Bajban a hegyvidéki övezet

2013. október 29., kedd, Gazdakör

A hegyvidéki térségek fejlesztésének nemzeti érdekeltségűnek kell lennie, tematikus alprogram keretében kell belefoglalni a 2014–2020-as vidékfejlesztési tervbe – hívják fel az agrártárca figyelmét a Romániai Hegyvidéki Fórumba (FMR) tömörült gazdák.
 

A fórum az utóbbi két évben a mezőgazdasági minisztériummal együtt­működve próbálta újralétesíteni a Hegyvidéki Övezet Ügy­nök­ségét és a Kárpátok Képzési és Inno­vációs Központját (Vatra Dornei-ben). Ugyan­akkor szorgalmazzák az Eu­rópai Tanács által is ajánlott hegyvidéki alprogram beiktatását az országos vidékfejlesztési tervbe. Az FRM erre vonatkozó tervet nyújtott be a szaktárcához. Továbbra is kérik ennek bevételét a vidékfejlesztési tervbe, ha ez nem történik meg, jelentős gazdasági, szociális, környezeti, kulturális és stratégiai veszteséggel kell számolni – hívják fel a figyelmet.
A civil szervezet szerint az ország hegyvidékét (3 millió hektár mezőgazdasági területet, 850 ezer farmot, 3560 települést, 2,1 millió mezőgazdászt foglal magában) mellőzik, melynek eredményeként e területeken felgyorsult a népességfogyás, nőtt a véglegesen felhagyott területek nagysága, csökkent az állatállomány, visszafordíthatatlanul el­­vadult a legelők növényvilága.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1662
szavazógép
2013-10-29: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Falu a város peremén

Mi sem tudjuk igazán, hogy város vagyunk-e vagy falu – mondogatják a nyujtódiak. Sok szempontból kötődnek Kézdivásárhelyhez, aminek előnye is, hátránya is van. Előnyös, mert közel a város, sokan ott járatják iskolába gyerekeiket, többnek ott a munkahelye, de hiába küszködtek évek hosszú során a városi tanács nyujtódi képviselői, csak apróbb rész­eredményeket tudtak elérni. Mi mindig a peremen maradtunk: két évtized elteltével sincsen vezetékes ivóvizünk és kanálishálózatunk – panaszolták a helyiek.
 
2013-10-29: Gazdakör - Incze Péter:

Lejárt az adórészlet fizetésének határideje

A Brassói Regionális Pénzügyi Vezérigazgatóság közleménye szerint október 25-ig lehetett kifizetni a mezőgazdasági magántermelők jövedelemadójának első részletét büntetőkamat nélkül.