Felújították a tímárok sírboltját

2015. augusztus 29., szombat, Közélet

Dimény Attila, a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum vezetője kezdeményezésére a polgármesteri hivatal és a református egyházközség a Bem József utcai református temetőben felújította a romos állapotban levő, jelentős eszmei értékkel bíró „nemes Tímár czéh sírboltját”.

A sírhely az egykori tekintélyes céh tagjainak végső nyughelye, ahol Jancsó Katalin újságíró, helytörténész kutatásai szerint több mint kétszáz tímár koporsója található, és minden valószínűség szerint ez a régi, kéthektáros református temető legnagyobb föld alatti kriptája. A felújított és fehérre meszelt sírbolt homlokzatán márványtábla található, felirata szerint a kripta 1833-ban épült, a tímárcég címerével díszített márványtáblát pedig 1882-ben állították Jancsó Dénes elnöklete alatt.
Dimény Attila, a régi református temető szakavatott kutatója a temetőkert térképét és képes sírkőleltárát készíti el azzal a céllal, hogy népszerűsítse a történelmi felső-háromszéki sírhelyeket, megmentve azokat az utókornak, hiszen az utóbbi esztendőkben ismert történelmi személyiségek sírhelyei tűntek el nyomtalanul.
Ugyanitt található báró Purczell János ezredesnek, az 1818 és 1823 között épített határőr altisztképző katonai nevelde alapítójának, a II. határőr gyalogezred parancsnokának impozáns méretű, 1829-ben állított sírboltja, amely szintén sürgős felújításra szorul.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2015-08-29: Közélet - Bokor Gábor:

Átjáróból közösségi teret (Kovászna)

Közösségi térré fejlesztik a kovásznai Kádár László Képtár udvarát. Az elképzelés egy civil fórumon hangzott el, a megvalósításhoz szükséges pénzt a Háromszéki Közösségi Alapítvány folyósítja. Tervek szerint már az ősszel megvalósul az ötlet.
2015-08-29: Közélet - :

Összefüggő bicikliutak jövőre (Röviden)

2015 őszén – a központ átalakítása után – már látni fogjuk, hogy milyen lesz Sepsiszentgyörgyön a közlekedés a következő évtizedben, télen pedig lesz időnk átgondolni a kerékpárosok helyzetét is, és kidolgozhatjuk a meglévő biciklisávok bővítésére, illetve hálózatba kötésére vonatkozó terveket – közölte Antal Árpád polgármester, aki szerint 2016 tavaszán elkezdődhet a biciklibarát forgalmi rend kialakítása a megyeszékhelyen.