Hogy kéznél legyen a segítség

2013. május 28., kedd, Közélet

Iskolában, táborban, kiránduláson időnként előfordul, hogy valaki megsérül, adott betegség okán rohama lesz, vagy egyszerűen segítségre szorul, olyankor fontos, hogy a környezete ne essék pánikba, legyen egy ember a közelben, aki tudja, hogy adott esetben mit kell tenni – indokolta  Kondor Ágota, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium igazgatója, hogy miért szerveztek a Máltai Szeretetszolgálat önkénteseinek együttműködésével elsősegély-nyújtási tanfolyamot a diákok számára.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A múlt heti záróvizsgán egyik folyosón napszúrás okozta rosszullét miatt kezeltek egy diákot, egy lépcsőkanyarban újjáélesztéssel próbálkoztak, a másikban nyílt törést láttak el, a harmadik helyszínen égési sebet fertőtlenítettek, illetve fájdalmat csillapítottak, és még a hisztériás hozzátartozót is nyugtatták, aki a sérültnél is nagyobb pánikba esett. Ilyen képzeletbeli helyzetekben kellett bizonyítania a húsz középiskolás diáknak, hogy az elmélet mellett a gyakorlatot is tudja, bátran és magabiztosan cselekszik, ha erre szükség van.
A Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezete tavaly a mikós tanároknak tartott hasonló felkészítést, a résztvevők két évig érvényes elsősegély-ismereti bizonyítványt kaptak, amit a most sikeresen vizsgázott tanulóknak is megadtak.
Tischler Ferenc, a szolgálat ifjúsági elöljárója lapunknak elmondta: a képzést folytatják más iskolákban is, céljuk, hogy minél több fiatal megismerje az elsősegélynyújtás szabályait, eljárásait, és azokat szükség esetén alkalmazza, ugyanakkor terveik között szerepel önkéntesekkel működtett civil mentőszolgálat létrehozása is, amelynek engedélyeztetését már elkezdték.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1867
szavazógép
2013-05-28: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Házak, kertek, otthonok (Lakberendezési és kertészeti kiállítás)

Közel húsz vállalkozó partnersége révén a hét végén újabb vásáron és kiállításon fogadták az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön. A lakberendezéshez, kertészethez kapcsolódó rendezvény a megyei kereskedelmi és iparkamara kezdeményezte tematikus vásárok sorában – a tavaszi esküvői expó után – immár a második, mely a vállalkozóknak a közvetlen szolgáltatás- és terméknépszerűsítés lehetőségét biztosítja.
 
2013-05-28: Közélet - Hecser László:

Devecseriek Vargyason

Makovecz Imre ma is épít, ma is összeköt: nemrég a Veszprém megyei Devecser küldöttsége neki köszönhetően érkezett Vargyasra. A 2010. október 4-én a vörös iszap áldozatává vált város sebeit gyógyítgatja, fejleszt, újjáemel, s közben kapcsolatot keres a határon túli magyarsággal.