Ütő Gusztáv az utóvéd akcióművészetről

2015. április 15., szerda, Közélet

„A művészek doktorálnak, aminek én nem mindig örülök – indította Ütő Gusztáv Akcióművészet Székelyföl­dön című kötetének bemutatóját Vé­csi-Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője – mert nem mindenki művész, aki elméleti szinten meg tudja védeni magát, de örülök, amikor azok a művészek, akik fogalmilag is alá tudják támasztani művészetüket, jelentős elméleti munkákat hoznak létre.”

  • Vécsi-Nagy Zoltán, Ütő Gusztáv és Barta Mónika a könyvbemutatón. Albert Levente felvétele
    Vécsi-Nagy Zoltán, Ütő Gusztáv és Barta Mónika a könyvbemutatón. Albert Levente felvétele

A hétfő délután nagyszámú közönség előtt tartott sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón fontos gondolatok hangzottak el az avantgárd művészetről, ezen belül az inkább utóvéd jellegű erdélyi és székelyföldi akcióművészetről és természetesen a kötet születéséről, mely Ütő Gusztáv doktori disszertációjának bővített változata, és a Sepsi­szent­györgy Könyvkiadó gondozásában jelent meg.
  A szerző elmesélte, hogy a hetvenes évek végén Kolozsváron néhány diáktársával együtt úgy érezte, nem kielégítő számára az a helyzet, hogy festményeket készít, azokat kiállítja, mellyel mintegy meg is szűnt a művész szerepe. Elkezd­tek tehát érdeklődni a festészettől, szobrászattól, grafikától eltérő, akkoriban tiltott műfajok iránt. Az installáció, a happening, a performansz, de akár az alternatív zene és a kísérleti színház is vonzó lehetőségnek tűnt számukra az önkifejezésre. A tiltás miatt, de talán azért is, mert a politikai rendszer burkolt leleplezése, kigúnyolása is célja volt ezeknek a művészeknek, nagyrészt titokban – erdőben, tömbházak tetején, magánlakásokban – szerveztek ilyen jellegű akciókat, megmozdulásaikról többnyire fénykép sem készült, csupán az oral history tartja számon ezeket. A szerző első olyan performance-e, amiről dokumentáció maradt fenn, 1980 februárjában volt a Sepsikőröspatak és Kálnok közötti Kápolna-dombon, műemlékvédelmi jellegű akcióként.
A tiltott gyümölcs persze mindig édesebb, mint amit a kánon megkövetelt, de az akcióművészettel vagy cselekményművészettel – ahogy a szerző maga nevezi könyvében ezt a jelenséget – nem a festészet ellenében kezdett foglalkozni, hanem a festészet mellett. Mindig a téma jellege döntötte el, hogy melyik műfaj leginkább alkalmas ennek bemutatására. Az újítás és hagyományőrzés furcsa erdélyi összekapcsolódásáról is szó esett, Ütő saját bevallása szerint mindig arra törekedett, hogy ne utánozza a nyugati művészeket, hanem a helyi földrajzi, történelmi, kultúrtörténeti, zenei, és mozgáskultúrai hagyományokból próbáljon avantgárd értékeket létrehozni. „Ér­de­kessége még a könyvnek – mondta Vécsi –, hogy személyes élményeken alapul, amitől az olvasót is személyesen érinti meg.”
Beszélgettek még a Marosvásárhe­lyi Műhelyről, az AnnART fesztivá­lokról, melyek Ütő szerint úgy voltak újszerűek, előőrsök, hogy inkább utóvéd, védekező jellegű kezdeményezésekként indultak, ez általában jellemző az erdélyi kultúrára. A szerző hangsúlyozta, nem elmarasztalásnak szánta könyvét a témával foglalkozó korábbi foghíjas művészettörténeti kiadvá­nyok­kal szemben, hanem hiánypótlásnak. A közönség részéről (Tamás Dé­nes, Vargha Mihály, Kispál Attila, Nagy-Ko­peczky Kálmán és Berze Imre) érkezett kérdések, problémafelvetések, hoz­zá­szólások egyre kötetlenebbé tették a be­szélgetést, melynek végén a Sepsi­szent­györgy Könyvkiadó nevében Barta Mónika megköszönte a jelenlétet, és kezdődhetett a szokásos dedikáció.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1445
szavazógép
2015-04-15: Közélet - Bokor Gábor:

Minisztériumi válaszra várnak (Szívkórház)

Tegnap kellett volna összeülnie a Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház orvosi konzíliumának, a gyűlés azonban elmaradt. A tanácsot Cristian Cimpoi kórházmenedzser hívta össze, hogy az orvosi karral tárgyaljon a kórház névváltoztatása körüli nézeteltérésekről. Az orvosok nem fogadták el a meghívást, azt mondták, addig nem hajlandóak asztalhoz ülni, míg meg nem kapták az egészségügyi minisztérium válaszát az április 7-én elküldött átiratukra, melyben a kórház átnevezése ellen tiltakoztak.
2015-04-15: Közélet - :

Erőltetett névadás

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat háromszéki szervezete e heti hírlevelében erőltetett névadásnak minősíti a kovásznai Dr. Benedek Géza Szívkórház átkeresztelését. Felhívják a nemzetközi közvélemény figyelmét, hogy az egészségügyi minisztérium „önkényesen, bárminemű konzultáció nélkül, átiratban közölte az intézmény vezetőségével” a névcserét, röviden ismertetik a szívkórház múltját, az alapító dr. Benedek Géza munkásságát, azt a felháborodást, amely a minisztérium döntését fogadta, valamint a megyevezetés kérését ennek vissza­vonására.