Rétyi beruházásÁsatás a fafeldolgozó helyén

2013. június 27., csütörtök, Közélet
A környezetvédelmi hivatal környezeti hatástanulmány elkészítésére kötelezte a rétyi határban fafeldolgozó gyárat építeni akaró osztrák Schweighoffer Holzindustries céget. A tanulmány még nem készült el, de a leendő gyár telephelyén máris látványos munka folyik. Billenőteknős teherautók, kotrógépek, talajgyaluk ássák, rakják, viszik a termőföldet a Bitához közeli határba. A most odahordott nagy mennyiségű föld jól látszik a Rétyi-tó melletti Tavirózsa fogadó elől is.
 
  • A telephely bejárata – a nagyobbik pannó az övezeti területrendezési terv megszerzésének szándékáról ad hírt. Albert Levente felvétele
    A telephely bejárata – a nagyobbik pannó az övezeti területrendezési terv megszerzésének szándékáról ad hírt. Albert Levente felvétele
A leendő telephelyet a maksai vas­útállomás irányából lehet megközelí­teni. Ott állították fel az irodakonténereket is, de a körzetet őrző-védő szolgálat emberei felügyelik, a bejáratot lánccal zárták el. Réty polgár­mes­tere, Dálnoki Lajos érdeklődésünkre elmondta: a földmunka a leletmentő ásatás része, nem a tulajdonképpeni építkezés kezdődött meg. Nyolcvan centiméter mélységben hordják el a földet, a munkálatot régész felügyeli. Azt kutatják, hogy a leendő gyár he­lyén rejtőznek-e esetleg régészeti értékek. A munkálat engedélyezett – mondta a polgármester.
Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója megerősítette: azért folytatnak leletmentő ásatást, mert ezt a területet régészeti lelőhely­ként tartják nyilván. A munkát Sztán­csuj Sándor József régész felügyeli. Az igazgató elmondta: elhordják a termőtalaj-réteget, ha alatta régészeti leletekre, tűzhelyre, esetleges telepü­lés nyomaira utaló jelekre találnak, leállítják a munkát, és megkezdik a régészeti feltárást.
Cikk megjelenési időpontja: 2013-06-27 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 249
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2013-06-27: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Alkotmányos, de nem hatályos (Csökkentett népszavazási küszöb)

Alkotmányos a referendumtörvény módosítása, amely 30 százalékra csökkenti a részvételi küszöböt, de csak a jogszabály hatályba lépését követő egy év leforgása után megszervezendő népszavazásokon lesz hatályos – mondta ki tegnap az alkotmánybíróság.
2013-06-27: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tiltakozásra készülnek (Egészségügyi alkalmazottak)

Megfelelő körülmények hiányában, üres kézzel nem lehet gyógyítani a huszonegyedik században – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Lucia Şereş, a háromszéki orvosi kamara alelnöke, utalva a hazai egészségügyre jellemző, az ágazat alulfinanszírozásából adódó kedvezőtlen helyzetre. Ennek kapcsán ismertette, a szakmai szervezet országos tanácsának múlt heti ülésén döntés született: tiltakozásukat szakaszosan építik fel a bérezéssel, munkakörülményekkel elégedetlen orvosok, egészségügyi dolgozók.