákat egyaránt vonzzanak ide.
Ugyancsak fontos lenne a táji környezet és az elődeink által megépített értékeink tiszteletben tartása ./Karbantartás és megtartás az utókór számára/
A már kialakult jó partneri kapcsolatok ápolása a térségben de újabbak kialakítása országhatáron belül és kívül egyaránt, amely esetleges lehetőséget teremtene újabb befektetők idecsalogatására, ezáltal munkahelyet biztosítana úgy a magasan képzett , mint a kevésbé képzett személyek számára és így nem lenne sok fiatal ráutalva arra, hogy a jobb megélhetés érdekében elhagyja szülőföldjét.
Sepsiszentgyörgy rehabilitációjával és regenerációjával ki lehetne alakítani olyan környezetet amely elősegítené illetve le tudná győzni az itt uralkodó válság által felerősödött bomlasztó tendenciákat , lásd IAME , IMASA , Bútorgyár , Textilgyár ,Cigarettagyár , Húsipar , Építőipar stb . Természetesen , ezt mindannyian tudjuk, hogy a 70-80-as éveket nem lehet visszahozni, amikor a város több tízezer embert foglalkoztatott ,- volt munkahely az ejtőernyőn ideérkezettek számára is - és ennek következtében volt vásárlóerő . Máma ez nem így van,ennek tudható be, a sok turkáló, hisz sokaknak nem jut a márkás üzletekből megvásárolandó termékekre. Ez nem egy elitélendő dolog, ezért csak a gazdaságilag lezüllesztő társadalmat / a hozzá nem értő vezetőket ,illetve a kisebbségellenes politikát/ lehet érte okolni ! Véleményem szerint, nem laktanyát kellett volna építeni, hisz katonaság már nincs , hanem célszerűbb , a lakosság létszükségleteit segítő beruházást kellett volna eszközölni a hatalmon lévő vezetőinknek. A fentiek távolról sem merítik ki a lehetőségeket, melyek segítenék a város fellendítését.


2013-03-13: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Március 15-i ünnepségek
Sepsiszentgyörgyön. Csütörtökön a Kó­nya Ádám Művelődési Házban 16 órától kokárdakészítés, 12 órától az ’56-os emlékparkban a Plugor Sándor Művészeti Líceum vonós­zenekarának ünnepi koncertje Sebestyén La­jos vezényletével. 18 órától a Székely Nem­ze­ti Múzeumban ünnepség a Nyugdíjasok Su­gás Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében, előadást tart Kádár Gyula történész, közreműködik: B. Piroska Klára, Vásárhelyi Katalin, Darvas László színművész, Nagy Zoltán, Lőfi Gellért, Sebestyén Lázár Enikő szoprán, a Vox Humana Kamarakórus.
2013-03-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Járhatóbb utak szűk tarsolyból

A nemrég teljesen felújított, Kézdivásárhelyt Kovásznával összekötő 121-esen kívül szinte nincs olyan megyei út Háromszéken, mely ne szorulna feljavításra. Az idei esztendő prioritásairól, beütemezett munkálatokról, a saját erőforrásból megoldható feladatokról, a rendelkezésre álló anyagiakról lapunk érdeklődésére Kovács Ödön megyemenedzser számolt be.