Mérföldkőnél a Hereditatum műemlékes portál

2014. március 1., szombat, Közélet

Elérte a húszezret a Hereditatum.org nevű online műemlék-adatbázisra feltöltött fényképek száma, ez mérföldkő a sepsiszentgyörgyi építészek által szerkesztett honlap történetében.

  • A székelytamásfalvi Thúry–Bányai-kastély
    A székelytamásfalvi Thúry–Bányai-kastély

Az erdélyi műemlékek internetes portálját folyamatosan fejlesztik, azon pillanatnyilag 4512 látnivaló szerepel, közel ezernyolcszáz adatlap képekkel ellátott, az újdonságok ugyanakkor Facebook-oldalukon is követhetők. „Talán nem tévedünk, ha ki merjük jelenteni, hogy a Hereditatum.org mára a legnagyobb olyan adatbázis, amely Erdély műemlékeinek feltérképezésével foglalkozik” – közölte megkeresésünkre Ferenczi Z. Sámuel szerkezettervező mérnök. Hozzátette: a húszezer kép mellett mintegy háromezer műemlék pontos helye (GPS-koordinátája) is megtalálható egy közös térképen. „Célunk továbbra is az erdélyi műemlék épületek feltérképezése és ismertetése, hogy felismerjük és megismerjük értékeinket. A gyarapodás reményében szívesen látunk mindenkit, aki hozzá szeretne járulni a gyűjtemény fejlesztéséhez, bárki megteheti azt egy fotóval, egy bibliográfia hozzáadásával vagy akár egy rövid leírással” – összegezett az épített örökség védelmével foglalkozó szakember. (mol)
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1305
szavazógép
2014-03-01: Közélet - Váry O. Péter:

Életműdíj erdélyi fotósoknak

Két erdélyi fotós is részesült a Magyar Fotóművészek Világszövetsége (MFV) idén alapított életműdíjában, a szecselei Moldován Mihály és posztumusz a csíkszeredai Nagy P. Zoltán. A MFV vasárnap tartotta éves közgyűlését, az életműdíj alapítását a szervezetben Erdélyt képviselő alelnök, Kovács László Attila javaslatára hozták létre.
2014-03-01: Közélet - :

Lesz március 15-i emlékfutás

Nem szakad meg a március 15-i emlékfutás sorozata, ugyanis tegnap az Országos Útügyi Hatóság engedélyezte a sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókörnek, hogy megtartsa hagyományos rendezvényét – újságolta nagy örömmel Csutak Tamás, a sportegyesület frontembere.