Nyúltartásról szakszerűen

2014. szeptember 2., kedd, Gazdakör

Sólyom Zoltán neve ismert és elismert a kisállat- és fajbaromfi-tenyésztők köré­ben. Főállásban tanár, de szabad idejét állatainak szenteli. Kedvencei a német óriás, az új-zélandi vörös és a tarka lepke nyúl. Jelentős eredményeket ért el országos és helyi versenyeken, diplomák, serlegek halmaza mutatja: komolyan veszi a kisállattenyésztést.

Tízévesen kezdte a szakmát, egyszerű házinyulakkal, majd állományát rendre fajnyulakkal töltötte ki, torjai gazdaságában ma már több mint 250 nyulat és fajbaromfit nevel. A Nyúltenyésztés címmel kötetet megjelentető szakembert a nyúltartással kapcsolatos kihívásokról faggattuk.
Sólyom tenyészetében egymást érik a nyúlketrecek. Fából készültek, léces elővel, így elegendő fényhez, levegőhöz jutnak az állatok. Egy felnőtt állatra egy négyzetméternyi hely jut, növendék nyúlfi több is elfér egy-egy ketrecben. A rekeszek 70 centiméter magasak, aljuk telepadlós. Ez fontos dolog, hiszen a léces vagy rácsozott padló tönkreteheti az egy évnél tovább tartott nyulak lábát, nehezen gyógyuló sebeket okozhat – magyarázta. Hangsúlyozta: a nyúlnak nem annyira melegre, mint hűvös helyre van szüksége. A kölykező anyanyulak ketrecébe fialtatóládákat szerel,  mely néhány fokkal emeli a hőmérsékletet, és a bejárat magasabb pereme azt is megakadályozza, hogy a kis állatok szétmásszanak. A nyulak takarmányozására főként gabonát – búzát, árpát, zabot – használ. A kukoricát is megeszik, de csak addig, míg puha, a kőkeményre száradt szemeket nem fogyasztják szeretettel. A zöldtakarmány is helyet kap a napi étkeztetésben, ezt téli időszakban széna váltja. Az alomnak használt jobb minőségű szalmát is rágcsálják a nyulak. A muroknak, a takarmányrépának, céklának, almának is helyet kell kapnia a takarmányozásban. Kis mennyiségben és ritkábban lehet pl. fűzfaágat, rozsot, kukoricát, káposztát, kenyeret, cukorrépát, karalábét, burgonyát is adni, de ezeket kevésbé hasznosítja a nyúl.


Előzzük meg a betegségeket
Nem hiányozhat a takarmányok közül a nyúltáp. Sólyom Zoltán a Coccifort nevű tápot részesíti előnyben, ez jelentős, kilogrammonként 500 milligrammos kokcidiosztatikumot, robenidint tartalmaz, ami nagyon fontos a nyulak bél- és májkokcidiózisának megelőzésére, gyógykezelésére. Ez a betegség népiesen a felfúvódás, és általában a nedves takarmány etetésének tulajdonítják. Viszont a Cocciforttal etetett nyulak a nedves zöldtakarmányt is következmények nélkül fogyaszthatják. Gazdánk rövid bemutatót is tartott: egy köteg füvet vízbe mártott, a lucskos zöldtakarmányt tette a nyulak elé, azok meg boldogan fogyasztották a víztől csepegő fűszálakat. Ha coccidiosis miatt pusztulnak el nyulak, akkor ez legtöbb esetben a helytelen tartástechnológia eredménye. Nincs takarítva rendszeresen a ketrec, nem megfelelő a takarmányozás, penészes, erjedt eledelt kapnak. Coccidiosis ellen a nyulak ivóvizébe vegyíthető Trisulmix por vagy Coccistop.
A tapsifülesek másik veszélyes beteg­sége a vírus okozta vérzéses betegség (RHD – Rabbit Hemorrhagic Disease, népiesen: nyulak agyvérzése) és a myxomatózis. Az RHD és a myxomatózis ellen használhatunk megelőzőoltást, jó eredményekkel jár a Pestoryn Mormyx szérum. Egy évig véd RHD és fél évig myxomatózis ellen, tízhetes kortól ajánlott beadni. Az oltást komolyan kell venni, egész tenyészeteket is kipusztíthat a betegség.


Figyeljünk a vásárlásra
A torjai nyúltenyésztő tanulságos honlapot is működtet (http://www.solyom-nyulfarm.atw.hu), onnan szemléztük az alábbi jó tanácsokat.
Vásárlásnál vizsgáljuk meg a nyulat, és tartsuk be a következőket:
* sovány nyulat ne vegyünk, ha nagyon nagy, lelógó a tokája, akkor se
* 3 évesnél öregebb nyulat ne vegyünk, 3 hónaposnál fiatalabbat se
* vizsgáljuk meg a nyúl fülét, hátsó talpait, ha sebesek, ne vegyük meg
* ha a nyúlnak folyik az orra, erősen váladékos, tüsszög, ne vegyük meg
* nézzük meg a nyúl nemét, hogy olyan neműt vásároljunk, amilyet szeretnénk
* vizsgáljuk meg végbélnyílását, ha mocskos, rá van ragadva sok ürülék, ne vegyük meg
* lehetőleg igazi tenyésztőtől, otthonról vásároljunk, ahol láthatjuk a körülményeket
* ha fontos a fajtisztaság, akkor lehetőleg tetovált nyulat vásároljunk.
Ha a fenti szempontokat mind figyelembe vesszük, biztosan egészséges, szép nyulat fogunk vásárolni, igaz, az ilyen nyulak ára sokszor többszöröse egy egyszerű házinyúlénak. Ne sajnáljuk a pénzt a szép, fiatal, egészséges példányokra, mert megéri, és eredményeik, teljesítményük bőven pótolja a magasabb árat.
Nyúltenyésztési tanácsok
* 10 hónapos kor előtt ne párosítsuk anyanyulainkat, illetve párosítsunk saját bakjainkkal
* etessük megfelelően őket
* egy anyanyúl alatt lehetőleg ne legyen több, mint 6–7 fióka
* oltassuk rendszeresen
* nyolchetes kor előtt ne válasszuk el anyjuktól a fiókákat
* rokon nyulakat ne párosítsunk egymással;
* takarítsuk hetente a ketreceket.
Mindenképp tartsunk bakot (a szakember szerint legalább kettőt), mellyel csak saját anyanyulainkat párosítjuk, idegeneket nem. Így nagymértékben tudjuk csökkenteni a fertőzések veszélyét. Ha betartjuk a fent leírtakat, vesztességeink elenyészőek lesznek – írja honlapján Sólyom Zoltán.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1768
szavazógép
2014-09-02: Nemzet-nemzetiség - Kisgyörgy Zoltán:

Több volt, mint ünneprontás (Kármentő)

Hetven évvel ezelőtt apánkat vártuk haza, akkor menekült bajtársaival az oroszok elől Úz völgye poklából. Meg sem álltak a Stájer-Alpokig. Hetven éve annak, 1944. augusztus 26-át írtak. A fia csak most, az évforduló napján ismerhette meg a völgyet, amelyről ő annyit mesélt.
2014-09-02: Gazdakör - Incze Péter:

Az unió bizottsága támogatja a tejágazatot

Az unió mezőgazdasági biztosa, Dacian Cioloş a múlt hét végén bejelentette, hogy támogatás bevezetését szorgalmazza a tejágazatban, ugyanis az orosz hatóságok tiltást rendeltek el az unió országaiból származó bizonyos tejtermékek eseté­ben.