Külföldi hírek

2014. július 25., péntek, Közélet

Lemondott az ukrán miniszterelnök
Kilépett két párt az ukrán kormánykoalícióból, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök ezért felajánlotta lemondását a parlamentnek. Jacenyuk az ukrán parlamentben jelentette be tegnap, hogy a koalíció összeomlott, ezért lemond.

Előtte a törvényhozásban nem tudták megszavazni az energiaügyi törvényt és a hadsereg finanszírozásának növelését célzó jogszabályt. Jacenyuk figyelmeztetett, hogy nincs pénz a fizetésekre, a hadseregre, a páncélozott szállító járművekre. Az Európai választás nevű hárompárti kormánykoalíció tegnap bomlott fel, délelőtt jelentette be a szövetségből való kilépését a Vitalij Klicsko kijevi polgármester vezette Ütés (UDAR) és az Oleh Tyahnibok-féle nacionalista Szabadság (Szvobo­da) párt, hogy ezáltal lehetővé tegyék a Nyugat-barát Petro Porosenko államfőnek a parlament feloszlatását és előrehozott parlamenti választások kiírását. Estére már kijelölték az ideiglenes ukrán miniszterelnököt. A belügyminiszter Face­bookon közölte, hogy Volodimir Hrojszman miniszterelnök-helyettes kapott megbízást a kormányfői teendők ellátására.


Feloszlatott kommunista frakció
Olekszandr Turcsinov házelnök bejelentette a kommunista frakció feloszlatását az ukrán parlament tegnapi ülésén. A képviselőcsoport feloszlatását a házelnök azzal indokolta, hogy a kommunista frakció tagjainak száma jelentősen csökkent: a frakció 33 képviselővel jött létre, most viszont már csak 23 tagja van. Turcsinov a képviselőcsoport feloszlatásáról szóló bejelentése után hozzátette, ez történelmi esemény, és reméli, hogy soha többé nem lesz kommunista frakció az ukrán parlamentben. Szavait a kormánypárti képviselők kitörő tapssal fogadták. A kommunista párti politikusok rendszeresen bírálták a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokkal szemben indított „terrorellenes műveletet”, míg az ukrán vezetés a lakosság félretájékoztatásával és orosz propaganda terjesztésével vádolta meg a pártot. Az ukrán igazságügyi minisztérium július 8-án kezdeményezte a párt betiltását. Szerdán verekedés robbant ki a parlament üléstermében Petro Szimonyenko kommunista párti elnök nyilatkozata miatt. A politikus azt állította, hogy a „terrorellenes művelet” során a kijevi vezetés „ukránok ezreinek életét oltotta ki”, illetve azt, hogy a harcok övezetében „kiveszik a halott civilek szerveit”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2014-07-25: Közélet - :

Ülésezik az autonómiatanács

Tőkés László elnöklésével ma ül össze a Kárpát-medencei Magyar Auto­nómia Tanács Bálványosfürdőn.
2014-07-25: Belföld - :

Hírsaláta

HÁROMSZÉKI BŰNBANDÁT OSZLATTAK FEL. Emberkereskedelemmel és prostitúcióval foglalkozó háromszéki bűnbandát számolt fel a szervezett bűnözés elleni ügyészség. A Maszol.ro szerint a háromszéki alvilág ismert figurája, Gergik Mihály, azaz „Nindzsa Misi” által vezetett hatfős bűnözői csoport tagjai ellen bűnvádi eljárás indult.