Vásári vendéglátók górcső alatt

2013. április 27., szombat, Közélet

Csendőrök is kísérték a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hivatal két csapatát – tegnap délelőtt a Szent György-napi vásárban tartottak ellenőrzést.
 

Felügyelet alatt álló, azaz csak állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági engedéllyel rendelkező kereskedők árusíthatnak élelmiszert, italt a vásárban – szögezte le Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos. Kollégái a Tamási Áron Színház szomszédságában felállított jurta alatt berendezkedő közélelmezési egységek bejegyzési dokumentumait, a vásár idejére szóló ideiglenes engedélyeket, a kiszolgáló személyzet egészségügyi könyvét is átnézték. Számlák, árukísérő lapok alapján követték a termékek származását, de vizsgálták az élelmiszerek, italok tárolási módját, szavatosságát. Délutánig a szakemberek közel kilencven kilogramm, nem megfelelően tárolt húst találtak egy kereskedőnél, ott iratokkal sem tudták igazolni annak származását, több cég pedig a vásári engedély hiányában forgalmazta termékeit (őket a dokumentum kiváltására kötelezték). További mulasztás a hiányos, esetenként hiányzó munkaruha, s a személyzet egészségi állapotát tanúsító könyvecskét sem tudták mindenhol felmutatni a hatóságiak kérésére.
Az élelmiszer-biztonságiak tapasztalata, hogy a délutáni órákban és este, amikor látogatottabb a vásár, a kereskedők alig győzik kiszolgálni az egyre több kuncsaftot, kapkodnak, olyankor pedig előfordul, hogy nem figyelnek annyira a betartandó előírásokra. Mégis a legtöbb probléma abból adódik, hogy némelyek máig nincsenek tisztában, vagy nem akarnak tudomást venni a követelményekről – mutatott rá a megyei főállatorvos. Példaként említette, két évvel ezelőtt bukkantak egy feketéző kereskedőre, aki házilag készített szalonnát, kolbászt, füstölt húst, s mindezt engedély nélkül kísérelte meg forgalomba hozni. Bár próbálták kitoloncolni, végül csak nehezen, a csendőrség segítségével sikerült – ezért kérték tegnap is kíséretüket. Sikó-Barabási „krónikus feketéző”-ként említette az alkalmi kereskedőt, akit otthon is ellenőriztek, s mint kiderült, garázsban állította elő disznóhúsból termékeit. S bár akkor megbírságolták, kis idő múlva a szomszédos Bákó megyéből jelezték, hogy ott is felbukkant, s Iaşi-ban egy­aránt eladta portékáit. Ügyében nyomozást indított a rendőrség – részletezte a főállatorvos. Hangsúlyozta, minden ellenőrzésük alkalmával szembesülnek kisebb-nagyobb mulasztással, hiányossággal, ezért tevékenységük lényege, hogy azokat megelőzzék.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2013-04-27: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Játékra hangolva (Gyermekek a színpadon)

Hetedik alkalommal szerveztek a városünnephez csatolt gyermekszínjátszó-találkozót a sepsiszentgyörgyi Váradi József-iskolában; a kezdetben még csak iskolai, majd megyei szintű rendezvény három éve országos seregszemlévé nőtte ki magát, amelyre két megyében már előválogatást is tartottak, Háromszéken összesen 17 csapatból.
 
2013-04-27: Közélet - Bokor Gábor:

Újabb versenyvizsgát írnak ki (Kovászna)

Újabb versenyvizsgát írnak ki a kovásznai kultúrház menedzseri tisztségének elnyerésére – erről döntött csütörtöki ülésén a városi tanács.