Függetlenedő Katalónia

2014. szeptember 2., kedd, Világfigyelő

Erősen megosztja a katalánokat az általuk november 9-re tervezett népszavazás, amelyen arról kellene dönteniük, hogy elszakadjanak-e Spanyolországtól. Az ország spanyol nemzetiségű lakosságának többsége viszont elutasítja a referendum megtartását – összegezte az El Mundo napilap a saját megrendelésére készített közvélemény-kutatás eredményeit tegnap.
 

A népszavazáson – amelyet egyébként a spanyol kormány nem engedélyezett – két kérdést tennének fel a katalán választóknak: az egyik, hogy Katalónia állam legyen-e (most ugyanis autonóm közösségnek számít), a másik pedig, hogy az új állam független legyen-e Spanyol­or­szágtól. A felmérés készítői ugyanezeket a kérdéseket tették fel. A válaszadók 41,3 százaléka akarja, hogy az északkelet-spanyolországi autonóm közösség állammá alakuljon, de közülük csupán 34 százalék gondolja úgy, hogy függetlenné is kell válnia Katalóniának. Vagyis az elszakadást a katalánok harmada támogatja. Ezzel szemben 39,5 százalék határozottan elutasítja mindkét lehetőséget. A megkérdezettek többsége szerint Katalónia önállóságáról a spanyolokkal közösen kellene dönteni.
A közvélemény-kutatók megkérdezték a spanyol nemzetiségűek véleményét is: 60 százalékban azt válaszolták, hogy a kormány nem engedheti a népszavazás megtartását. A spanyolok 27,9 százaléka szerint ugyanakkor megtartható a referendum. A spanyol közvélemény nagy része a kutatás szerint azon a véleményen van, hogy amennyiben az elszakadásról népszavazást rendeznek, abban mindenkinek, tehát a spanyoloknak is részt kellene venniük.
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök legutóbb egy hete szögezte le: szerinte jogellenes a tervezett referendum. Artur Mas katalán elnök viszont továbbra is tartja magát ahhoz, hogy november 9-én függetlenségi népszavazást kell tartani Katalóniában. A központi kormány által nem engedélyezett népszavazás megtartása súlyos következményekhez vezethet, mivel azt a spanyol állam törvénytelennek tekintené, s ezért akár meg is foszthatja Katalóniát autonóm közösségi státusától.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2014-09-02: Világfigyelő - :

Nem lesz magyar többségű választókörzet (Kárpátalja)

Az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) kijelölte a 2014. október 26-ra kitűzött előrehozott parlamenti választások egyéni választási körzeteinek határait, változatlanul hagyva a kárpátaljai tömbmagyarságot több körzetre osztó, magyar képviselő parlamentbe juttatását ellehetetlenítő korábbi körzethatárokat – írta a Karpatalja.ma beregszászi hírportál. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatban ítélte el a döntést.
 
2014-09-02: Világfigyelő - :

Vlagyimir Putyin titkos álma

Szakértők úgy vélik, Moszkva régóta saját terveit szövögeti a délkelet-ukrajnai térség számára. Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiája – miszerint a térség jövőjét a történelmi Novorosszija, vagyis Új-Oroszország keretein belül kell újraértelmezni – az orosz állami tévének adott pénteki interjújában vált egyértelművé – olvasható az AFP francia és az APA osztrák hírügynökségek elemzésében.