A reformáció ünnepére készülve

2014. október 27., hétfő, Közélet

Sepsiszentgyörgyön tartott egyházmegyei konferencia előzte meg a ma kezdődő reformáció-nagyhetet. A Gyöngy­virág utcai templomban szombaton összegyűlt lelkipásztorok, presbiterek és nőszövetségi tagok az istentisztelet után előadásokat hallgattak, és megtekintették a gyülekezet két új harangját, amelyeket múlt szerdán hoztak el Lázár Imre székelyudvarhelyi harangöntő műhelyéből.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Mátyás István angyalosi lelkipásztor, egyházmegyei fő­jegyző Az apostolok cselekedetei (6/1–7.) alapján vont párhuzamot a bibliai helyzet és életünk között, kiemelve a különbségeket és azonosságokat, majd hangsúlyozta: be kell ismerni egyházi életünk hiányosságait, és legfőképpen vissza kell adni az ige szolgálatának súlyát. „A lelkészek mellett a presbiterek közössége és a nőszövetség képezi az egyházközség mozgatórugóit” – mondta köszöntőjében Incze Zsolt, a Sepsi Református Egy­házmegye esperese. Tóth Anna lelkipásztor Luther Márton feleségéről, Bóra Katalinról (Ka­tha­rina von Bora) és Kál­vin János hitveséről, Idlette de Buréról tartott előadást, hangsúlyozva: mindketten alázattal segítették társukat. Misszió a reformáció jegyében címmel tartott előadásában Ráduly Baka Zsuzsanna lelkipásztor arra figyelmeztetett, a krisztusi küldetés nemcsak a papok ügye, hanem minden embernek küldetése van, amit életével, cselekedeteivel teljesíthet. Bírálta a történelmi egyházakat, mert szerinte hiányzik belőlük a tudatosan kidolgozott missziói küldetés, lefokozódott maga az egyház célja is. Ugyanezt a gondolatot erősítette meg lapunknak Mátyás István, aki kérdésünkre ismertette: a ma kezdődő reformáció-nagyhetet bűnbánati hétnek nevezték el, amikor arra figyelmeztetnek, hogy mindenkinek megvan a maga felelőssége és része a keresztyén közösség és élet alakításában.
A négyszázötven kilogrammos, Reformáció 500 elnevezésű nagy harang és a Kálvin János emlékére öntetett, kétszáztíz kilogrammos kis harang egyelőre a templom földszintjén kapott helyet. Bancea Gábor tiszteletes (felvételünk) a Három­széknek elmondta, terveik szerint jövő húsvétig felkerülnek az épülő templom tornyába, és remélik, két esztendő múlva Isten új hajlékát is felszentelhetik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2014-10-27: Közélet - Iochom István:

Emlékmű Ozsdola mártírjainak

Ozsdola főterén szombat délelőtt felavatták a kommunista diktatúra áldozatainak és mártírtjainak emlékművét. Az ünnepségen jelen voltak a Kovászna Megyei Volt Politikai Foglyok Szövetségének sepsiszentgyörgyi tagjai, a Székely Nemzeti Tanács, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Moz­galom, a bélafalvi Tuzson János Hagyományőrző Társaság, a Dézsi család és a községháza képviselői. A település lakói közül csak páran vettek részt az avatáson.
 
2014-10-27: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Főhajtás Bedő Albert előtt

Bedő Albert (1839–1918) kálnoki származású székely erdész-akadémikus születésének 175. évfordulójára szervezett emlékülést szombaton az árkosi Szentkereszthy-kastély Európa Tanulmányi Központjában az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) erdészeti szakosztálya és a Magyar Országos Erdészeti Egyesület (OEE) erdélyi helyi csoportja.