Bajban a Schweighofer?

2015. augusztus 21., péntek, Belföld

A Wirtschaftsblatt.at osztrák gazdasági lap egyik tegnapi cikke szerint a román környezetvédelmi minisztérium új jelentést iktatott az ügyészségen, amely szerint 2014 januárja és 2015 áprilisa között a Holzindustrie Schweighofer radóci és szászsebesi gyárai mintegy harmincezer köbméternyi, származási tanúsítvány és bármiféle irat nélkül átvett fát dolgoztak fel – tudósít honlapján a Neuer Weg környezetvédelmi szervezet. Mint írják, ez mintegy 800–1300 teherautónyi fát jelent.

A Wirtschaftsblatt.at ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet egy másik cikkében, hogy a PEFC CoC fenntarthatósági tanúsítvány – amelyet 2014. május 27-én kapott meg a Schweighofer – kibocsátásának hátterében valójában érdekkonfliktus áll: a romániai Schweighofer-gyárak anyavállalatának számító Schweighofer Alapítvány (Schweighofer Privatstiftung) alelnöke, Georg Erlacher a tanúsítvány kiállításakor az azt kiadó Holzforschung Austria igazgatótanácsának volt a tagja, tehát a Schweighofer valójában önmagát minősítette fenntarthatónak – áll a cikkben.
A Neuer Weg írása szerint, ha a Holzindustrie Schweighofertől megvonják a nemzetközi piacokon garanciának számító PEFC CoC (és FSC) fenntarthatósági tanúsítványt, ez szinte biztosan a vállalat gazdasági hanyatlását jelenti. A cikkíró végkövetkeztetésként megjegyzi: még nem nyithatjuk a pezsgőt, de már lehűthetjük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2015-08-21: Belföld - :

Áfacsökkentés több lépésben (Megállapodtak a pártok)

Öt százalékpont helyett négy százalékpontos áfacsökkentésben állapodtak meg tegnap szakértői szinten a parlamenti pártok, a 20 százalékos áfát 2016. január elsejétől alkalmazzák, további egy százalékkal egy évvel később csökkentik.
 
2015-08-21: Közélet - Iochom István:

Búcsús szentmise a kerített templomban

A kedvezőtlen időjárás miatt a rendszerváltás óta első alkalommal történt meg, hogy nem a perkői kápolnánál, hanem az erődtemplomban tartották a Szent István búcsús szentmisét.