Tanácsülés OzsdolánMegmarad a hilibi elemi iskola

2015. február 27., péntek, Közélet

A tegnapi ozsdolai tanácsülés egyik fő napirendi pontja a 2015/16-os tanév megyei tanfelügyelőség által is láttamozott községi iskolahálózatának jóváhagyása volt. A tizenkét jelen levő tanácstag a hilibi iskola megmaradása mellett voksolt, úgy szavazta meg a határozattervezetet, ahogy azt a polgármester előterjesztette.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Brânduş-Dendyuk Szilveszter polgármester elmondta: olyan határozattervezetet terjeszt az önkormányzat elé, amely nem tükrözi saját véleményét. Azt is megmagyarázta: azért teszi ezt, mert az ozsdolai lakosság nem értett egyet korábbi, a hilibi iskolával kapcsolatos javaslatukkal.
  „Amikor én az iskola vezetőtanácsában arra szavaztam hetedikként, hogy biztosítsunk minőségi oktatást a hilibi elemi iskolások számára is, és hagyjuk, hogy az ozsdolai iskolának járó pénzt ők használják fel, a lakosság petíciót indított, amit nagyon sokan aláírtak. Nekem kötelességem tiszteletben tartani az itt élők véleményét” – hangsúlyozta a község polgármestere. Kifejtette, az iskolahálózat a következő tanévben ugyanaz marad, mint eddig volt, de meggyőződése, hogy a látszat ellenére a hilibi lakosság nem nyert, hanem támadást indított a Kún Kocsárd-iskola ellen, és ennek egyetlen nyertese van, a hilibi pedagógus, vesztese pedig a központi iskola. Harai István tanár, a tanügyi-művelődési bizottság elnöke arról szólt, hogy a hat hilibi tanuló szállítási költsége az iskolabusszal évi hatezer euró, a két negyedikest pedig mindenképpen át fogják hozni a Kún Kocsárd-iskolába. Fennáll a veszély – mondotta –, hogy az alacsony gyermeklétszám miatt Ozsdolán megszűnik a párhuzamos osztály. „Megmentünk egy munkahelyet, és pár év alatt lehet, hogy megszűnik öt. A hilibi iskola saját magát fogja távlatilag megszüntetni, ha egy-két tanulóval marad” – hangzott el. Tóth Lajos hilibi tanácstag azon a véleményen volt, hogy bűn megszüntetni egy magyar iskolát. Szabó Imre tanácstag is az iskola megmaradása mellett érvelt, álláspontja szerint, ha pluszkiadásokkal is jár, de nem szabad feladni egy magyar iskolát. A határozattervezetet egyhangú szavazattal fogadták el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1737
szavazógép
2015-02-27: Világfigyelő - :

Romániában nincs magyarkérdés (Johannis Berlinben:)

Romániát nem fenyegeti a Magyarországon a határon túli magyarokkal kapcsolatban megmutatkozó érdeklődés, és Romániában nincs magyarkérdés – mondta Klaus Johannis román államfő csütörtökön Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése után.
2015-02-27: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Ha rossz a diagnózis

Lassú a kisebbségi jogok gyakorlatba ültetése Romániában – állapította meg tegnap egy marosvásárhelyi kisebbségvédelmi konferencián Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnökének diagnózisa azonban nem a legpontosabb, azt ugyanis hozzáfűzhetnénk: olyannyira lelassult ez a folyamat, hogy le is állt. Mi több, számos olyan jelzést látunk, amelyek szerint visszafordult, és a kisebbségi jogok bővítése helyett a jogfosztás, jogtiprás időszakát éljük.