Elindult az EMNP ­autonómiakaravánja

2014. május 13., kedd, Közélet

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) autonómiakaravánnal kívánja ismertetni Székelyföldön és a Partiumban a két régió területi autonómiájával kapcsolatos elképzeléseit. A karaván szombaton indult Érmihályfalváról, és az elkövetkező két hétben zilahi, nagyváradi, szatmárnémeti és nagybányai, a Székelyföldön pedig gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi, csíkszeredai, baróti, székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi fórumokon folytatnak párbeszédet az érdeklődőkkel az EMNP autonómiakoncepciójáról.
 

Toró T. Tibor pártelnök elmondta, a Néppárt autonómiakaravánja egy évvel azt követően indul, hogy az RMDSZ 2013-as kongresszusán bejelentette, kidolgozza a Székelyföld autonómiastatútumát, majd folyamatosan halasztotta a nyilvános vitát a tervezetről, és jelenleg sincs semmiféle előrelépés e téren. „Azért léptünk a nyilvánosság elé a mi elképzelésünkkel, hogy példát mutassunk. A következő két-három hét az autonómiakoncepciónkról folyó nyilvános vita fontos állomása, egyrészt mivel elmagyarázhatjuk a tervezetünk lényegét és részleteit, másrészt az emberek elmondhatják észrevételeiket, óhajaikat, amelyeket aztán beépítünk a tervezetünkbe” – fejtette ki a Néppárt elnöke. Kiemelte, a körútnak különös jelentőséget kölcsönöz az az előzmény, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlése nemrég elfogadta Kalmár Ferenc jelentését a hagyományos nemzeti kisebbségek európai helyzetéről és jogairól, mivel a dokumentum növeli az autonómiáról való érdemi vita lehetőségét.
Toró T. Tibor ismertette, egyelőre a magyarokkal találkoznak a Székely­földön és a Partiumban, később azonban a román közösség tagjaival is folytatni kívánják a párbeszédet. A Néppárt ezenkívül tervezi egy magyar–román vegyes szakértői csoport létrehozását is, amely szakmai szinten elemzi az autonómiakoncepciót. Reményét fejezte ki, hogy a törvénycsomagot bemutatják a parlamentben az RMDSZ vagy valamely román párthoz tartozó képviselők. „Ha pedig nem, akkor mi fogjuk benyújtani azt polgári törvénykezdeményezés formájában, és összegyűjtjük az ehhez szükséges számú aláírást” – mondta a néppárti elnök.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2014-05-13: Közélet - :

Ha együtt a tehetség és lelkesedés (Díjazták a Kálnoky-riportpályázat nyerteseit)

Rendhagyó helyszínen, diszkrét és mégis ünnepélyes körülmények között vehették át vasárnap elismerő okleveleiket, valamint a díjakat a gróf Kálnoky Boris által, lapunkkal partnerségben meghirdetett tehetségápoló riportpályázaton versenybe szállt fiatalok. Az ifjú tollforgatók szellemi útravalóval is gazdagodtak a kezdeményezők jóvoltából.
2014-05-13: Közélet - :

Băsescu: Románia sem ismerne el ­népszavazást

Románia azt kéri az Ukrajnában élő románoktól, legyenek lojálisak az ukrán államhoz, ha pedig népszavazáson kérnék Romániához való csatlakozásukat, azt Bukarest nem ismerné el – jelentette ki Traian Băsescu államfő tegnap arra utalva, hogy Bukarest a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok vasárnapi népszavazásait sem ismeri el.