Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 11:47
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!

Ásatás a fafeldolgozó helyén (Rétyi beruházás)

2013. június 27., csütörtök, Közélet
A telephely bejárata – a nagyobbik pannó az övezeti területrendezési terv megszerzésének szándékáról ad hírt. Albert Levente felvétele
A telephely bejárata – a nagyobbik pannó az övezeti területrendezési terv megszerzésének szándékáról ad hírt. Albert Levente felvétele
A környezetvédelmi hivatal környezeti hatástanulmány elkészítésére kötelezte a rétyi határban fafeldolgozó gyárat építeni akaró osztrák Schweighoffer Holzindustries céget. A tanulmány még nem készült el, de a leendő gyár telephelyén máris látványos munka folyik. Billenőteknős teherautók, kotrógépek, talajgyaluk ássák, rakják, viszik a termőföldet a Bitához közeli határba. A most odahordott nagy mennyiségű föld jól látszik a Rétyi-tó melletti Tavirózsa fogadó elől is.
 
A leendő telephelyet a maksai vas­útállomás irányából lehet megközelí­teni. Ott állították fel az irodakonténereket is, de a körzetet őrző-védő szolgálat emberei felügyelik, a bejáratot lánccal zárták el. Réty polgár­mes­tere, Dálnoki Lajos érdeklődésünkre elmondta: a földmunka a leletmentő ásatás része, nem a tulajdonképpeni építkezés kezdődött meg. Nyolcvan centiméter mélységben hordják el a földet, a munkálatot régész felügyeli. Azt kutatják, hogy a leendő gyár he­lyén rejtőznek-e esetleg régészeti értékek. A munkálat engedélyezett – mondta a polgármester.
Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója megerősítette: azért folytatnak leletmentő ásatást, mert ezt a területet régészeti lelőhely­ként tartják nyilván. A munkát Sztán­csuj Sándor József régész felügyeli. Az igazgató elmondta: elhordják a termőtalaj-réteget, ha alatta régészeti leletekre, tűzhelyre, esetleges telepü­lés nyomaira utaló jelekre találnak, leállítják a munkát, és megkezdik a régészeti feltárást.
Hozzászólások
2013. június 27.
csütörtök 00:25
k2
20 hozzászólás
Csak éppen arra figyeljenek, nehogy dák leleteket vagy nyomokat tárjanak fel.

2013. június 27.
csütörtök 06:51
BartSimpson
1629 hozzászólás
Inkább régészeti vakondtúrás legyen ott mint a Schweighoffer mocskolmánya. Tudjuk, hogy dákok is wattoltak ezeken a helyeken, már nem zavar. Nen a két ezer évvel ezelőtt eltünt dákok jelentik a veszélyt hanem a modern motoros Vágók.

2013. június 27.
csütörtök 07:54
xendox
9 hozzászólás
ekkora marha nagy hazugsagot ritkan olvashatunk!


2013. június 27.
csütörtök 09:09
1pele
91 hozzászólás
xendox buta vagy !!!

2013. június 27.
csütörtök 10:41
hawk
227 hozzászólás
Csak ovatosan a feltárással nehogy ortodox templom maradványára leljenek ez már cirkusza javából

2013. június 27.
csütörtök 10:47
szekelyse50
5712 hozzászólás
Ezt tették a Mátyás király emlékművel is .akkor a Funart hibáztattuk, deúgy látszik több példány van belőlük.
A dákok ha nem is jártak itt ,de lehet holnapra megérkeznek egy faládában.,már ismerjük az ovláh népet.

2013. június 27.
csütörtök 16:48
Kenesei
1264 hozzászólás
Esetleg elvétve bizonyos dákós római leletek még meglephetnek az ősmagyarok mellett, az osztrák ezennel zöldet kap, kapott a fűrésztelep felhúzására.

2013. június 27.
csütörtök 16:48
nagydoki
89 hozzászólás
AVE CEZAR VAVAN !

2013-06-27: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Alkotmányos, de nem hatályos (Csökkentett népszavazási küszöb)

Alkotmányos a referendumtörvény módosítása, amely 30 százalékra csökkenti a részvételi küszöböt, de csak a jogszabály hatályba lépését követő egy év leforgása után megszervezendő népszavazásokon lesz hatályos – mondta ki tegnap az alkotmánybíróság.
2013-06-27: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tiltakozásra készülnek (Egészségügyi alkalmazottak)

Megfelelő körülmények hiányában, üres kézzel nem lehet gyógyítani a huszonegyedik században – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Lucia Şereş, a háromszéki orvosi kamara alelnöke, utalva a hazai egészségügyre jellemző, az ágazat alulfinanszírozásából adódó kedvezőtlen helyzetre. Ennek kapcsán ismertette, a szakmai szervezet országos tanácsának múlt heti ülésén döntés született: tiltakozásukat szakaszosan építik fel a bérezéssel, munkakörülményekkel elégedetlen orvosok, egészségügyi dolgozók.