Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 20., vasárnap 05:14
Köszöntjük István nevű olvasóinkat!

Ásatás a fafeldolgozó helyén (Rétyi beruházás)

2013. június 27., csütörtök, Közélet
A telephely bejárata – a nagyobbik pannó az övezeti területrendezési terv megszerzésének szándékáról ad hírt. Albert Levente felvétele
A telephely bejárata – a nagyobbik pannó az övezeti területrendezési terv megszerzésének szándékáról ad hírt. Albert Levente felvétele
A környezetvédelmi hivatal környezeti hatástanulmány elkészítésére kötelezte a rétyi határban fafeldolgozó gyárat építeni akaró osztrák Schweighoffer Holzindustries céget. A tanulmány még nem készült el, de a leendő gyár telephelyén máris látványos munka folyik. Billenőteknős teherautók, kotrógépek, talajgyaluk ássák, rakják, viszik a termőföldet a Bitához közeli határba. A most odahordott nagy mennyiségű föld jól látszik a Rétyi-tó melletti Tavirózsa fogadó elől is.
 
A leendő telephelyet a maksai vas­útállomás irányából lehet megközelí­teni. Ott állították fel az irodakonténereket is, de a körzetet őrző-védő szolgálat emberei felügyelik, a bejáratot lánccal zárták el. Réty polgár­mes­tere, Dálnoki Lajos érdeklődésünkre elmondta: a földmunka a leletmentő ásatás része, nem a tulajdonképpeni építkezés kezdődött meg. Nyolcvan centiméter mélységben hordják el a földet, a munkálatot régész felügyeli. Azt kutatják, hogy a leendő gyár he­lyén rejtőznek-e esetleg régészeti értékek. A munkálat engedélyezett – mondta a polgármester.
Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója megerősítette: azért folytatnak leletmentő ásatást, mert ezt a területet régészeti lelőhely­ként tartják nyilván. A munkát Sztán­csuj Sándor József régész felügyeli. Az igazgató elmondta: elhordják a termőtalaj-réteget, ha alatta régészeti leletekre, tűzhelyre, esetleges telepü­lés nyomaira utaló jelekre találnak, leállítják a munkát, és megkezdik a régészeti feltárást.
2013. június 27.
csütörtök 00:25
k2
20 hozzászólás
Csak éppen arra figyeljenek, nehogy dák leleteket vagy nyomokat tárjanak fel.

2013. június 27.
csütörtök 06:51
BartSimpson
1629 hozzászólás
Inkább régészeti vakondtúrás legyen ott mint a Schweighoffer mocskolmánya. Tudjuk, hogy dákok is wattoltak ezeken a helyeken, már nem zavar. Nen a két ezer évvel ezelőtt eltünt dákok jelentik a veszélyt hanem a modern motoros Vágók.

2013. június 27.
csütörtök 07:54
xendox
9 hozzászólás
ekkora marha nagy hazugsagot ritkan olvashatunk!


2013. június 27.
csütörtök 09:09
1pele
91 hozzászólás
xendox buta vagy !!!

2013. június 27.
csütörtök 10:41
hawk
227 hozzászólás
Csak ovatosan a feltárással nehogy ortodox templom maradványára leljenek ez már cirkusza javából

2013. június 27.
csütörtök 10:47
szekelyse50
5645 hozzászólás
Ezt tették a Mátyás király emlékművel is .akkor a Funart hibáztattuk, deúgy látszik több példány van belőlük.
A dákok ha nem is jártak itt ,de lehet holnapra megérkeznek egy faládában.,már ismerjük az ovláh népet.

2013. június 27.
csütörtök 16:48
Kenesei
1264 hozzászólás
Esetleg elvétve bizonyos dákós római leletek még meglephetnek az ősmagyarok mellett, az osztrák ezennel zöldet kap, kapott a fűrésztelep felhúzására.

2013. június 27.
csütörtök 16:48
nagydoki
89 hozzászólás
AVE CEZAR VAVAN !

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most