Református kollégiumok tanévnyitójaHa vannak örökösök, értelme van a szolgálatnak

2013. szeptember 23., hétfő, Közélet

Minden tanév, amelyet elkezdünk, számunkra egy újabb lehetőség és felelősség, de minden nehézség, anyagi teher mellett ez azt jelenti, hogy van folytatás – hangsúlyozta igehirdetésében Kató Béla, az Erdélyi Refor­mátus Egyházkerület püspöke szombaton az erdélyi református kollégiumok közös tanévnyitója és a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium újraindításának huszadik évfordulója alkalmából tartott istentiszteleten a vártemplomban.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Az ünnepi istentisztelet a hat erdélyi és három partiumi református kollégium diákküldöttségeinek zászlós bevonulásával kezdődött, a padokban elöl foglaltak helyet az iskolaigazgatók, kollégiumi lelkészek, meghívottak, majd a templom megtelt szülőkkel és helyi diákok­kal. Kató Béla igehirdetését Je­remiás próféta próféciás könyve 49. részének 1–2. verseire építette, amiből az örökösök létének fontosságát emelte ki. „Ne­künk van, miért hálát adnunk ezen a napon. Azért adhatunk hálát, hogy vannak gyermekeink, vannak fiataljaink, és vannak örökösök. (...) Amikor az ige az örökségről beszél, akkor elsősorban a Jézus Krisztus­ban kapott örökségünk az, amit mi át szeretnénk adni mindannyiatok számára. (…) Amikor oktatunk, azt sze­retnénk, hogy olyan embereket neveljünk, akik félik az Urat, akik képesek arra, hogy az ő tehetségüket úgy tudják gyümölcsöztetni, kamatoztatni, hogy az nemcsak nekik, hanem a másik embernek is a javát szolgálja. (…) Ha vannak fiak, és vannak örökösök, akkor érdemes küzdeni, mindent oda­áldozni mindennap, gyer­meknek, felnőttnek, egyházban élőknek, szülőknek. Ez az ige mindannyiunkat szolgálatra ébreszt. Mert ha vannak fiak, és vannak örökösök, akkor értelme van ennek a szolgálatnak.”
Csurulya Edit, a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium igazgatója kiemelte: miközben a mai világban sok szülőnek nincs ideje gyermekére, és mindent számokban, pénzben mérnek, a felekezeti iskolák felvállalják, hogy igazi embereket neveljenek, de ennek a munkának az eredménye nem látszik érettségikor, nem mérhető százalékban, nem jár érte dicséret, ellenben tanítani csak ezért a célért érdemes.
„Erdély református kollégiumai egyházunk és magyarságunk megmaradásának bástyái, hiszen valós céljuk, hogy keresztyénnek és magyarrá neveljék az ifjúságot. Különösen igaz és különösen fontos most itt, Erdély­ben, ahol erős ellenszélben, a többségi hatalom gáncsoskodása ellenére is el kell érni ezeket a célokat” – mondta Répás Zsuzsanna, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki a visszaállamosítani kívánt Székely Mikó Kollé­gium és a perbe fogott városzászló okán a többségi hatalom türelmetlenségéről beszélt, és hangsúlyozta: „fájó, hogy nem hagyja szabadon használni a számunkra legfontosabbakat: anyanyelvünket, nemzeti szimbólumainkat és közösségi tulajdonunkat. A kollégium és a zászló nemzeti ügy, közös ügyünk. (...) Ígérhetem, hogy az anyaország mindenkor és mindenben az erdélyi magyarság mellett áll, törekvéseiben támogatja, legyen szó iskoláról, zászlóról vagy autonómiáról, önrendelkezésről.”
