Barangolás Gárdonyi Gézával

2014. szeptember 20., szombat, Közélet

A látogató kiszabadíthatja a börtönből Török Bálint egri várkapitányt, zsírkrétával végigkövetheti a kőtábla várrajzát, különböző ábrákat, történeteket állíthat össze óriáskirakón, énekelt versek és vetített képek által ismerkedhet történelmi korokkal.

Mindez nem valami játékbarlang, hanem a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és az egri Dobó István Vármúzeum közös vándorkiállítása, amelyet csütörtökön nyitottak meg a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.
A Székely Mikó Kollégium két VI. osztálya már a megnyitó előtt birtokba vette az interaktív tárlatot, amit lehetett, kipróbáltak, fülhallgató segítségével meghallgattak a diákok, és egymást kérdezték: mit olvastál Gárdonyi Gézától? Az Egri csillagokat hányszor? És tudtad-e, hogy nem is Gárdonyi néven született, hanem Ziegler Sándor fiaként? Többen egyszerűen nem hitték, hogy valóban eredetiben látják íróasztalát, írógépét, pipáját, könyvespolcát, fotelét, mások abban kételkedtek, hogy Gárdonyi saját kezű írását olvassák egy-egy kéziraton. Az pedig különös derültséget okozott, amikor próbálták utánozni a tibetűket, Gárdonyi Géza maga alkotta, negyvenegy jelből álló titkosírását.
Lakatos Mihály, a Balassi Intézet sep­siszentgyörgyi köz­pontjának igazgatója Gárdonyi Géza életét ismertette röviden, Szon­da Sza­bolcs, a megyei könyvtár igazgatója az olvasás öröméhez, élményéhez hasonlította a kiállításon való részvételt, Szarka Gábor, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának konzulja pedig azt hangsúlyozta, Gárdonyi Géza életműve magyar nemzeti kincsünk része, műveinek olvasása által a nemzeti összetartozás erősödik meg bennünk.
Ebben a rendkívüli irodalmi műhelyben eredeti kiadásban mutatják be az Egri csillagok, A láthatatlan ember, Isten rabjai és Ida regénye köteteit, és amire a látogató a kiállítást megtekinti, az az érzése, hogy vele együtt visszafordult az idő kereke.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1501
szavazógép
2014-09-20: Közélet - Fekete Réka:

Bővebben a szív-érrendszeri betegségekről (IX. Háromszéki Orvosnapok)

Ha a magas vérnyomást, ami önállóan is betegség, a szív-érrendszeri megbetegedések közé soroljuk, akkor állítható, hogy a megye lakosságának 30–35 százaléka szenved ebben a kórban, a kétnapos konferencián a többi szakágazatnál ezért kapott nagyobb hangsúlyt a kardiológia – indokolja dr. Albert István az Árkosi Kulturális Központban tegnap kezdődött IX. Háromszéki Orvosnapok társelnöke a rendezvény témaválasztását.
2014-09-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Ízelítő Erdővidékről, nem csak túrázóknak

Gyermekkorban kell megalapozni, hogy természetszerető, hagyománytisztelő, környezete iránt érdeklődő, mindezeket értékelő felnőtté váljon valaki.