Sepsiszentgyörgyi MPPA Néppárttal szövetkeznének

2015. január 30., péntek, Közélet

A Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezete nem támogatja a párt stratégiai partnerségét az RMDSZ-szel, sokkal fontosabbnak tartanák szövetséget kötni az Erdélyi Magyar Néppárttal, helyreállítani az ellenzék egységét – a szervezet tisztújító közgyűlésén született erről egyöntetű állásfoglalás – nyilatkozta az újraválasztott elnök, Bálint József.

A sepsiszentgyörgyi MPP a megyében elsőként tartotta meg tisztújító közgyűlését, pont hét évvel azután, hogy elődje, a Magyar Polgári Szövetség a párttá alakulásról döntött Sepsiszentgyörgyön, és alapfokon jóvá is hagyta a bíróság a bejegyzést. Jóakarók fellebbezésének köszönhetően végül csak 2008. március 14-én vált hivatalosan is párttá az MPP – idézte fel Bálint. A szerda esti közgyűlésen tartott beszámolójában elmondta, az országos elnökség útkeresése, a belső viták kihatottak rájuk is, az eljövendő időszak feladataiként éppen ezért a kezdeti célokhoz való visszatérést határozták meg: a választás szabadságának biztosítását, visszaszerezni a választók bizalmát, és újra megteremteni az erdélyi magyar nemzeti oldal egységét. Számba vették eredményeiket is: nagyszámú részvétel a székely szabadság napján Marosvásárhelyen, a november 29-i autonómiamegmozdulás Sepsiszent­györ­gyön, a trianoni megemlékezés, melyért a prefektus bírságot rótt ki, és a válaszlépésként szervezett december végi himnuszéneklés-sorozat, mely során az egy hét alatt több mint tízezren fejezték ki tiltakozásukat. Hasonló akcióik idén is lesznek – ígérte. Kitért arra is, hogy a himnuszéneklésért kirótt bírság ellen benyújtották a fellebbezést a közigazgatási bíróságra, egyelőre csak kiegészítő dokumentumokat kértek tőlük, az első tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.
A tisztújítás megszervezését sürgetőnek tartották, mert minél előbb szeretnék megkezdeni a tárgyalásokat az EMNP-vel, és ezt csak hiteles, legitim elnökség bonyolíthatja le. A közgyűlésen jelen levők egyértelműen emellett foglaltak állást, többen bírálták az országos elnökséget, amiért megkérdezésük nélkül szövetkezett az RMDSZ-szel. Hol volt a stratégia és hol a partnerség – tették fel számosan a kérdést.
A sepsiszentgyörgyi közgyűlésen Bálint József mellett alelnöknek választották Fekete Attilát, elnökségi tag lett Vajna Csilla, Miklós András, Nagy Gábor Levente, Szabó Sándor és Pildner József. A következő hetekben más településeken is megszervezik a tisztújítást, majd megválasztják a megyei vezetőséget is, és bíznak benne, mihamarabb országos kongresszust is tart a párt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1804
szavazógép
2015-01-30: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Csak májustól kötelező (Egészségügyi kártyák)

Február elsején működésbe lép az elektronikus egészségügyi kártyás rendszer, de a kormány szerdán úgy döntött: április 30-ig párhuzamosan a jelenlegi eljárás is fennmarad, s csak május elsejétől nem lehet kártya nélkül igénybe venni az ingyenes családorvosi vagy kórházi szolgáltatásokat, melyek használatától azt követően csupán a sürgősségi ellátásban tekintenek el. A megye egészségügyi szolgáltatóinak egy része már beszerezte a szükséges berendezéseket és a szoftvert, a román posta több mint 140 ezer háromszékinek kézbesítette a mikrochipes azonosítót.
2015-01-30: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Visszakerül a Mikó a városhoz

Egy ellenszavazattal – Incze Sándor nyugalmazott szemerjai református esperes és RMDSZ-es tanácstag néma tiltakozásával – és két tartózkodással fogadta el Sepsiszentgyörgy önkormányzata azt a határozatot, amellyel a Székely Mikó Kollégium épületének átvételét elkezdheti.