Nagy Éva, az oktatási minisztérium kisebbségi államtitkárságának kabinetigazgatója hangsúlyozta, maradandót csak úgy lehet alkotni, ha megőrizzük értékeinket, ha összefogunk, Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő pedig arra biztatta a jelen lévő pedagógusokat, neveljenek ön­álló gondolkodással bíró, cselekvő felnőtteket fiataljainkból, továbbra is vállalják fel a hagyományos közösségi értékek megőrzését, a nemzeti azonosságtudat alakítását, erősítését. Tamás Sándor megyeitanács-elnök szerint az egyházi oktatás azért fontos a mai világban, mert hangsúlyt fektet a tudományos gondolkodás mellett a belső értékekre is, Incze Zsolt, a Sepsi Református Egyház­megye esperese pedig úgy véli, a református iskolában a diákok a tudás megszerzése mellett lelkiekben is gazdagodnak, lelkiekben lesznek erő­sebbek és talán jobbak.
Bustya János, a húsz évvel ezelőtt újraindított sepsiszentgyörgyi Refor­mátus Kollégium alapító igazgatója arra emlékeztetett, 1993-ban csupán harminc gyermek és néhány tanár ült a templom padjaiban tanévkezdéskor, majd szerre megteltek a tantermek, amiért a hálaadásé az első szó, de másodikként, miként egy gyermek születése után húsz évvel, felmerülnek a kérdések: „Mit tettem jól? Mit rontottam el? Milyen lett a gyermekem? Ilyent akartam-e?” Bustya János szerint gyermekeinket meg kell tanítanunk, hogy ne csak a láthatót lássák, ne csak a mában gondolkodjanak, hanem a holnapban, a jövőben is, és ne csak a hihetőt higgyék, hanem a hihetetlent is, mert „ha látom a láthatatlant és hiszem a hihetetlent, akkor megkísérlem a lehetetlent”.
A református egyház által alapított Bethlen-díjat idén Valádi Enikő, a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium nyugalmazott zenetanára kapta, méltatását Bustya János olvasta fel, a díjazott pedig szerény köszönetében néhány, számára fontos pedagóguselvet osztott meg a jelenlévőkkel, majd az általa vezényelt Refsonor kórus vén­diákjainak egy csoportja tartott rövid műsort.
A templomi ünnepséget követően a vendégek és meghívottak meglátogatták az 1931-ben református elemi iskolaként indult, majd államosított, néhány évvel ezelőtt a vártemplomi egyházközség által visszaszerzett, Kőrösi Csoma Sándor utcai, Kós Károly tervezte épületben az előkészítő és első osztályt, délután a refi diákjai mutattak be zenés-verses műsort. A háromszázhúsz tanulóval működő Református Kollégium ez alkalomból emlékkönyvet adott ki, szerkesztője Egyed Sándor iskolalelkész, szerzői tanárok, jelenlegi és egykori diákok.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1815
szavazógép
2013-09-23: Sport - :

Még egyszer a kézdivásárhelyi lelátóról

A Kézdivásárhelyi Sport Egye­sület (KSE) 1912. szeptember 15-én alakult. Tizenhét évet működött megfelelő sportbázis nélkül, míg 1929. augusztus 6-án dr. Sinkovits Aurél a KSE-nek adományozta a mai futballpályát is magában foglaló „3 hold 600 négyszögöl” nagyságú területet sporttelep építése céljából. A sport­telep elkészült, avatóünnepségére 1930. augusztus 24-én került sor.
2013-09-23: Sport - :

Hol vagytok, székelyek? (Periszkóp)

Október 27-én lesz negyven éve, hogy életre hívták, megalakították a Sepsiszentgyörgyi Olt Sport Clubot, a mai MSC elődjét azzal a jól megfogalmazott céllal, hogy összefogja (akkor három sportágban: labdarúgás, kézilabda, birkózás) a város, a megye legtehetségesebb fiataljait, legjobb sportolóit, és a Kárpát-kanyarban addig még nem tapasztalt fejlődési lehetőséget, hátteret biztosítson a tehetségek neveléséhez, kibontakoztatásához.