Bajban az EgészségügyA fizetésekre sincs pénz a kórházakban

2014. október 1., szerda, Közélet

Tiltakozó megmozdulásokra készül a Sanitas szakszervezet háromszéki alakulata, mert az egészségügyi minisztérium olyan összegeket vont meg a kórházaktól, amelyekért már megdolgoztak, a hiány miatt pedig veszélybe került a gyógyszerellátás és az alkalmazottak fizetése – tájékoztatott tegnap Vasile Neagovici, a Sanitas Kovászna megyei elnöke.

  • Bajban a baróti kórház. Hecser László felvétele
    Bajban a baróti kórház. Hecser László felvétele

A háromszéki kórházak közül legnagyobb bajba a baróti és a kézdivásárhelyi egészségügyi intézmény került, az erdővidéki kórház alkalmazottjai két hónapja nem kapnak ebédjegyet, októberben a fizetésüket sem tudják teljes egészében folyósítani, a céhes város kórházában pedig takarékossági okokból még nem indították el a fűtést, szeptemberre nem lesz ebédjegy, ha nem kapnak kiegészítést, az ellátásban is fennakadások lesznek. A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház és a kovásznai Dr. Benedek Géza Szívkórház még állja a sarat, egy-két hónapig kibírja a csökkentett finanszírozást, de ha az elmaradt összegeket nem fizeti ki az egészségbiztosító pénztár, ezekben az intézményekben is komoly anyagi gondok lesznek – hangsúlyozta Vasile Neagovici.
A kórházakban amiatt keletkezett pénzhiány, mert egy visszamenőleg érvényesített rendelet értelmében az egészségbiztosító pénztár nem fizette ki az augusztusi egynapos beutalások költségét, azt rótta fel utólag a kórházaknak, hogy küldőpapír nélkül látták el a betegeket. Ugyanezt az ellátást júniusban és júliusban – amióta ezt a típusú megoldást helyezi a szaktárca a hosszan tartó beutalások elé, és a 12 órán belül megoldható esetek finanszírozását bevezették – a biztosító elszámolta küldőpapír nélkül is, augusztus 29-én ellenben már arra a hónapra visszamenőleg kérte azok meglétét, ellenkező esetben az egyszerű vizsgálati díj értékében a napos beutalás töredékét fizetik, vagyis 250–300 lej helyett 50 lejt. Az emiatt keletkezett költségvetés-kiesést a legtöbb kórház nem bírja meg, az alkalmazottaktól elvont összegek elégedetlenséget szülnek, megoldás hiányában készek a munkabeszüntetésre is – hangsúlyozta a Sanitas háromszéki elnöke.
Említett négy kórház vezetősége szep­tember 10-én közös beadvánnyal fordult Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszterhez, hogy vonja vissza a korábbi rendelkezést, illetve átmenetileg a délutáni és hétvégi beutalások esetében tekintsen el a küldőpapír lététől, mert előfordulhat, hogy sem az érintett családorvosok, sem a járóbeteg-rendelők keresett szakorvosai nem elérhetőek ilyenkor. A szaktárca vezetőjének címzett memorandumot aláírta Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a megyei egészségügyi főigazgató és a Sanitas vezetője, tegnapig ellenben nem kaptak rá választ, ezért a szakszervezet tiltakozó megmozdulásokra készül. Október 10-én a prefektúra előtti felvonulásra, később esetleges munka­beszüntetésre kerül sor – mondta a bizalmi, aki szerint nemcsak felháborító, de törvény- és alkotmányellenes, hogy visszamenőleg alkalmaznak egy pénzügyi megszorítást.
Vasile Neagovici tájékoztatása szerint az elmúlt négy esztendőben 25 százalékkal csökkent a kórházaknak kiutalt állami költségvetés, a fizetések a városi és municípiumi kórházakban nagyon alacsonyak, a megyei és országos besorolású intézményekben kevéssel jobbak, de nincs pénz fedezésükre, az említett megszorító intézkedések pedig oly mértékben nehezítik a helyzetet, hogy az alkalmazottak elégedetlenségére, sőt, engedetlenségére lehet számítani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2014-10-01: Közélet - Szekeres Attila:

Évadnyitó táncház Guzsalyaséknál (Mesélő Háromszék)

Évadnyitó táncházat tartott a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány tegnap délután a Míves Házban. Az alkalomra feldíszítették a közösségi termet, szőlő- és színes bogyójú ágak csüng­tek a gerendákról.
2014-10-01: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Energiasarok a pálya szélén

Sem biztatás, sem magyarázat nem kellett a gyermekeknek a sosem látott tornaszerek használatához: pillanatok alatt birtokba vették mindet, és mire a tanár odaért, már javában erősítették izmaikat. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tegnap kevéssé ünnepélyes, de annál vidámabb hangulatú avatón nyitotta meg a város második szabadtéri edzőparkját, még a szalagot is két jelen levő iskolás vágta el.