Rajt előtt a Székely Vágta

2013. július 11., csütörtök, Közélet

Bár a tavalyi győztes nem indul, a harmadik Székely Vágtán ezúttal is képviselteti magát a szebbik nem, a hét végi futamokon három lovas hölgynek is szurkolhatnak az Óriáspince-tetőre látogatók. Székelyföld legjelentősebb lovas rendezvényén idén összesen harminc település lovasa vesz részt.
 

  • Fotó: Henning János
    Fotó: Henning János

Vélhetően a tavalyi csíkdelnei győzelem is hozzájárult ahhoz, hogy – az előző évi öthöz képest – idén már tíz Hargita megyei település küldi el versenyzőit a Szé­kely Vágtára, mellettük tizenkilenc háromszéki, illetve egy Maros megyei település lovasa is megméretkezik a hét végi futamokon – ismertette tegnap a Kálnoky-lovardában Sztakics Éva.
Sepsiszentgyörgy alpolgármestere közölte, már ma este megérkezik néhány ló az Óriáspince-tetőre, a versenyzők hivatalos regisztrációját péntek reggelre időzítették.
Ugyanakkor folyamatosan zajlanak a Tűz­Tánc próbái is, a világzenei koncert és táncshow lovas koreográfiáját Kőrös­patakon tegnap is próbálták a Szilaj Ha­gyo­mány­őrző Egyesület és a Shagya Lovasklub fiataljai (felvételünk). Eze­ket az alakzatokat csak komoly felkészülésre, lovastudásra alapozva lehet meglovagolni – vázolta a Zakariás Zalán rendező munkáját segítő gróf Kál­noky Anna. Mint mondta, maga a tudás nem elég, a koreográfia állandó fegyelmet követel, ló és lovasa is hosszú gyakorlat eredményeként válik eggyé (a két csoport ifjai esetenként hat-nyolc éve lovagolnak), s nem kis feladat a párosok egymáshoz igazítása sem – fűzte hozzá. Sepsiszentgyörgy lovát, Alkonyt is bemutatták tegnap, s bíznak benne, hogy Bagoly Szabolccsal eredményesen fut majd. Hetvenöt százalékban angol telivér, illetve huszonöt százalékban német sportló keverékéről van szó – egészítette ki az alig ötéves Alkonyt megvásároló Vadon Egyesület ügyvezetője. De­meter János fontos döntésként értékelte, hogy a vágtán nem indulhatnak telivérek (de van egy 75 százalékos tolerancia), ez több esélyt biztosít azoknak a településeknek, melyek esetleg nem tudják megengedni maguknak, hogy ilyen lovakkal méretkezzenek meg a futamokon. Al­kony és Szabolcs naponta edz, de további hosszú, közös munka vár rájuk – ismertette Demeter.
Elkészült a Székely Vágta javított pályája is, karbantartásáról a futamokat megelőzően és azok közt is gondoskodnak – tájékoztatott Nagy József. Jövőre már sokkal látványosabb lesz, gyepesítést is terveznek – ígérte a megyei önkormányzat alelnöke. A me­gyei önkormányzat ugyan­akkor készül a székely székek találkozójára is, az Óriáspince-tető így nemcsak lovas zarándokhely lesz az előttünk álló hétvégén, hanem a történelmi székek tárgyi és szellemi értékei mellett hagyományos, sajátos gasztronómiájuk befogadója, seregszemléje is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2013-07-11: Közélet - Ferencz Csaba:

Intézményi régiósítás (Átszervezik a pénzügyet)

A múlt héten megjelent sürgősségi kormányrendelet értelmében átszervezik az országos adóhivatalt. Hiva­talosan több intézmény összevonása a cél – az Országos Adóügynökségbe olvasztják a vámhivatalt és a pénzügyőrséget, külön korrupcióellenes struktúrát hozva létre –, ugyanakkor a nyolc fejlesztési régiónak lesz jogi személyiséggel rendelkező központja, miközben a megyei hivatalokat egy sor hatáskörtől megfosztják.
 
2013-07-11: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Legyünk mi bölcsebbek

Mert úgy tűnik, vezetőink nem nőttek fel a feladathoz. Mintha nem érzékelnék a veszélyt, hogy néhány év múlva a szórvány sorsára juthat Székelyföld is, ha a román hatalom megvalósítja régióátszervezési terveit.