MagyarhermányA Virgonc tallér ereje

2015. február 2., hétfő, Közélet

A magyarhermányi Máthé János Általános Iskola és a Hámor Sport- és Kul­turális Egyesület összefogásából született Virgonc tallér program első fejezete végéhez ért szombaton. A Tanulj, gyűjts, vásárolj! mottó alatt zajló programba bekapcsolódó diákok jó jegyei (a tízest, kilencest és nyolcast díjazták) és az iskolán kívül kifejtett tevékenységük (vallásórán, hangszeroktatáson, a rezesbanda próbáin való részvétel) elismeréseképpen kapott tallérokat költhették el.
 

  • Játékra válthatták szorgalommal szerzett tallérjaikat. A szerző felvétele
    Játékra válthatták szorgalommal szerzett tallérjaikat. A szerző felvétele

A nagy érdeklődéssel várt nap – mint megtudtuk, a vakáció előtti napokban a nagy bevásárlás tervezésével teltek a szünetek – a művelődési házban tartott kis ünnepéllyel vette kezdetét. A Bartha Rozália tanító néni által ötletesen betanított Ludas Matyi nagy sikert aratott, majd a tanulók kis csoportokban vonultak a kultúrház hátsó részében elkerített helyre, ahol szemügyre vehették, majd meg is vásárolhatták a három sorba rendezett játékokat. Először a legjobbak, a legtöbb tallért gyűjtők nézhették meg a kínálatot, majd csökkenő sorrendben a többiek. A program tizenhat bőkezű támogatójának köszönhetően nem járt rosszul az sem, akinek kevesebbet sikerült összegyűjtenie, hiszen „áru” 10 500 tallér értékben volt, a diákok kezében pedig 8445 értékben összpontosult „pénz”, azaz volt bőven, amiből válogatniuk. Jól fogyott a korcsolya (100 tallér volt az ára), a labda (25), a könyvcsomag (25–30), a fajáték (3–12), a hajszárító (80), a horgászbot orsóval (75), a Virgonc talléros logóval ellátott bögre (25), a sapka (20), a trikó (30), a gördeszka (115), a baba (25–50), az iskolatáska (30), a filctoll (25–30), a mézeskalács (5), az íj (75) vagy éppen a postagalamb (10), a nyúl (50), és gazdára találtak a hathetes malacok (210) is.
Komporály Sándor egyesületi elnök jól sikerültnek tartja a tanév első félévét lezáró vásárt. Elégedett azzal, ahogy a gyermekek lelkesen bekapcsolódtak, s egymással versenyezve próbáltak minél több tallért összegyűjteni. A vállalkozó azt reméli, ezzel, illetve az ehhez hasonló programokkal a helybeli magyar gyermekek nagyobb lokálpatriótákká válnak, s nem kívánkoznak el a távolabbi iskolákba. „Egyre kevesebb magyar gyermek tanul a magyarhermányi iskolában. Az elvándorlás miatt, no meg azért, mert a legkisebbek közül is sokan Nagybaconban vagy éppen Baróton tanulnak, jelenleg előkészítő osztálytól nyolcadikig mindössze ötvenhat magyar diákjuk van, és tapasztalatból tudják, kevés az esélye, hogy a falutól idejekorán távolra kerülők felnőve majd itthon keressék a boldogulást. „Mindez közösségünk további gyengüléséhez vezet, ezt szeretnénk megakadályozni, ezért próbálunk mindent elkövetni. A Virgonc tallér programot is ezért szerveztük, és keressük a hasonló, közösséget megmozgató lehetőséget, hogy az iskola magyar tagozata minél vonzóbb legyen s minél tovább megmaradhasson” – mondotta a Hámor Sport- és Kulturális Egyesület vezetője.
A kiváló hangulatú esemény István Ildikóék élő zenés muzsikálással tartott táncházával ért véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1292
szavazógép
2015-02-02: Közélet - :

Együttműködés az autonómiáért (Partnerségre lép az EMNT és az SZNT)

Stratégiai partnerségre lép egymással az Erdélyi Ma­gyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) – jelentette be közös sajtóértekezletén szombaton a két szervezet vezetője, Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke és Izsák Balázs, az SZNT elnöke.
 
2015-02-02: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Ruhát is jól kell választani

Hat hófehérbe öltözött meny­asszonyt ritkán látni egyszerre, már csak ezért is megérte betérni a Székely Mikó Kollégium udvarára, ahol a január 31-ei dátumhoz képest meleg, de a habos ruhákhoz meglehetősen hűvös időt rögtön elfelejtette az ember. Az elegáns, ugyancsak alkalomhoz illően díszített autók mellett egy parádés lovas kocsi is várta a lehetséges ügyfeleket, jeléül annak, hogy másféle pompára is van igény és kínálat. Kürtőskalács is forgott a parázs fölött, és fogyott is, mert a benti kavalkád inkább a szemnek szólt, bár akadt ott is kóstolni való sütemény és gyümölcslé.