Tanácsülés KézdivásárhelyenHogyan tovább, fizetéses parkolás?

2015. március 31., kedd, Közélet

Mint már hírül adtuk, a múlt csütörtökön megtartott kézdivásárhelyi tanácsülésen nem született érdemi döntés a fizetéses parkolással kapcsolatban. Habár megvan a végleges táblabírósági ítélet, egyelőre nem kapták meg az indoklást, ezért, mielőtt az önkormányzat döntést hozna a hogyan továbbról, kivár. Amint megkapják az indoklást és a végzést, rendkívüli testületi ülésen vitatják meg az ügyet.
 

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Bokor Tibor polgármester Tóth Csillát, a hivatal jogtanácsosát kérte fel, hogy röviden ismertesse a helyzetet és a további lehetséges lépéseket. A jogtanácsos elmondta: fontos tudni, hogy a per tárgyát a fizetéses parkolással kapcsolatos két tanácsi határozat képezte, nem pedig a közbeszerzési szerződés. Az ugyanis egy másik per főszereplője, melyet a prefektúra kezdeményezett a helyi tanács ellen a City Parking céggel kötött szerződés megsemmisítését kérve. A jogi gyakorlat szerint – hangsúlyozta a jogtanácsos – egy önkormányzati  határozat megszüntetése nem vonja maga után a közbeszerzés leállítását, attól az aláírt szerződés érvényes ma­rad (ezt, ahogy érvénytelenítését is a 34-es sürgősségi kormányrendelet szabályozza). A City Parking álláspontja  – mondotta –, hogy ők ebben a perben nem vettek részt. A jogtanácsos három lehetőséget vázolt fel: valamelyik fél felbontja a szerződést, aminek jogi következményei is lehetnek; megvárják, hogy a prefektúra által indított perben milyen ítélet születik, illetve közös megegyezésre jutnak.
Balázs Attila néppárti önkormányzati képviselő elsőként reagált az elhangzottakra. Hang­súlyozta,  nincs mit magyarázkodni, végleges ítélet született, a szerződést fel kell bontani, és a City Parkingnak mennie kell. Arra a kérdésére, hogy a City Parking cég rendelkezik-e építkezési enge­déllyel a parkolóórákra, illetve műemlékövezetről lévén szó, rendelkezik-e jóváhagyással, Balázs Attila nem kapott egyértelmű választ. Véleménye szerint nem a City Parkingról kell tárgyalni, hanem arról, hogy milyen más megoldás létezik, valamint hogy hol maradjon fizetéses a parkolás. Szigethy Kálmán MPP-s önkormányzati képviselő szerint valószínű, hogy csak a bilincselés törvénytelen, de ez elég indok felbontani a céggel kötött szerződést, mely így hiába követelne a helyi tanácstól kártérítést. Rákosi János MPP-s városatya nyugalomra intett, mivel a szerződésben szerepelnek olyan kitételek, melyeket a City Parking nem teljesített, így bármikor felbontható a szerződés kártérítés fizetése nélkül. Kelemen András RMDSZ-es tanácstag szerint is meg kell várni az indoklást, és utána profi jogászok véleményét is ki kell kérni. Ne pártoljunk olyanokat, akik nem vettek parkolójegyet vagy tilosban álltak meg, és ezért lebilincselték járművüket – vélekedett a kórház főigazgatója. Hegedűs Ferenc, a tanács gazdasági bizottságának elnöke kifejtette: a szerződés felbontása anarchiá­hoz vezethet. Ilyés Botond néppárti tanácstag megkérdezte, mi a magyarázata annak, hogy a cég alkalmazottjai egyesek kocsiját nem bilincselték le, elvégre a törvény betartása mindenkinek kötelező.
A gyűlésen többen is jelen voltak, akik annak idején tiltakoztak a kerékbilincselés ellen, és pert is indítottak miatta. Közülük az ülésen egy személy kapott szót, Lau­renţiu Constantin Teacă jogász, aki arról beszélt, hogy a végleges táblabírósági ítélet nem képezheti vita tárgyat, az indoklástól függetlenül hatályba lépett és maradéktalanul alkalmazni kell.
Pénteken Bokor Tibor polgármester Szőcs Csabával, a City Parking Kft. ügyvezető igazgatójával tárgyalt. Tegnap a városvezető elmondta: arra az egyezségre jutottak, hogy megvárják a táblabírósági indoklást, és csak azt követően beszélnek konkrét lépésekről. Egy­értelmű: a City Par­king cég szándéka, hogy minél előbb beszüntesse szolgáltatását Kézdi­vásárhelyen, mivel sok nehézsége akadt. Máshol is ugyan­ezt a szolgáltatást végzik, de csak a céhes városban öntöttek sósavat vagy fújtak habot a jegyautomatákba, illetve vontatták el lánccal az egyiket. A rendőrség pedig tétlenül nézte mindezt – hangsúlyozta a polgármester, aki azt is elárulta: anyagilag sem jött ki a számításuk, mivel havonta tizenegy alkalmazottat kellett fizetniük. A csíkszeredai cég igénye szerint a városháza fizesse ki a beruházásukat, s akkor nem perelnek anyagi kár­térítésért. Bokor kérte a vállalat ügyvezetőjét, küldje el a városházára a beruházást igazoló számlákat, hogy erről a gazdasági bizottságban tudjanak döntést hozni. A tanács elé terjesztik, ahol majd megszületik a végleges határozat.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2015-03-31: Közélet - :

Folytatódik a gelencei piac korszerűsítése

Ha minden a terv szerint alakul, májustól korszerű piaccal büszkélkedhet Gelence, Felső-Háromszék legnagyobb lélekszámú községe. A nagyközség önkormányzata az Angustia Egyesületnél nyert nyolcvanezer eurót a felszegi piac teljes felújítására.
2015-03-31: Közélet - Fekete Réka:

Jobb veled a világ (A fakanál körbejár)

A pénteki, tizenharmadik jótékonysági vacsoraest különleges zenei és gasztronómiai csemegével szolgált: fellépett a neves marosvásárhelyi Ti­be­­rius vonósnégyes, Horváth Zita és Kopacz Attila pedig finn módra készített lazaclevessel és máglyarakással kínálta az adakozó vendégeket.