A székely nép megvédi határát

2015. október 23., péntek, Közélet

A székelyek nagy meneteléséhez hasonló méretű és jelentőségű rendezvényre készül október 24-én az SZNT: Székelyföld határának kivilágítására.

„A székely közösségi megnyilvánulás sikere attól függ, hogy mennyien leszünk jelen, milyen erőt tudunk felmutatni a román hatóságok és a nagyvilág előtt jogos követeléseink érvényesítésére. Bizonyítsuk be, hogy eltökélten hisszük és fenntartjuk, Székelyföld egy és oszthatatlan, határa számunkra szent, nem engedünk sem a feldarabolási szándéknak, sem egy nagyobb régióba való besorolásának” – írja tegnapi felhívásában Izsák Balázs elnök és Gazda Zoltán főszervező.
Az SZNT vezetői személyes felelősségvállalásra és minél nagyobb létszámú részvételre buzdítanak, a közösségi akarat méltóságteljes kifejezésére, az őrtüzek és szimbolikus üzenetük őrzésére. „Érezzük át azt a személyes felelősséget, amely a részvételre kötelez. Legyünk ott mindannyian az általunk kiválasztott határközségben, vigyük magunkkal gyermekeinket, unokáinkat, s az őrtüzek mellett éljük meg az együvé tartozás közösségi élményét” – áll a felhívásban.
Az Izsák Balázs SZNT-elnök és Gazda Zoltán által aláírt közleményben az írják: ,,Világítsuk ki Székelyföld határát autók, motorkerékpárok, reflektorok fényét tükrözve az ég felé, elemlámpákkal és más világítási eszközökkel jelöljük meg Székelyföld határát a kijelölt időszakban, 18.45 és 19 óra között. Bizonyítsuk be, hogy méltóságteljesen tudjuk kifejezni a közösségi akaratot, miként más megmozdulásokon is, őrizzük az őrtüzeket szimbolikus üzenetükkel együtt”.
Ugyanakkor azt is tudatják, hogy kizárólag az SZNT honlapján feltüntetett helyszíneken szerveznek kivilágítást. A megmozdulást minden erdélyi magyar párt támogatja.
Mint ismert, Székelyföld hatvan peremtelepülésén tartanak központi rendezvényt helyi idő szerint fél hatkor, amely mindenütt ökumenikus istentisztelettel kezdődik. Egy-egy helyszínről általában két-három határ menti magaslatra vonulnak ki a résztvevők, ahol 18 óra 45 perctől 19 óráig kerül sor a határok kivilágítására. Gazda Zoltán főszervező elmondta: a központi szervezőcsapat Székelyföld határtelepüléseire vár minden tiltakozót, de tudomásuk van arról, hogy helyi kezdeményezők Székelyföld belső területein is lármafagyújtásra készülnek. Hozzátette: egyfelől fájlalják, hogy nem jön mindenki a határokhoz, másfelől viszont örülnek annak, hogy ismét cselekvésre sikerült buzdítani a székelyeket. Arra biztatják a gépkocsikkal érkező résztvevőket, hogy hozzanak tükröket magukkal, és a gépkocsik fényszórójának fényét is irányítsák a világítás időszakában az ég felé. (demeter/farcádi/MTI)

Partiumban is meggyúlnak az őrtüzek
Székelyföld határainak kivilágításával egy időben Partiumban közel harminc helyszínen gyúlnak ki az őrtüzek szombat este, így fejezik ki, hogy támogatják a székelyföldi autonómiatörekvéseket – tudatja az EMNT és az EMNP Bihar megyei szervezete, valamint a Partiumi Autonómia Tanács (PAT) egy közös közleményben. A három szervezet hangsúlyozza: az EMNT múlt szombati küldöttgyűlése határozatának megfelelően azért gyújtanak lármafákat, hogy ezáltal fejezzék ki: támogatják a székelyföldi autonómiatörekvéseket. Székelyföld és a Partium autonómiájának ügye egyformán közös érdeke Erdély valamennyi lakójának, történelmi régióink autonómiatörekvései nem gyengítik, hanem kölcsönösen erősítik egymást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1552
szavazógép
2015-10-23: Közélet - Nagy D. István:

Árvácskák a hősök sírjain

A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum nagyjából félszáz nebulója szorgoskodott tegnap a városi köztemetőben található hősi emlékmű és az első világháborús sírkövek között. A tíz, illetve tizenegyedik osztályos diákok árvácskákat ültettek a kilencven katonai nyughelyre és előkészítették a sírkertet a közelgő halottak napjára.
2015-10-23: Közélet - Hecser László:

Őrtüzek Erdővidéken

A bardoc-miklósvárszéki Székely Nemzeti Tanács Bölönben, illetve a tágabb értelemben vett Erdővidéken, azaz Alsórákoson, Ürmösön és Apácán szervezi Székelyföld határainak kivilágítását. Ezek mellett őrtüzek lobbannak a tájegység több falujában is.