Alacsony bérek, növekvő munkanélküliség

2014. augusztus 22., péntek, Közélet

Enyhén növekedett a munkanélküliség a múlt hónapban térségünkben, a korábbi 6,06 százalékról 6,57 százalékra módosult a mutató értéke, miután 760 végzős diák kérte nyilvántartásba vételét a szakhivatalnál. Az összesítésekben szereplő 6000 állástalan közül kevéssel több, mint ezer, azaz ötből egy háromszéki érintett jogosult munkanélküli-segélyre.
 

Sepsiszentgyörgyön és környékén közel 1900, Kéz­divásárhelyen 730, Ko­vász­nán 630 munkanélküli, Ba­róton 1100 állástalan nem kap már támogatást, a segélyezettek 90 százaléka pedig átlagosan 400 lejes állami juttatásból gazdálkodik – ismertette a múlt havi adatokat Kelemen Tibor. A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal vezetője szerint a regisztrált álláskeresők közül jobbára a készruhaiparból és a fafeldolgozásból érkező ajánlatokat fogadott el közel 350 háromszéki, Baróton mindössze három munkanélkülinek sikerült elhelyezkednie júliusban.
A bruttó átlagbér továbbra is az országos átlag alatti megyénkben, derül ki a 3960 háromszéki vállalkozó nyilatkozataiból, akik összesen 46 ezer főt foglalkoztatnak megyeszerte. Januárban 1344, júliusban pedig 1370 lej volt a háromszéki bruttó átlagbér, értéke az előző hónapokban csupán áprilisban lépte át – mindössze egy lejjel – az 1400 lejes határt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2014-08-22: Közélet - Bokor Gábor:

Rajtaütésszerű ellenőrzés Zágonban

Feszült volt a hangulat tegnap Zágonban: délelőtt tíz óra körül belügyminisztériumi rendszámot viselő járművek lepték el a falut. Az autókból a civilek mellett egyenruhások, felfegyverzett csendőrök szálltak ki, akik a nap folyamán helybeli fafeldolgozó cégeket ellenőriztek.
 
2014-08-22: Közélet - :

Elvesztek, de hamar megtalálták őket

Tegnap délután a bálványosi Büdös-hegy környékén elveszett két kislány. A 10 és 11 éves lányok nagymamájukkal kirándultak, de 15 óra körül a Büdös-barlangtól a nagymama tudta nélkül a Buffogó felé vették útjukat. Közben az eső is eleredt, viharos szél fújt, s a lányok elveszítették az ösvényt, nem találták a visszautat.