Belföldi hírek

2014. június 25., szerda, Belföld

Új közlekedési miniszter
Lemondott tegnap Dan Şova közlekedési miniszter, mert a következő négy hónapban az elnökválasztási kampányra akar összpontosítani, hogy az SZDP jelöltjét segítse győzelemhez. Şova cáfolta, hogy Victor Ponta elégedetlen lett volna tevékenységével, illetve a főbb autópályák épülésének lassú ütemével és a minisztérium alárendeltségébe tartozó állami vállalatoknál végrehajtott személycserékkel.

Şova 2012 májusa óta tagja a Ponta-kormánynak, idén márciusig a nagyberuházásokért felelős tárca nélküli miniszter volt. 2012 elején holokauszttagadással is megvádolták; Ponta akkor büntetésként leváltotta az SZDP szóvivői tisztségéből, majd két hónappal később – miután Şova elismerte tévedését – bevette kormányába. A közlekedési tárca élére tegnap a kolozsvári Ioan Rus volt belügyminisztert javasolta Victor Ponta kormányfő, és ezzel az erdélyi embereknek üzent, hogy biztosak legyenek: a kormány valamennyi erdélyi közberuházását megvalósítja. Rus, aki az elakadt észak-erdélyi autópálya megépítésének egyik kezdeményezője és támogatója, előbb 2000 és 2004 között, Adrian Năstase kabinetjében, majd 2012-ben volt belügyminiszter. Tisztségéből önként távozott, arra panaszkodva, hogy nyomást gyakoroltak rá a választói névjegyzék törvénytelen módosításáért. Ez azért lett volna fontos az akkori kormánykoalíciónak, hogy érvényes lehessen a 2012 nyarán megtartott, Traian Băsescu államelnök leváltásáról szóló sikertelen népszavazás.


Súlyosbították Năstase büntetését
Fél évvel súlyosbította a bukaresti ítélőtábla Adrian Năstase négyéves börtönbüntetését tegnap. A döntés jogerős, így a volt kormányfőnek összesen négy évet és hat hónapot kell letöltenie. Az ügyészek többet, egyévi szabadságvesztést kértek, mivel Năstase visszaeső, már kétszer el volt ítélve. Május elején – első fokon – a bukaresti törvényszék összevonta Năstase két börtönbüntetését, és akkor elutasította a vádhatóságnak a plusz egy év szabadságvesztésre vonatkozó kérését. A volt kormányfőt idén januárban ítélték el négy évre egy korrupciós perben, miután 2012-ben két év szabadságvesztést róttak rá egy másikban. Ez utóbbi egyharmadát letöltötte, és tavaly márciusban helyezték feltételesen szabadlábra. Năstase januárban került újból börtönbe. Két évvel ezelőtt abban találták vétkesnek, hogy 2004-ben illegálisan finanszírozta elnökválasztási kampányát, idén vesztegetés elfogadása és a vád egyik tanújának megzsarolása miatt ítélték szabadságvesztésre.


Hiányosan tájékoztatták az államfőt
Traian Băsescu államelnök igazat mondott: bár 2009 októberében a Román Hírszerző Szolgálat valóban tájékoztatta a Bercea klán tevékenységéről, a Sandu Anghel és a testvére közötti kapcsolatról nem – közölte tegnap George Maior, az RHSZ igazgatója, aki szerint a 2001–2012-es időszakban nyolc alkalommal informálták az illetékeseket a Bercea klán bűncselekményeiről, illetve a nemzetbiztonságot érintő ügyeiről. A klánt azért figyelték, mert az védelmi díjat kért különböző megyékben, tagjai pedig adócsalást követtek el.


Csökkenhet a nyugdíjjárulék
Megszavazta tegnap a szenátus a társadalombiztosítási járulék ötszázalékos csökkentéséről szóló törvénytervezetet. Innen a képviselőház elé kerül, amely várhatóan a július 2–3-ra tervezett rendkívüli ülésszakon vitatja meg. Így már októbertől hatályba léphet a rendelkezés, amelyet a Nemzetközi Valutaalap ellenzése dacára nyújtott be a kormány. A tervezet szerint a munkáltatóknak az eddigi 20,8 százalékos tb-járulék helyett 15,8 százalékot kell fizetniük az államkasszába alkalmazottaik bére után. A nehéz munkakörülmények között dolgozók után fizetendő magasabb járulékkulcsokat is 5 százalékponttal, 20,8 és 25,8 százalékra mérsékelnék. Victor Ponta kormányfő a vállalkozói adóterhek csökkentésével magyarázta a kezdeményezést, a valutaalapnak azonban aggályai vannak afelől, hogy a kormány 2015-ben és 2016-ban tudja-e pótolni a járulékcsökkentés okozta, mintegy ötmilliárd lejes bevételkiesést, és Románia teljesíti-e a vállalt államháztartási hiánycélt. Románia 2015-től nem akar újabb hitelmegállapodást kötni a valutaalappal.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1776
szavazógép
2014-06-25: Közélet - :

Törvényen kívül a csíki rendőrség

A csíkszeredai rendőrparancsnok szerint a rendőrségre nem vonatkoznak azok a törvények, amelyek a kisebbségek anyanyelvhasználatát szabályozzák Romániában. Fekete Kászoni Titus rend­őrparancsnoknak a csíkszeredai önkormányzat kérdéseire adott válaszait a Székelyhon portál ismertette tegnap.
2014-06-25: Belföld - :

Hírsaláta

KI VALÓBAN DOKTOR? A legtekintélyesebb román egyetemek rektorai támogatják a Gândul portál ama kezdeményezését, hogy az elmúlt huszonöt évben megszerzett 33 ezer doktori dolgozatot tegyék nyilvánossá, azaz közöljék az interneten, így mielőbb kiderülne, kik másolták, plagizálták tudományos munkáikat.