Hirsaláta

2014. szeptember 1., hétfő, Belföld

HIDEG NYÁR, DRÁGA MÉZ. A boltokban legalább 50 százalékkal emelkedik majd a méz ára, mivel a termelők 30–40 százalékkal drágítják a havasi mézet – derül ki a Mediafax Hargita megyei összeállításából.

Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhészek Egyesületének elnöke szerint ötven éve nem volt ilyen alacsony a mézhozam, az akác idén bukás volt, a hársból feleannyi mézet nyertek, mint máskor, a rögzített helyű kaptárakból 3–4 kg mézet, ami csak a család saját szükségletét fedezi. A vándorló méhészek idén csak napraforgó, hárs és repce virágából tudtak mézet nyerni. Mindez azért, mert nyáron is hűvösek maradtak az éjszakák, hegyvidéken akár 2 Celsius-fokig is lehűlt a levegő, a napi több mint 25 fokos hőmérséklet-ingadozás pedig teljesen felforgatta a méhek és a növények bioritmusát. Tíz fok alatt ugyanis a virágok nem termelnek nektárt. Ráadásul nem csak a kínálat megcsappanása miatt fog drágulni a méz, hanem amiatt is, hogy megnő a méhészek kiadása, amit a méhcsaládok átteleltetésére fordítanak: máskor ősszel is tudtak gyűjteni még egy kis nektárt a méhek, idén nem. Tavaly 22–25 lejbe került egy kiló erdei méz, idén van olyan méhész, aki 35 lejt is elkér kilónként.
FOGYNAK A KÓBOR KUTYÁK. Tavaly szeptember óta 34 ezer gazdátlan ebet fogtak be Bukarestben, közülük 16 ezret altattak el február közepe, a kóbor kutyákról szóló törvény alkalmazási normáinak megjelenése óta, illetve további 16 ezer kutyát örökbe fogadtak. Jelenleg mintegy kétezer gazdátlan állat vár megmentőjére a főváros menhelyein, de az adoptálások száma az utóbbi időben visszaesett. Răzvan Băncescu, a főpolgármesteri hivatal állatvédelmi felügyeletének vezetője szerint csaknem 20 ezer kutya csatangol még Bukarest utcáin. Közben csaknem tízezer gazdával rendelkező kutyát ivartalanítottak – tette hozzá. Az állatvédő alapítványok több ízben tüntettek a gazdátlan ebek elpusztítása ellen, a Négy Mancs nevű állatvédő egyesület júniusban első fokon pert nyert a bukaresti táblabíróságon: a bírósági végzés szerint a gazdátlan kutyák elaltatásáról szóló rendeletet fel kell függeszteni, a döntés azonban nem jogerős. Június óta nyolcezer kutyát pusztítottak el Bukarestben. (Mediafax)
BŐVÍT A PRAKTIKER. Két éven belül 18 új áruház nyitását tervezi a romániai Praktiker-hálózat új tulajdonosa. A barkácsáruházláncnak jelenleg 27 egysége van Romániában, forgalma évi 140 millió euró körüli. A német Praktiker idén februárban adta el romániai üzletláncát a török tulajdonban levő Search Chemicalsnek, és már akkor bejelentették, hogy a tulajdonosváltás nyomán nem változik a márka arculata és az üzlethálózat tevékenységi köre. A Search Chemicalst 2003-ban jegyezték be Romániában, a cég 95 százalékban Ömer Süsli, a Török Üzletemberek Romániai Egyesületének volt elnöke tulajdonában áll. A Praktiker németországi anyavállalata 2013 szeptemberében jelentett fizetésképtelenséget, majd októberben felszámolási eljárás iránti kérelmet terjesztett elő. A Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft.-re már több cég bejelentette vételi szándékát, az adásvétel még nem jött létre. (MTI)
CSÖKKENŐ MUNKANÉLKÜLISÉG. Júliusban a becslések szerint hétszázalékos volt a munkanélküliségi arány, 0,1 százalékponttal alacsonyabb, mint júniusban, illetve 0,3 százalékponttal alacsonyabb, mint 2013 júliusában – közölte az Országos Statisztikai Hivatal. A férfiak körében a munka­nélküliségi arány 1,5 százalékponttal magasabb, mint a nők körében: júliusban a férfiak 7,7 százaléka volt munkanélküli, a nőknek pedig 6,2 százaléka. A felnőtt, 25 és 74 év közötti lakosság körében a munkanélküliségi arány 5,7 százalékos volt: 6,3 százalékos a férfiak és 4,9 százalékos a nők esetében. A 25 és 74 év közötti, állástalan személyek száma a munkanélküliek összlétszámának a 74,9 százalékát tette ki 2014 júliusában – áll a statisztikai hivatal közleményében. (Mediafax)
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2014-09-01: Közélet - Iochom István:

Miért van szükség két magyar jelöltre? (Toró T. Tibor Kézdivásárhelyen)

Nem feltétlenül két magyar jelöltre van szükség, hanem egy olyan igazi magyar jelöltre, aki a lényegről beszél – jelentette ki szombaton a kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben telt ház előtt megtartott lakossági fórumon Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke.
 
2014-09-01: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Új zsengére szóltak a harangok (Rétyi községi napok)

Minden évben valami újat is hoznak a rétyi községi napok rendezvényei. A hét végén kilencedik alkalommal rendeztek népünnepélyt a Feketeügy holtága melletti Sport- és Kulturális Központban.