Verseny magyarok nélkül

2013. március 22., péntek, Közélet

Ünnepélyes keretek között, a prefektúra dísztermében díjazták tegnap az országos fogyasztóvédelmi hatóság által szervezett vetélkedő megyei szinten legjobbnak bizonyult diákjait.

Mind a négyen román osztályban tanulnak (a verseny román nyelvű): ketten a kézdivásárhelyi Apor Péter, ketten pedig a sepsiszentgyörgyi Constantin Brâncuşi Szakközépiskola diákjai. Magyar résztvevője nem volt a március 15-én megszervezett vetélkedőnek, a hatóság megyei vezetői ezért a tanfelügyelőséget okolják.
A fogyasztóvédelmi ható­ság héttagú zsűri által elbírált versenyére összesen 14-en ne­veztek be, valamennyien kö­zépiskolások: ők egy teszten bizonyították tájékozottságukat, és egy esszében fej­tették ki gondolataikat a termék­vá­lasztás szabadságáról. A ki­sebbek számára kiírt cím­ke­tervezés nem bizonyult von­zónak. A megyei fogyasz­tó­védelmi hivatal vezetője, Mircea Diacon a nyertesek távozása után elégedetlenségét fejezte ki, mert véleménye szerint a tanfelügyelőség nem támogatta a versenyt: ő maga három értesítést küldött, de egyikre sem kapott választ, és azt sem tudja, hogy továbbküldték-e a hírt az iskolákhoz; kettőnél érdek­lődött, és így tudta meg, hogy március 14-ére a Berde Áron Szakközép­iskolába időzítet­ték a megyei szakaszt (azt nem tudni, hogy valahol tartottak-e iskolait). Ő azonban március 15-én, pontosan a fogyasztóvédelmi világnapon kívánta megszer­vezni a ver­senyt, és egy „etnikailag semleges” helyszínen, a prefektúrán. Az egész or­szágban aznap volt a vetél­kedő, amely a tanügy­mi­nisz­térium jóvá­hagyásával zajlott le, és bras­sói főnökei is azt mondták, nem lehet idő­pon­tot változtatni – magyarázta. Már­cius 13-án ugyanis felhívta a Ber­de Áron-iskola igazgató­nője (akinek Diacon a nevét sem tudta jól kiolvasni), és „ingerülten” számon kérte, hogy miért szerveznek versenyt olyan napon, amikor a megye diákságának több­sége más rendezvényeken vesz részt – de a fogyasztóvédelmi igaz­gató nem tudja, hogy ezek „a tanügyminisztérium által jó­vá­hagyott programok-e”, és „különben is késő volt már változtatni”. A történtekről március 14-én Keresztély Irma főtanfel­ügyelővel is beszélt, de úgy érzi, hogy nem talált kellő figyelemre (talán virágot kellett volna vinnem, jegyezte meg), ezért panaszt is tesznek ellene a tanügyminisztériumban. Hi­szen a fogyasztóvédelmi hivatal által ingyen tartott kurzusokra sem haraptak rá az iskolák, mindössze há­rom intézmény mutatott ér­deklődést irántuk. Ugyancsak gyér siker koronázza a megye más vá­rosaiban tartott fogadóóráikat is – tette hozzá Mir­cea Dia­con, aki ezért a polgármesteri hivatalokat okol­ja, mert nem népszerűsítik eléggé a lakos­ság körében: kéthetente egy­szer adott az al­kalom arra, hogy az emberek közvetlenül tudassák pana­sza­ikat az ér­tük újabban már hét végén is dolgozó hatósággal.
– Nem tudom, hogyan lehet elégedetlen Mircea Dia­con, mikor hat éve, ami­óta ez a verseny elkezdődött, a tan­felügyelőség esik keresztül a fején, hogy megszervezze – reagált megkeresésünkre Keresztély Irma főntanfel­ügyelő, aki szerint mindeddig tökéletes volt az együtt­működés a két intézmény között, idén azonban új ve­zetőség jött a fogyasztóvédelemhez, és új munkamódszereket vezettek be. – Az országos fogyasztóvédelmi hatóság utasítása szerint a verseny megyei szakaszait március 15-én kell megszervezni, ezt az átiratot azonban elfelejtették nekünk átküldeni, ezt a regisztrációs rendszerünkkel be is bizo­nyítottam Diacon úrnak, aki két nappal a verseny előtt telefonon, leírhatatlan modorban kérte tőlünk a választ. Ha az átirat idejében átjön, kérhettük volna a versenynap áthelyezését, ahogy az előző években tettük, hiszen Maros megyének az idén is jóvá­hagyták, de két nappal előtte már nem lehetett. Szóval a dátum maradt, és mivel az előző években mindig a Ber­de Áron-iskolában – amely min­den évben maga is be­ne­vezett – tartották a vetél­ke­dőt, most is oda utasítottuk az érdeklődőket (összesen négy iskolából, máskor sem jelentkeztek sokkal többen). Erre a verseny előtt egy nappal ismét telefonon hívott a fogyasztóvédelmi igazgató, hogy a prefektúrán szerve­zik meg. Tudomásul vettük és alkalmazkodtunk, bár azt a hangnemet kifogásoljuk, amit az igazgató úr velünk szemben megengedett ma­gának. Ezek után megle­hetősen rosszindulatú az az állítás, hogy mi nem mű­ködtünk együtt: mi a magunk munkáját elvégeztük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1736
szavazógép
2013-03-22: Közélet - Váry O. Péter:

Mélygarázs: fúrások, kérdések (Sepsiszentgyörgy)

A mintegy két héttel ezelőtti, a Korzón és az Erzsébet parkban végzett fúrások megerősítették azt, amit már eddig is tudtak a sepsiszentgyörgyi városközpontban tervezett mélygarázs helyének talajösszetételéről, ugyanakkor újabb, a kivitelezés szempontjából fontos kérdéseket vetettek fel – mondta el érdeklődésünkre Czimbalmos Csaba városmenedzser.
 
2013-03-22: Közélet - :

Főszerepben a kultúra

A Székelyföld Kulturális Fővárosa címre pályázik Sepsi­szentgyörgy, éppen ezért a következő négy évben kiemelt helyet szánnak majd a művelődési programoknak.