Kétszáz kézdiszéki gyalogol CsíksomlyóraPünkösdi zarándoklat

2013. május 18., szombat, Közélet

A második alkalommal megszervezett, mintegy hatvan kilométeres zarándokúton Márton Áron püspök szentté avatásáért és saját lelki üdvösségéért imádkozik a kétszáz felső-háromszéki zarándok.
 

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Hölgyes Pál Zsolt, a kézdivásárhelyi Szentháromság-plébániatemplom segédlelkésze, a zarándokút főszervezője elmondta: idén a tavalyinál kétszer több zarándok indul Somlyóra, mintegy kétszázan vállalkoztak a gyaloglásra. A zarándokok között láttuk Kézdi­szent­lélek és Ozsdola polgármesterét is. A legfiatalabb résztvevő a kilencéves Kovács István Botond, a legidősebb a hetvenkét éves Bodó Imre ny. főesperes, Kézdi­szá­razpatak plébánosa, aki tavaly is végig gyalogolt, idén is ezt teszi, példát mutatva a fiatalabbaknak. Drócsa László kézdikővári plébános szintén második alkalommal vesz részt a zarándokúton. Elmondása szerint Márton Áron mielőbbi boldoggá, illetve szentté avatásáért vállalkozik a zarándokútra.
Az első pihenőhelyük a katrosai Cupidon Panzió terasza. Akárcsak egy évvel ezelőtt, ma délelőtt Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is elkíséri a kézdiszéki zarándokokat, és Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is csatlakozik hozzájuk. A zarándokok indulás előtt a kantai Szentháromság római katolikus templomban hajnali szentmisén vettek részt, majd Vargha Béla kézdi-orbaiszéki főesperes áldásával a Kézdiszentlélek–Kézdiszárazpatak–Katrosa–Kászonújfalu–Nyergestető–Csíkkozmás–Csíkszentmárton–Csíkszent­györgy útvonalon haladva érkeznek meg a hármashalom oltárához a 446. csíksomlyói pünkösdi búcsú színhelyére. Kézdiszentléleken és Kézdiszárazpatakon újabb szentföldi zarándokok csatlakoztak hozzájuk. A zarándokok péntekről szombatra virradó éjszaka Csíkszentgyörgyön szálltak meg, ahonnan ma kora reggel folytatják útjukat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1745
szavazógép
2013-05-18: Közélet - Bogdán László:

A hagyomány tovább él

Pünkösd – neve a görög pentekosztész, az ötvenedik szóból származik – a karácsony és a húsvét után az egyházi év harmadik legnagyobb ünnepe, a húsvét utáni hetedik vasárnapra, az ötvenedik napra eső ünnep, amelyen a II. századtól kezdve a Szentlélek eljövetelét ünneplik. Bálint Sán­dor szerint „számos, Máriát dicsérő kegyhelyünknek, így Csíksomlyónak, Radnának, Mátravere­bélynek, Máriakönnyének, Pálos­szenkútnak Pünkösd is búcsúünnepe: a Szent­lélek hét ajándékát az ő mátkája, az Apostolok Királynéja közvetíti a hívő lelkébe”.
2013-05-18: Közélet - Farcádi Botond:

Támogatják az autonómiatörekvéseket (Szili Katalin Sepsiszentgyörgyön)

Az egységes székely régió az autonómia előszobája is lehet, Magyarországnak minden eszközzel támogatnia kell a helyi közösség ez irányú törekvéseit – szögezte le a Háromszék régióátszervezéssel kapcsolatos kérdésére Szili Katalin.