Sepsiszentgyörgy, 2018. január 18., csütörtök 09:45
Köszöntjük Piroska nevű olvasóinkat!

Dokumentarista előadás az Osonó színpadán (Reflex3)

2015. március 18., szerda, Közélet
Marokkói színészek helyett thaiföldiekkel mutatja be csütörtök este a Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesz­tiválon a mask@face.now című produkciót a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. A dokumentarista előadás afrikai vendégelőadói vízum hiányában nem utazhattak Romániába, az engedélyt az Osonó több rendbéli közbenjárására sem sikerült megszerezniük.
 
Az egymástól távol eső kultúrák találkozására és az adott országok legjellemzőbb társadalmi kérdéseire épülő előadást a két társulat színészeiből álló csapat sikerrel mutatta be tavaly decemberben Marokkóban a 3. Berka­ne-i Nemzetközi Színházi Fesztiválon, ennek köszönheti az áprilisi visszahívást.
Fazakas Misi, a sepsiszentgyörgyi színházműhely vezetője elmondta, az előadás alapját azok a beszélgetések képezik, amelyeket az afrikai országban a csapat tagjai iskolásokkal, egyetemistákkal, különböző társadalmi kategóriákból érkező fiatalokkal folytattak, de voltak közös műhelygyakorlataik is, amikor megismerték az ott élő fiatalok nehézségeit, álmait, gondolataikat a jövőről. Arab társaikkal együtt olyan kulturális terméket állítottak elő, „amely nem elválaszt, hanem összeköt népeket, amely rámutat arra, hogy globalizálódó világunkban az egyszerű emberek ugyanazokkal a gondokkal, problémákkal küszködnek, akárhol is élnek”.
A marokkói fiatalok kényszerű távolmaradása miatt kereste meg az Osonó a thaiföldi Moradokmai Színház jelenleg Budapesten tanuló tagjait, hogy ugorjanak be az előadásba, a közös próbákat vasárnap kezdték, s bár csak néhány nap áll rendelkezésre, hogy egymásra hangolódjanak, bíznak a jó együttműködésben, mivel Bangkokban már dolgoztak együtt. A csütörtöki előadást a Tamási Áron Színház kamaratermében tartják este fél tíztől.
 
Hozzászólások
2015. március 18.
szerda 18:59
Ferencz
13769 hozzászólás
Atyaúristen!

2015. március 19.
csütörtök 08:58
Ferencz
13769 hozzászólás
Szent József!

2015. március 19.
csütörtök 09:41
Ferencz
13769 hozzászólás
Jesszusom!

2015. március 19.
csütörtök 09:50
Ferencz
13769 hozzászólás
Te elvakult barom, csupán a Szent Család segítségét kértem abban, hogy ne tárd fel nyilvánosan legintimebb valódat, képtelen képességeidet. Nem érzed/látod, hogy mekkora baromságokat írsz? Hol a kommunista eszméket dicsőited, hol a demokráciáról papolsz, amiről fogalmad sincs, hol egy népet ítélsz meg néhány eszement alak tettei után, s képes vagy lebunkózni azt a piciny közösséget, az Osonót, amelynek hálával tartoznál, ha szemernyi eszed is lenne! Hogyan néznénk ki mi, magyarok, ha utánad ítélnének meg minket? Borzasztó lenne, de hála Istennek nem mindenki olyan üresfejű, mint libaságod!

2015. március 19.
csütörtök 10:04
kedvesgyuri
2986 hozzászólás
Hmmm, a marakeshi csajok... a mi ízlésvilágunkhoz talán picit hangsúlyosabb az orruk, na de mit kifogásolhatnának fiaink, a világhírű thaiföldi szépségekben? Kinek árt ha fiataljaink ismerkednek? Barátkoznak? Nem olyan nagy baj az, ha frissül a vér!

2015. március 19.
csütörtök 17:12
Ferencz
13769 hozzászólás
....Szeressük egymást, gyerekek....kedves..., neked is magyarázatra van szükséged a poén megértéséhez? Szerintem nincs is poén, csak a holló mosakszik!

2015. március 19.
csütörtök 22:50
Ferencz
13769 hozzászólás
Te teljesen meghülyültél? Már azt sem érted meg, amit te mondtál-írtál le? Nem restelled magadat, dedós módjára magyarázod a bizonyítványodat: nem azt írtam hanem ezt, hiszen csöpög belőlem a testvéri szeretet? Pofátlan alakja, vállald fel önmagadat, s azután pufogtasd rám a diktatórikus jelzőt! Valóban én vagyok az, aki képtelen a mások véleményét elfogadni, vagy te, aki a hazugsághoz fordulsz csakhogy ránk erőszakolhassad bunkó meglátásaidat? Akkora lólábak lógnak ki az önigazoló magadimádásod szemétdombja alul, hogy az általad állítólag imádott marokkóiak s a többiek is gyanúsnak találnák a testvéri "szeretetedet" irántuk, főként, ha olvasni tudnák a macskakaparásaidat, mint például " náluk is égető gond az elvándorlás, ezután már forrón remélni lehet, hogy ettől megoldódnak ezen gondjaink." Mi ez, ha nem vegytiszta epe te ál-Teréz Anya? Vagy: "...
végre megkapnák azokat akiket szeretnek és naponta tudnának nekük előadásokat tartani..." Bunkó libája, most már én mondom :szégyelld magadat gyáva senkiházija! Méghogy "tágasabb nézőkörű"! Tanulj meg magyarul, s azután talán beszélhetsz szélesebb látókörű emberről is! De az nem te vagy kolléga, s ebben az életedben nem is leszel. "...azokra hasonlítasz", akikkel még nem volt dolgom, mármint őlibaságodnak. Micsoda logikai gyöngyszem ez is! Tökéletesen marburgi!

2015-03-18: Közélet - Fekete Réka:

A családorvosok nem módosítanak szerződést

Előnytelen a családorvosoknak az egészségbiztosító pénztárral kötött szerződés módosítása abban a változatban, ahogy a biztosító javasolja, de a páciensek sem járnának jól, ha egyes rendelők amiatt zárnának be, mert a megváltozott finanszírozás nem elegendő működésükre.
 
2015-03-18: Közélet - :

Elítéltek öt rendőrt

Felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki a legfelsőbb ítélőtábla öt Kovászna megyei közlekedésrendészre. A büntetés minden esetben három év szabadságvesztés, továbbá két évre felfüggesztették bizonyos polgári jogaikat.