Sepsiszentgyörgy, 2018. február 23., péntek 04:44
Köszöntjük Alfréd nevű olvasóinkat!

Számonkér az MPP (Felülvizsgálhatják megállapodásukat az RMDSZ-szel)

2014. június 13., péntek, Közélet
Tárgyalásokra hívja jövő hétre az RMDSZ-t a Magyar Polgári Párt (MPP), nemzetpoli­tikai szempontból fontos stratégiai kérdéseket kell tisztáznia a nemrég partnerségi megálla­podást aláíró két pártnak – nyilatkozta Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki elnöke.
 
Az MPP nem olvadt be az RMDSZ-be, nem válnak a szövetség nőszervezetévé sem, felelős politizálást folytatnak, ezért kötöttek megállapodást – magyarázta Kulcsár-Terza.
 Bálint József sepsiszentgyörgyi MPP-elnök szavaiból az is kiderült: a tagság jelentős része elégedetlen a választott úttal, „az MPP mai vezetői talán túl hiszékenyek voltak”. Meglátása szerint ők teljesítették vállalásukat, ennek köszönhetően lett két EP-képviselője az RMDSZ-nek, „pillanatnyilag csökkentettük a hadakozást, bár lett volna bőséggel megkérdőjelezni való lépés” – fogalmazott.  A szövetség előnyét más nem, csak néhány olyan polgármesterük látja, akinek így „nem kellett minden irányba hadakoznia”. Bálint számba vette a kudarcokat is: még mindig nincs parlament elé terjesztett autonómiastatútum, nem állnak ki a székely jelképek használata mellett, az RMDSZ továbbra is egymaga rendelkezik a kormány által a romániai magyarságnak kiutalt pénzek fölött, és nem létezik valós helyi együttműködés sem. „Ez a féléves mérleg nem azt mutatja, hogy mindkét fél odaállt, és komolyan vette a partnerséget” – mondotta Bálint, s leszögezte, az MPP továbbra is azt az utat járja, amelyért létrehozták: biztosítja a választás szabadságát.
Kevésbé élesen fogalmazott Kulcsár-Terza József, kiemelte az együttműködés egyik nagy hasznát:  jobban megismerhette az RMDSZ-es politikusokat. Kiderült számára, hogy vannak elkötelezettek és olyanok, akik csak önös érdekeiket nézik. Példaként említette, hogy a Kovászna Megyei Tanács belépett az SZNT oldalán a luxemburgi perbe, a Hargita megyei tanács vezetője azonban elutasította ezt. Kifogást is megfogalmazott: az SZNT petíciójára adott kormányválaszra úgy reagáltak az RMDSZ-es politikusok, mintha nem is lennének a kabinet tagjai. „Izsák Balázs, az SZNT elnöke magyarázatokat kért Kelemen Hunortól, én konkrét lépéseket várok tőle” – mondotta. Emlékeztetett a gyulafehérvári ígéretekre, arra, hogy a román kormány válasza nem európai magatartást tanúsít, és elismételte, azt szeretnék, ha a hatalom képviselői leülnének tárgyalni a székelység megbízottjaival.
 A jövő heti tárgyalásokon két fontos kérdést szeretnének megvitatni az RMDSZ-szel: az SZNT petíciójának ügyét és az autonómiastatútum véglegesítésének kérdését, Kulcsár-Terza meglátása szerint mindkét esetben konkrét lépéseket kellene tennie az RMDSZ-nek, „azért vannak Brüsszelben, Bukarestben, hogy kiálljanak a nemzeti ügyekben”. Folytatnák a partnerséget, nemzeti kérdésekben ugyanis nem lehet különutas  politizálást folytatni, ám ha az RMDSZ nem változtat eddigi magatartásán, felülvizsgálják a megállapodást.
 
Hozzászólások
2014. június 13.
péntek 08:05
dinibacsi
11079 hozzászólás
menjen az mpp a büdös....hadd ne mondjsm mibe!!Most jött rá,hogy ki is a rmdsz???Vagy csak épp az történt,amit már rég megjósoltam:a cé lelérése után a rmdsz ugy rugja valagba a "nagy és erös"alkalmi szövetségesét,mint részeg matróz a qurvát??Tudjátok,mpps csucsvezérek,ha beálltál prostinak,akkor dugni kell orrba-szájba,majd letejelni a stricinek,mert ha nem......de ti kerestétek ezt magatoknak,most ne virnyogjatok,mert oda a szimpátia!

2014. június 13.
péntek 08:42
Ferencz
13769 hozzászólás
Felelős politizálás..., hogy oda ne rohanjak. Felelősebbek voltunk, mi, köznapi emberek, akik azonnal lereagáltuk a zsebpárt udmr általi bekebelezését, nem ti Bálint és Kulcsár! Pozíció-haszonlesők voltatok, nem más! A lemondásotok lenne a legtermészetesebb lépésetek, nem a tárgyalásra való "hívás", de esetetekben normális viselkedést elvárni, toronymagas túlzás! Tudtátok, kinek az ágyába feküsztök be, s mégis megtettétek! Undorítóak vagytok!

2014. június 13.
péntek 09:11
Laji-kuss
667 hozzászólás
Óvszer nélkül kináltátok fel magatokat és most járhattok a bőrgyogyászatra,még nemszületett meg az a kozmetikus aki eltüntetheti az arcbőr hiányát.

2014. június 13.
péntek 09:38
barcsay
1794 hozzászólás
Ezek az mpp ek is rmdsz es szimpatizánsok voltak a kis huncutok mirül beszélünk ,most mi nem tetszi nekik,igazad van dinibacsi a qurva vagy végezd a dolgod és elégisd ki a klienst.Jőnnek most szemfényvesztessel ki veszi ezt be csak az a kérdés.

2014. június 13.
péntek 14:48
belaba
1652 hozzászólás
Tunyetek mar a fenebe huje banda

2014-06-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Dózsa-tánckrónika a Székely Vágtán

Dózsa György halálának 500. évfordulójához igazítják a szervezők a negyedik Székely Vágta kulturális programját, így a lovasünnep látogatóival együtt idén a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) produkciójával tisztelegnek emléke előtt az Óriáspince-tetőn.
 
2014-06-13: Közélet - :

Októbertől csökken a tb-járulék

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyása nélkül tervezi a kormány öt százalékkal csökkenteni októbertől a társadalombiztosítási járulékot a munkáltatók számára – jelentette be tegnap este Victor Ponta miniszterelnök. A csökkentés részletei egyelőre nem ismertek.