Háromezer kilométer kerékpáron

2015. június 23., kedd, Magazin

Kiss László, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium könyvtárosa hét országon átívelő kerékpáros útra indult, amelynek során mintegy 3000 kilométert pedálozik Konstancától Hágáig, a Fekete-tengertől az Északi-tengerig. Az Olvassunk együtt Európában mottóval 2015. június 7-én indult kerékpároskampány során naponta akár 150–180 kilométert is teker László, és előre egyeztetett helyeken a helyi könyvtárosok egyesülete várja őt. Érkezés után kampányelőadásokat tart nekik és a diákoknak az olvasás és az iskolai könyvtárak fontosságáról.

bede erika » Hágában ér véget útja június 26-án, majd részt vesz Maastrichtban az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Egyesületének Konferenciáján. Tanulni megy, hogy itthon továbbadhassa a tanultakat.
Kiss László céljai közt szerepel, hogy minden fontosabb városban találkozik a helyi könyvtárosokkal a sajtó jelenlé­tében, hogy közösen hívják fel a figyelmet a könyvtárak fontosságára. Virágot helyeznek el egy helyi születésű író, költő, könyvtáros szobránál, sírjánál. Könyvstafétát indít, azaz könyvtártól könyvtárig visz dedikált könyvet. Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szövetségének vezetőivel közös levelet ír alá, amelyben kérik az I. C. Petrescu Nemzeti Pedagógiai Könyvtár újralétesítését. Útján használja a könyvtárosútlevelet, amelyet minden útjába eső könyvtár lepecsétel és aláír. Ezt is csatolja majd a beadványhoz. A kerékpárút során minden településen és a települések közt barátok, könyvtárosok, az üggyel egyetértő emberek kisebb-nagyobb távon együtt kerékpároznak vele.
Kiss László szándéka felhívni a figyelmet az iskolai könyvtárak fontosságára a fiatalok nevelésében, megerősíteni a könyvtárak és könyvtárosok közötti kapcsolatokat, nyomást gyakorolni a román kormányra, hogy indítsa újra az I. C. Petrescu Nemzeti Pedagógiai Könyvtárat, melyet nemrég számoltak fel, és amelynek a könyvtáros- és pedagógusképzésben rendkívül fontos a szerepe. Emellett szeretné felkelteni az emberek rokonszenvét az iskolai könyvtárak iránt, megváltoztatni az általános véleményt. „Az olvasás nemcsak elvarázsol, hanem segít megvalósítani álmainkat” – hangzik jelmondata.

Kiss László Facebook-bejegyzéseiből
Június 7., első nap: Konstancán elkezdődött a kampány.
Június 8., második nap: Konstanca–Silistra (Bulgária)–Călăraşi, 163 km.
A kollégák mindenhol nagy szeretettel fogadtak. Dobrudzsa nagyon szép!
Június 9., harmadik nap: Călăraşi–Olteniţa–Bukarest, 150 km.
Kampány három különböző helyen és mégis ugyanazokkal a lelkes kollégákkal.
Június 10.: Bukarest–Piteşti, 114 km.
Csodálatos emberekkel találkoztam: könyvtárosokkal, kerékpárosokkal és sok eszmetárssal, akiket érdekel az olvasás.
Június 11., ötödik nap: Piteşti–Brassó.
A legnehezebb nap idáig. Nagy meleg, szembe fújt a szél, ráadásul tele kemény emelkedőkkel. (...) Fizikailag és mentálisan is túljutottam a mélyponton.
Június 13.: Nagyszeben–Déva, 122 km.
Kegyetlen meleg volt, Erzsébetvárosban megálltam délben, és aludtam egy kicsit a parkban. Déván a Nemzeti Sportiskola csodálatos gyerekei fogadtak. A kampány végén azt mondták: „Ha már nem tetszik bírni, akkor tessék mindig ránk gondolni, mert mi soha nem felejtjük el önt, és szorítunk.”
Június 14.: Déva–Temesvár, 164 km.
Temesváron egy kicsi, de lelkes csapat fogadott. Velem tartottak vasárnap is, pedig meleg volt, és késtem!
Június 15.: Temesvár–Csongrád, 183 km.
Csongrádon a közkönyvtárban megtartottam bemutatómat a szurkolótábor és a sajtó képviselőinek.
Június 16., kilencedik nap: Csongrád–Budapest, 164 km.
Kecskemétnél találkoztam Németh Ferenc matematika–fizika szakos tanárral, akit kerékpáros körökben csak Némóként emlegetnek. Kétórás késéssel megérkeztünk Budapestre, ahol a Könyvtáros-tanárok Egyesületének képviseletében már nagyon vártak a kollégák.
Június 17.: Budapest–Győr, 100 km.
Lelkileg állom a sarat, mert mindenütt jóérzésű emberekkel találkozom.
Június 18., tizenegyedik  nap:
Viszontlátásra, Magyarország! Jó napot, Szlovákia! Jó estét, Ausztria! Hosszú volt az út. A szlovák kolléganők jól fogadtak a pedagógiai könyvtárban. Érdemes volt ma is pedálozni!
Június 19.:  Az állapotomat látva a bécsi bázisom házigazdái nem engedtek tovább. Holnap folytatom az utamat Linzből.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1678
szavazógép
2015-06-23: Sport - :

Padánia nyerte az Eb-t (Labdarúgás)

Az észak-olaszországi Padánia sikerével ért véget a Független Labdarúgó-szövetségek Konföderációjának első Európa-bajnoksága, miután a vasárnapi fináléban háromgólos különbséggel győzte le a Nizzai Grófságot. A bronzmérkőzés kiélezett csatát hozott, ugyanis a Felvidék nem bírt az Ellan Vanninnal, és csak tizenegyesrúgással dőlt el a nyertes kiléte.
2015-06-23: Közélet - :

Tenyerében a történelem

Sepsikőröspatak, Kálnok és Árkos közös testvértelepülése, Mezőtúr hagyományos módon 2013-tól évente emlékkiállítással (fotó) köszönti a nemzeti összetartozás napját. Ennek anyagát láthatták szombaton, a Sepsikőröspataki Napon a sportteremben az érdeklődők.