Nemzetközi körözés Markó Attila ellen

2015. május 5., kedd, Belföld

Nemzetközi körözést adott ki a rendőrség Markó Attila, az RMDSZ korrupcióval gyanúsított, Magyar­országon tartózkodó volt parlamenti képviselője ellen, akinek az előzetes letartóztatását múlt héten rendelte el a legfelső bíróság. Markó Attila neve és fényképe szerepel az Interpol (a bűnügyi rendőrség nemzetközi szervezete) körözési listáján, a Románia által külföldön is keresett másik 160 gyanúsított között. A volt RMDSZ-képviselő a román rendőrség honlapjának csaknem ötven nevet tartalmazó körözési listáján is megtalálható.
 

Markó Attila ellen – a res­titúciós hatóság kártérítési bizottságának másik hét volt tag­jával együtt – hivatali vissza­élés gyanújával emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. A vádirat szerint 85 millió euró kárt okoztak az államnak az­által, hogy a piaci értéknél jelentősen magasabb kártérítéseket ítéltek meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért. A politikus korábbi nyilatkozataiban ártatlan­nak mondta magát és kifejez­te reményét, hogy Budapest nem adja ki. Ki­fejtette: nem bízik a román igazságszolgáltatásban, miután a sepsiszentgyörgyi Szé­kely Mikó Kollé­gium visszaszolgáltatása miatt tavaly három év felfüggesztett börtönre ítélték, és visszaállamosították a református egyház iskolaépületét.
Markó Attila nehezményezte, hogy a Bica-ügyben – bár bebizonyította, hogy nem vett részt azon az ülésen, amelyen a korrupciógyanús kártérítésről döntött a bizottság – hónapokon át hiába kérte, ejtsék az ellene felhozott vádat: ezt a korrupcióellenes ügyészség csak a múlt héten tette meg, amikor a második kártérítési ügyben kérte az RMDSZ-politikus letartóztatását a bíróságtól. Markó Attila a Transindex portálnak adott nyilatkozatában jelezte: nem fellebbezi meg az előzetes letartóztatását elrendelő bírósági határozatot, mivel lejárt az ügyvédjével a nyomozati szakaszra kötött korábbi szerződése, és nincs pénze újabb jogi képviselőt szerződtetni.
A nemzetközi körözés nyilvánosságra hozatalát követően a Krónika megkeresésére a magyar Igaz­ság­ügyi Minisztérium közölte: nem érkezett sem megkeresés, sem értesítés Markó Attila ügyében a bu­dapesti szaktárcához. „Amennyi­ben Markó Attila ellen európai elfogatóparancsot adnak ki, annak teljesítéséről a döntés a Fővárosi Tör­vényszék hatáskörébe tartozik, az Igazságügyi Mi­nisztérium csak adminisztratív, közvetítői feladato­kat lát el” – áll a minisztérium közleményében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2015-05-05: Gazdakör - :

Hírlugas

Változtatnak a kéréseken
Danile Constantin agrárminiszter kijelentette: módosítani fogja az egységes támogatási kérelmeket. A tárcavezető a gazdák képviselőinek kérésére vette fontolóra a változtatást. A miniszter szerint visszatérnek a 2014-ben használt formátumhoz.
2015-05-05: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Jó irányba mozdult a városünnep (Szent György Napok)

Kritikusok voltak és lesznek, meg fogjuk őket hallgatni, és ha lehet, csiszolunk még a városnapokon, hiszen a rugalmasság az egyik nagy erényünk, de egészében véve pozitív visszajelzések érkeztek az idei változásokról – közölte Antal Árpád polgármester tegnapi kiértékelésén.