Kivilágítjuk Székelyföldet

2015. október 24., szombat, Közélet

Az SZNT a két évvel ezelőtti nagy meneteléshez hasonló méretű és súlyú megmozdulást kezdeményezett, ők elsősorban a határtelepülések bevonásával szándékoztak meg­valósítani a figyelemfelkeltő akciót. A kör azonban bővült, sok belső településen igény mutatkozott a közösségi élményre, így ma este nemcsak a határsávon, de azon belül is, sőt, a Partiumban és Magyarországon is tüzek gyúlnak a székely autonómia támogatására.

Háromszéken 19 helyszín­re várják a csatlakozni aka­ró­kat: Nagyajtán, Baróton, Nagy­baconban, Hidvégen, Elő­­patakon, Illyefalván, Kökös­ben, Uzonban, Rétyen, Nagyborosnyón, Zágonban, Kommandón, Kovásznán, Zabolán, Gelencén, Ozsdolán, Bereckben, Lemhényben, Esztelneken lesz gyülekezési pont, és több mint harminc helyen gyújtanak tüzet vagy világítanak gépkocsik, motorok fényszórójával.
Az SZNT kezdeményezését, akárcsak két évvel ezelőtt, mindhárom magyar párt felkarolta, támogatja. A szervezésben részt vett az RMDSZ, mozgósítottak a szövetség színeiben megválasztott polgár­mesterek, szerepet vállalt az MPP és az EMNP is, sok helyen jelentős segítséget nyújtottak a lelkészek. Plakátok százai, szórólapok tízezrei jutottak el a székelyföldiekhez, az RMDSZ telefonon, sms-ben is részvételre buzdított, a Néppárt megyei, széki elnökei felhívást fogalmaztak: „Felkérjük Székelyföld területi autonómiáját szívén viselő nemzettársainkat, hogy a lakóhelyükhöz legközelebb eső helyszíne­ken vegyenek részt ezen a megmozduláson.”
Sepsiszentgyörgyről buszok indulnak szombat délután háromnegyed ötkor (részletek lapunk 12. oldalán), a közeli helyszínek közül bármelyik választható, de számos más településen is megszervezték, biztosítják a szállítást, így a távolság senki számára nem lehet akadály, hogy csatlakozzék a megmozduláshoz. A magyar közszolgálati tévé reggeltől figyelemmel követi a tűzrakást, gyülekezést, fél hat és hét óra között három helyszínről közvetítenek élő körkapcsolásban, egy kisrepülőből pedig Nagyborosnyótól Marosvásárhelyig filmezik végig a fellobbanó őrtüzeket.
Az SZNT célja összefogást, erőt felmutatni, Bukarest és a nagyvilág tudomására hozni, hogy az itt élő magyarság nem hagyja Székelyföldet sem feldarabolni, sem beolvasztani. Mint felhívásukban fogalmaznak: „Tegyük együtt láthatóvá az egy és oszthatatlan Székelyföld határait!”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2015-10-24: Közélet - Fekete Réka:

Soha többé ’56 (Sepsiszentgyörgy) (Ötvenhat Háromszéken)

Az ’56-os ifjúság síron túli üzenete: éljünk, gondolkodjunk, cselekedjünk úgy, hogy soha többé ne legyen szükség egy újabb 1956-ra, soha ne kelljen a zsarnokság ellen harcolni – fogalmazott Klárik László, az RMDSZ szenátora, a tegnapi sepsiszentgyörgyi ’56-os megemlékezés szónoka, aki gondolatát arra építette: könnyebb megelőzni a zsarnokságot, mint később legyőzni azt.
2015-10-24: Közélet - Bokor Gábor:

Nem térhetünk ki a hűség elől (Kovászna) (Ötvenhat Háromszéken)

Kovásznán a megszokott helyszínen, a központi parkban felállított emlékműnél, a Likas kőnél emlékeztek 1956. október 23-ára, vérbe fojtott forradalmunk kitörésére. Az idő kedvezett az ünneplőknek, a város elöljárói mellett a polgárok is szép számban összegyűltek. Az októberi hősök között sok volt a fiatal, e nemzedék hazaszeretete, szabadság iránti vágya ma is él – ezt bizonyítja, hogy a kovásznai ünnepségen számos ifjú is főt hajtott az akkori hősök előtt.