Nemzeti válogatott

2014. április 11., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

Ismét csak fellélegezhetnek az RMDSZ vezetői, hogy az európai szabályozások értelmében az EP-választásokon csak a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok szavazhatnak anyaországi párt listájára – a Fidesz által tegnap bemutatott névsor ugyanis sokak számára meggyőzőbb lehet, mint a szövetség csapata.

Nem feltétlenül az RMDSZ-listán szereplő nevek miatt – sokkal inkább azért, mert a magyar kormánypárt képes volt arra, amire Kelemen Hunorék csapata nem: a nemzeti összetartozás jegyében igazi Kárpát-medencei válogatottal készülnek Brüsszelbe, a keretben helyet kapott Erdély, Kárpátalja, Vajdaság és Felvidék képviselője is.
Tőkés László Fidesz-listán indulása – bár elmarad az ideális forgatókönyvtől, az erdélyi magyar összefogás létrejöttétől – számos problémára megoldást jelent. Mindenekelőtt biztosra vehető, hogy ily módon legalább egy képviselője mindenképpen lesz Brüsszel­ben az erdélyi magyarságnak. Nemzeti ügyekben az erdélyi, felvidéki, anyaországi magyar EP-képviselők eddig is együttműködtek az európai testületben, álságos tehát az az érv, mely szerint magyarországi párt listáján indulva nem vállalhatná fel az erdélyi érdekek érvényesítését. Az RMDSZ számára ugyanvalóst óriási megkönnyebbülést jelent a Fidesz meghívása, az EMNP felkérése és Tőkés döntése: gyakorlatilag szabaddá vált a préri, sem függetlenként, sem néppárti színekben nincs ellenfelük, az erdélyi magyarság közönye az egyetlen legyőzendő ellenfél számukra. Maradva az erdélyi magyar politikai színtéren: e felállás legnagyobb vesztesének az EMNP tűnik, mely nem méretkezik meg a választásokon – stratégiai célját, Tőkés bejuttatását azonban eléri, és a magyarság megosztásának vádjával sem illethetik az alakulatot. Végül pedig a Fidesznek is jól jön a Tőkés nevével és a többi Kárpát-medencei magyar szervezet képviselőivel fémjelzett lista: mindamellett, hogy nemzeti elkötelezettségét ily módon is bizonyítja, saját választótáborának egységét erősítheti e gesztus.
Mindemellett némi keserűség mégiscsak felszínre tör bennünk: ha Budapestről sikerül, itthon, Erdélyben vajon miért olyan nehéz összehozni azt a bizonyos nemzeti válogatottat?
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1528
szavazógép
2014-04-11: Közélet - Bokor Gábor:

Főhajtás a magyar nemzet előtt (Csoma-napok Kovásznán)

A tegnap kezdődött kovásznai Csoma-napok emblematikus rendezvénye, az évente megrendezett Kőrösi Csoma Sándor Tudományos Konferencia, melynek idei témája Kőrösi Csoma Sándor és az igazság keresése. A Hephaistos Szállodában megnyitott értekezlet jubileumi esemény, huszonötödik alkalommal gyűltek össze a világ minden tájáról érkező Kelet-kutatók. Legtöbben Magyarországot és Erdélyt képviselik, de kanadai előadót is vendégül látnak a kovásznaiak, valamint olyant is, aki tizenhatodszorra ad elő a konferencián.
 
2014-04-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Konszenzusos tervezetet szorgalmaz az MPP (Autonómia-statútum)

A Magyar Polgári Párt (MPP) Székelyföld tekintetében a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómia-statútumát tekinti zsinórmértéknek, az a cél, de minden olyan törvénykezdeményezés, ami ennek irányába mutat, ehhez a célhoz közelebb visz, az számunkra elfogadható és támogatható – jelentette ki tegnap Bíró Zsolt pártelnök Sepsiszentgyörgyön.