A város másik arcaHajlék nélkül az éjszakában

2014. november 26., szerda, Közélet

Vasút közelében, épületnek aligha nevezhető betonfalak közt, huzatos híd alá bevackolódva – így élnek sokan, férfiak, nők, idősek és kiskorúak Sepsiszentgyörgyön. A Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei meleg teával keresték fel az utcán élőket, és arra próbálták rávenni őket, hogy ne a szabadban, inkább az éjjeli menedékhelyen töltsék az egyre hidegebbé váló éjszakákat.

  • Fotó: Nagy D. István
    Fotó: Nagy D. István
  • Fiatalok az Olt-híd alatt.  Fotó: Nagy D. István
    Fiatalok az Olt-híd alatt. Fotó: Nagy D. István

Esőben, hidegben, termoszba zárt teával felszerelkezve indultunk útnak a máltaisokkal és a szálló munkatársaival, elsőként az Olt negyedi ANL-tömbházak mögött álló, valamikor kazánházként szolgáló épületmaradványhoz. A környező lakásokban már villanyt gyújtottak a lakók, a hatalmas, ajtó és ablak nélküli betoncsarnokban csupán egy kis tűz pislákolt. Bár kőhajításnyira, mégis nagyon távolinak tűnik innen a város.
Betegek támaszai
Az idegent láncra vert kutyák tartják távol – Székely Róbert, a hajléktalanszálló vezetője szerint korábban a sok kóbor kutya miatt nem tudták megközelíteni az itt élő mintegy tíz hajléktalant. Bélelt kabátba öltözött férfi fogadja köszönésünket, három éve ez az otthona: hulladékhalmok mellett rögtönzött ágyak, kiselejtezett gyapjúpaplan, falatnyi kenyér egy régi konyhabútoron, s még egy asztalt is összetákoltak a tűz közelében. Azt meséli, 24 évig egy sepsiszentgyörgyi gyárban, aztán Magyar­or­szágon dolgozott, ahol hivatalosította volna munkaviszonyát, ezért hazatért, ám mire vissza­ment, odalett a munkahelye. Jelenlegi kilátástalan helyzete ellenére mozgássérült, kerekes székbe kényszerült társának is támasza. Hasonló körülmények fogadnak az épület másik szárnyában, s mint kiderül, a régi heverőn és matracon paplanok, takarók közé vackolódott férfiak is egymást segítik a bajban: egyikük lábfejéről ugyanis fagyás miatt eltá­volí­tották lábujjait. Ismerősként köszöntik őket is a máltaisok, hiszen korábban bejártak a szállóra – most csak a meleg teát fogadták el, egyikük pedig segítség gyanánt meleg cipőt kér. Az éjjeli szálló szociális munkása, Rákos Zsolt mindenki személyi adatait feljegyzi, hogy a következőkben kiderítse, ki milyen juttatásra lenne jogosult, miközben Székely Róberttel arra kérik a férfiakat, fontolják meg ajánlatukat, töltsék inkább melegben, a menedékhelyen az éjszakákat.
A városszéli benzin­ku­tak szomszédságában, egy ismert, sikeres vállalkozás bejáratától nem messze nyílászárók nélküli kis épületre világítunk a segélyszolgálat autójából. Egy férfi pillepalackból rögtönzött pohárból gőzölgő kávét kortyol – két tégla közé rakott annyi tüzet, hogy éppen vizet forralhasson. A kis épület védettebb sarkában ruhák tornyosulnak, előtte egy régi ágybetéten védence, az ötven év körüli, gyengén látó hölgy kuporog. Személyi iratai nincsenek, így az általa bemondott adatok alapján próbálják meg a későbbiekben azonosítani, valamilyen szociális juttatást elintézni számára az éjjeli szálló munkatársai.
Otthon a vágány mentén
Sepsiszentgyörgy régi gyártelepe fölött egy töltésre felkapaszkodva, a sínpályák közt haladva érjük el az egykori vasúti őrházat – a máltaisok egy előző terepszemléjükön bukkantak rá az otthonossá tett, tiszta, polcokkal, kis ággyal felszerelt épületre. Lakójával azonban ezúttal sem sikerült találkozni, ezért tervezik, ide egy reggel térnek majd vissza. Láncra zárta piciny, ideiglenes otthonát az az asszony is, aki évek óta a várost átszelő vasúti pálya másik végén húzódik meg. Nem találjuk őt sem, de az önkéntesek feljegyzik: egy kis szekrényt kell ide hozniuk, korábban ugyanis kérte a gelencei asszony, hogy legyen miben tárolnia ruháit.
Utolsó megállónkon, az Olt híd alatt román anyanyelvű, hetei fiatalokra bukkanunk, a máltaisok szociális munkása rögtön ráismer köztük arra a kiskorúra, akit néhány nappal korábban bódult állapotban kísértek be a gyermekjogvédelemhez a helyi rendőrök, majd hazavitték szüleihez. Társai – 18 és 19 éves fiúk – azt mondják, egy közeli telephelyen dolgoznak, élelmet, cigarettát kapnak, a napi húszlejes keresetükre vásárolt ételt fél óra alatt elfogyasztják. Tóth Róbert önkéntes poharakba és egy pillepalackba nekik is tölt a meleg teából, s míg kortyolják, egyikük szűkszavúan arról mesél, nincs, amit csináljanak otthon...
Egyéni döntés a felemelkedés
Támasz nélkül szinte lehetetlen kimozdítani őket ebből az állapotból, sokan elhagyták magukat, személyi iratok hiányában pedig nagyon nehéz hathatósan segíteni – így összegzik a csütörtöki terepmunkát az éjjeli szálló munkatársai. Rákos Zsolt kiemeli, az éjjeli menedékhely elindításával személyre szabottan tudnak foglalkozni a rászorulókkal, így aki bejár hozzájuk esténként, azok számára megszerzik a szükséges dokumentumokat, és segítik őket abban is, hogy szociális juttatást kapjanak. Utóbbi révén ugyanis biztosítottá is válnak, orvoshoz is mehetnek, a támogatásból pedig meleg ebédre is futja a szociális étkezdében. Ilyen alapra már lehet építeni, ez lehet a felemelkedés első lépcsőfoka. Támogató pedig van, a változást azonban a család és hajlék nélkül élőknek is akarniuk kell.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1305
szavazógép
2014-11-26: Közélet - Iochom István:

Torja visszalépett (Autonómiahatározatok)

Torja Helyi Tanácsa Daragus Attila polgármester előterjesztésére többségi szavazattal visszavonta tegnap a múlt hónapban Bokor Béla, a Magyar Polgári Párt önkormányzati képviselője által előterjesztett és akkor egyhangú vokssal elfogadott határozatot.
2014-11-26: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Johannis győzelmei

A civil társadalom, a polgárok győzelme a politikai elit felett – így értékelte több politikai elemző, hogy Klaus Johannist választották Románia államfőjévé. A november 16-ai voksolás óta eltelt időszak történései pedig alátámasztani látszanak ezen megállapítást: mintha valami megmozdult volna az országban.