Összefogás a mellrák ellen

2014. január 16., csütörtök, Közélet

Egyre fiatalabb korban diagnosztizálnak mellrákot, többségében túl későn, amikor a betegség már gyógyíthatatlan, ezért is fontos, hogy a nők húszéves kortól rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon – állítja egy brassói alapítvány (Asociaţia Pas Alternativ), amelynek képviselői hétfőn több mint egy tucat háromszéki intézmény és civil szervezet jelenlé­tében ismertették a betegség háromszéki előfordulásáról szóló adatokat és saját felméréseik eredményeit.
 

Az alapítvány az országos szexuális nevelési szervezettel közösen indított kampányt a mellrákszűrés népszerűsítéséért, ennek egyik lépéseként tavaly az esztendő utolsó hónapjaiban ötven háromszéki nőt kérdeztek meg arról, mit tesznek a betegség korai felismeréséért. A felmérés eredménye: a megkérdezettek fele nem gondol a mellrákra, a másik fele ellenben az életet veszélyeztetőnek látja a kórt, de sokan a vizsgálati helyszín távolsága miatt nem jelentkeznek szűrésre, mások anyagi okokból hanyagolják az ellenőrzést, többen a hosszú várólista miatt mondanak le az echográfiás, illetve mammográfiás vizsgálatról.
Romániában évente 6500 új mellrákos esetet diagnosztizálnak, a lakossághoz viszonyított számarány tekintetében Ko­vászna megye az élen jár, 2011-ben 87 megbetegedést jegyeztek, 2012-ben 56-ot, tavaly az első három negyedév alatt 60-at. A nyilvántartott háromszéki mellrákos betegek száma meghaladja a 770-et, közülük 12-en negyven év alattiak.
Lapunk érdeklődésére Mar­ton Gyöngyi, a minapi tanácskozás brassói szervezője elmondta, partnerintézményeik és a programban részt vevő civil szervezetek közelebbről tájékoztató találkozókat tartanak tevékenységük célcsoportja és minden érdeklődő számára a mellrákszűrés fontosságáról, és támogatókat keresnek a vizsgálatok és a műtéti beavatkozások után használatos mellprotézisek beszerzésére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1784
szavazógép
2014-01-16: Belföld - :

Hírsaláta

VISSZATÉRNEK A LISTÁS SZAVAZÁSRA A KÉP­VISELŐHÁZ TAGJAINAK MEGVÁLASZTÁSA­KOR. Az SZLSZ bejelentette: módosítaná a választási törvényt, és visszatérnének a pártlistás szavazáshoz.
2014-01-16: Közélet - Bokor Gábor:

RMDSZ-tisztújítás Orbaiszéken

Tegnap délután Zágonban tartották az RMDSZ orbaiszéki szervezetének tisztújítását. A küldöttgyűlés 49 tagjából 48 jelen volt, négyéves mandátumra Kis József zágoni polgármestert választották a szervezet élére.