Huszártoborzó a Barót Napokon

2013. június 10., hétfő, Közélet

A Barót Napok utolsó két napján „bulizós” programból nem volt hiány. A meglehetősen változatos zenei kínálat mellett helyet kapott a néptánc, a gyermekfoglalkozás, a hagyományőrzés, az emlékezés, huszártoborzó, és kerekasztal-beszélgetésen megvitatták a vidéket érintő kérdéseket is.
 

  • Bevonultak Barótra a huszárok. A szerző felvétele
    Bevonultak Barótra a huszárok. A szerző felvétele

Szombat délelőtt Barót főutcáján vonultak fel zászlóikat lengetve a testvérvárosok népes küldöttségei, majd Lázár-Kiss Barna András polgármester hivatalos köszöntőjében a jövőbe vetett hitét hangsúlyozta, mondván: „városunk gazdagodhat és erősödhet, ha közösen cselekszünk”.
A Baróti Szabó Dávid Közép­iskolában a város néhai díszpolgárának, Bodosi Dániel festőművésznek emléket állító, Benkő Lajos által készített kopjafát leplezték le. Dimény János iskolaigazgató szerint, ahogy egységes magyar irodalomról beszélünk, úgy a székelyföldi festészet sem elszakítható az anyaországi képzőművészettől, azaz Bodosi Dánielt is tekinthetjük annak jeles képviselőjének. A festőművész lánya, Darvas Anna­mária édesapja életének fő momentumait felidézve emlékezett. Szólt az évszázadokra visszavezethető családról, gyermekkoráról, tanulmányairól, művészi pályája kezdetéről, barátairól és mentorairól, szülőföldjéhez való kötődéséről, munkájának kiteljesedéséről és kiállításairól. Lázár-Kiss Barna András Erdővidék XX. századi legjelentősebb művészének nevezte Bodosi Dánielt, s a szülőföldjét önzetlenül szolgáló embert dicsérte.
A Kovászna Megyei Szarvas­mar­ha­tartók Egyesülete által szervezett jószágkiállításra magyarhermányi, erdőfülei, olaszteleki, bodosi, baróti, köpeci és bölöni gazdák neveztek be. A szép – és láthatóan jól tartott – üszők, első borjas és többször ellett tehenek népes közönséget vonzottak. Volt is mit nézni, volt is mit tanulni a látottakból, hiszen napi 25–35 liter tejet adó haszonállatokat nem mindenki tud nevelni.
A művelődési ház kistermében a két egymást követő kerekasztal-beszélgetés témáit – Közös kulturális értékek, a turizmusban rejlő lehetőségek, illetve A testvérvárosi kapcsolatok jövőjéről – nem külön-külön, hanem közös felvetés során vitatták meg. Mint a felszólalók hangoztatták, Erdővidék hiába gazdag kulturálisan, ha hiányzik a megfelelő infrastruktúra, és szálláshelyekben is szegényes a kínálat. Ha minden így marad – hangoztatták a résztvevők –, az erre vetődő turistákra csak egyszeri szállóvendégként lehet számítani. Elhangzott: a testvérvárosoknak van mit tanulniuk egymástól, és az is, hogy az együttműködés mind­annyiuknak hasznot hozhatna.
A tegnapi program fénypontja minden bizonnyal a huszártoborzó volt. Élvezetes látványt nyújtott a Barót utcáin felvonuló lovas sereg, majd a főszínpad előtt a díszes ruhákba öltözött legények seregbe hívó játéka. Verbunkot jártak, kulacsukból itatták a hajlandóságot mutatókat, beöltöztették őket mundérjukba, majd kézfogással és esküvel pecsételték meg a három esztendőre szóló, szép hazánkért, Magyar­országért kötött egyezséget, de jó humorral spékelten a kiképzésből, illetve a rekcumozásból is fel-felvillantottak képeket a hagyományőrző legények.
Szombaton és vasárnap Ráduly Botond „Manó” és az Equinox, a NOX együttes volt énekese, Péter Szabó Szilvia, a TransylMania, valamint Char­lie és zenekara lépett fel, az eseményt pedig tűzijáték zárta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1868
szavazógép
2013-06-10: Közélet - Farkas Réka:

Aláírásgyűjtés és tüntetések (Kezdeményez a Néppárt)

Aláírásgyűjtést kezdeményez az Erdélyi Magyar Néppárt, és a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) is egyeztetnek, hogy a következő hetekben közösen szervezzenek köztéri demonstrációkat a kormány eddig ismertetett regionális átalakítási tervei ellen. Erről a párt elnökségi ülésén döntöttek.
 
2013-06-10: Közélet - Iochom István:

Hétszázan ropták a táncot (Perkő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó)

Szombaton a zord időjárás miatt nem a szokásos helyen, a perkői nyeregben levő kőszínpadon, hanem a kézdiszentléleki Petőfi Sándor Művelődési Házban tartották meg a nyolcadik Perkő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozót, melyen huszonnégy csoport mintegy hétszáz tagja ropta déltől estig a táncot. Első alkalommal vett részt a seregszemlén a budapesti Babszem Táncegyüttes, a kisújszállási Karakas Ifjúsági Néptáncegyüttes és a Garaguly Gyermek Néptánccsoport, a székelykeresztúri Mák­virág Néptánccsoport, a vargyasi Csillagkövetők Néptánc­csoport és a sepsiszentgyörgyi Rügyek Néptánccsoport.