Sepsiszentgyörgy, 2017. október 19., csütörtök 08:28
Köszöntjük Nándor nevű olvasóinkat!

Címerek földje, Háromszék

2013. november 14., csütörtök, Közélet
Albert Levente felvétele
Albert Levente felvétele
Különleges virtuális utazáson vehettek részt mindazok, akik kedd este ellátogattak a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe, és meghallgatták Szekeres Attila István heraldikus előadását: lapunk munkatársa erdővidéki, sepsiszéki, felső-háromszéki műemlék épületek, közintézmények, kúriák, kastélyok falán található, valamint múzeumokban és levéltárban fellelhető címereket mutatott be.
 
A Székely Akadémia programsorozat rendezvényeként tartott előadást Kádár Gyula történész házigazdai minőségében vezette fel, Szekeres Attila István (felvételünk) Három­szék címerkincse című doktori dolgozatáról beszélt, megosztva a terepmunka során szerzett tapasztalatait, majd vetített képek segítségével nyújtott ízelítőt a térségünkben fellelhető címervilágról. Mely különben igen érdekes és változatos, hiszen számos típusú heraldikai alkotás létezik: családiak, nemesiek mellett fellehetőek házassági címerek, a régmúlt korokban egyfajta gyászjelentő, gyászlap szerepét betöltő halotti címerek, de szólt a napjainkban is egyre elterjedtebb közigazgatási jelképekről is. S mert mindehhez történetek is kötődnek, az előadó megosztott néhányat: például a walesi herceg címeréről Zalánpatakon, vagy arról, miként rajzolták át a szocializmus idején Háromszék Nagy-Románia idején is elismert címerét, a mai közigazgatási jelképeket bemutatva pedig felelevenítette az illyefalvi címerben a Szé­kelyföld és Barcaság közötti határkő viszontagságos történetét a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után.
Hozzászólások
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most
2013-11-14: Közélet - Iochom István:

Márton Áron püspök életéről

Mintegy kétszáz érdeklődő jelenlétében kedd este a kézdivásárhelyi Vigadó emeleti kistermében mutatták be Az idők mérlegén. Tanulmányok Márton Áron püspökről című, a kolozsvári Verbum Kiadó és a budapesti Szent István Társulat közös gondozásában idén nyáron megjelent könyvet.
 
2013-11-14: Közélet - :

Félúton visszafordult a vonat

Hoppon maradtak kedd reggel a Kovásznáról Bereck irányába utazni óhajtó polgárok. A Sepsiszentgyörgyről 9.47-kor érkező Regiotrans vonat ugyanis nem ment tovább, visszatért a megyeszékhely irányába.
Szavazás
Online látogatók
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.9032 RON
100 HUF = 1.4872 RON
1 EUR = 4.5841 RON
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
Most megy a TV-ben: