Kárpát-medencei fejlesztési hálózat

2014. március 18., kedd, Közélet

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által kezdeményezett Kárpát-medencei fejlesztési fórumsorozat részeként tegnap a sepsiszentgyörgyi Eurocenter Amőba Oktatási Köz­pontban találkoztak az intézet képviselői helyi szakértőkkel, partnerszervezeteik képviselőivel.
 

A találkozót megelőzően Molnár György, az intézet fejlesztési programokért felelős igazgatója sajtótájékoztatón ismertette a kezdeményezés céljait. Mint mondta, Kárpát-medencei szintű együttműködésre van szükség annak érdekében, hogy a térségben a magyarság a maga hasznára fordítsa az új uniós költségvetés kínálta lehetőségeket, például a nemzeti integrációt szol­gáló, határokon átívelő pályázatok révén. Az általa képviselt intézmény abban próbál segíteni, hogy hálózatot épít, összehangolja a fejlesztéseket. Jelenleg szakértői adatbázison dolgoznak a meg­felelő szakmai háttér megteremtése érdekében, eddig Felvidéken, Kárpátalján, Muravidéken és a Drávaszögben tartottak hasonló fórumot, és mintegy száz szakértő regisztrált náluk. Újságírói kérdésre válaszolva Molnár György vázolta a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézet több mint egy­éves tevékenységét is: létrehozták a Kárpát-haza Galériát, kulturális programokat szerveztek, illetve százezer tankönyvet juttattak el Magyarországon kívüli magyar iskolákba.                                  (farcádi)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1768
szavazógép
2014-03-18: Közélet - Bokor Gábor:

Újraminősítik a hagyományos termékeket

Tavaly decemberben lépett érvénybe az agrártárca 724-es rendelete, amely a hagyományos termék minősítés odaítélésének kritériumait szabályozza. Az új rendelet szerint a korábban megszerzett hagyományos termék minősítések decembertől szá­mítva kilenc hónapig érvényesek még, utána újra igényelni kell a minősítést. A rendelettől a hagyományos termékek hitelességének növekedését, a termelők közötti tisztességes versenyhelyzet megteremtését remélik.
 
2014-03-18: Közélet - Szekeres Attila:

Áder János Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön kezdte háromna­pos székelyföldi körútját Áder János, Ma­gyarország köztársasági elnöke.