Reflex-kiegészítők

2015. március 3., kedd, Közélet

Végleges a Reflex3 műsora, a kiegészítő programok is összeálltak, és a nemzetközi színházi fesztivál honlapja is működik már – tájékoztat a rendezvényt szervező Tamási Áron Színház. A http://www.reflexfest.ro honlap a színházi szemlére meghívott előadások részletes ismertetőjére fókuszál, és természetesen a március 18-án kezdődő, kéthetes rendezvénysorozat napra lebontott programját is közli.
 

Változás történt a meghívott előadások sorában, Lengyelországból nem a Nancy.Interview fizikai színházi produkció, hanem a gdanski kortárs táncszínház, a Dada von Bzdülöw Színház Invisible Duets című előadása vesz részt a fesztiválon. Ahogy azt már jeleztük, a Reflex3-at zenei rendezvények is kísérik, így a fesztivált a bécsi radio.string.guartet rock- és popelemeket is elegyí­tő dzsesszkoncertje nyitja, majd a fesz-tivál utolsó előtti napján a berlini emigránsok alkotta RotFront – Emigrantski Raggamuffin Kollektiv koncertezik.
A képzőművészet is szerepet kap a Reflexen, a szenvedélyes és öntörvényű, a 20. század egyik legjelentősebb színházreformerének tartott Tadeusz Kantor munkásságát bemutató szabadtéri fotókiállítás és három előadásának levetítése a Lábas Házban a Lengyel Kulturális Intézettel és a Lengyel Televízióval közös szervezésben jöhetett létre. De a szemlét szervező Tamási Áron Színház fontosnak tartotta a helyi értékek felmutatását is, így a Magma Kortárs Művészeti Kiállító­térben a fesztivál nyitónapján a Példák nem univerzális székre című csoportos kiállítás megnyitójára kerül sor. A tárlat a szék a művészetben gondolatára épül és különböző példákon keresztül reagál az Arisztotelész által megfogalmazottakra: „nincs univerzális szék. A szék gondolata csak a példákban létezik.”
Ugyancsak a helyi értékek felmutatása jegyében kapcsolódnak be a fesztiválba a többi sepsiszentgyörgyi előadó-művészeti intézmények, a Cim­borák Bábszínház 20-án, a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Világnapján a Kire ütött ez a gyerek című, Jani­kovszky Éva szövegeiből felépített előadását mutatja be, másnap, a báb­világnapon pedig legfrissebb előadásukat, a Kányádi Sándor: Verstől versig hajt a csordás című maszkos játé­kát láthatja a közönség. Az Osonó Színházműhely mask@face.now című produkcióját 19-én mutatja be, a marokkói fiatalokkal közösen létrehozott dokumentarista előadás két egymástól távol eső kultúra találkozása mellett személyes és őszinte történeteknek ad színházi keretet.
A 25. évadját ünneplő Háromszék Táncegyüttes A banda című előadását adja elő a Reflexen, míg az M Stúdió a Fehér Ferenc által rendezett és koreografált Kampf című produkcióval mutatkozik be, a produkció tavaly a Legjobb Táncszínházi Előadás Díját nyerte el a bukaresti Független Szín­házak Országos Fesztiválján.
Mint minden színházi fesztivál, a Reflex3 is teret ad a szakmai találkozásoknak, az előadások utáni közönségtalálkozók a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben zajlanak. A beszélgetések sorozatában a Játéktér című erdélyi színházi folyóirat is tart lapbemutatót.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2015-03-03: Belföld - :

Lemondana a miniszterelnök,

ha bűnvádi eljárás indulna ellene – jelentette ki egy televíziós műsorban Victor Ponta. A Marosvásárhelyi Rádió által idézett miniszterelnök azt reméli, idén nem lesz igazságügyi gondok okozta kormányváltás. Elmondta: szeretné, ha a Szociáldemokrata Párt szabályzatában rögzítenék, hogy azok az országos vagy helyi szintű vezetők, akik ellen bűnvádi eljárás indul vagy akiket elítélnek, ne tölthessenek be többet köztisztséget.
2015-03-03: Közélet - :

Sokszínű tavaszvárás a Vox Humanával

Tavaszváró koncerttel örvendeztette meg vasárnap este a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániatemplom hallgatóságát a Vox Humana kamarakórus.