Az autonómia lángjai Kézdiszéken

2015. október 26., hétfő, Közélet

Felső-Háromszéken a Székelyföld történelmi határa menti községeken kívül szombat este más helyeken is kigyúltak az őrtüzek. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Gelencén, Ozsdolán, Lemhényben, Bereckben és Esztelneken szervezett tűzgyújtást. A rendezvény mindenhol szentmisével kezdődött, majd a kijelölt gyűjtőpontokról a csoportok elindultak a kivilágítási pontok irányába.

  • Székelyföld legkeletibb csücskében is fellobbant a tűz
    Székelyföld legkeletibb csücskében is fellobbant a tűz

Péter János, az SZNT alelnökének tájékoztatása szerint Felső-Háromszéken a legtöbben Ozsdolán gyűltek össze: 845-en voltak a Hilib-tetőn, a Forrásfejnél és a Verescserén meggyújtott őrtüzeknél. Közülük sokan gyalog érkeztek, de jöttek szép számban személygépkocsival és motorkerékpárral is. Bereckben a római katolikus templom előtt gyülekeztek, ahonnan a 300–350 résztvevő a Csipkés-tetőre vonult. A lemhényiek és a kézdialmásiak, mintegy 250-en, az Avas-tetőn gyújtottak máglyát, a Gyepár-tetőn szintén összegyűltek harmincan, és ott is fellángolt az őrtűz. Gelencén a Csere- és Nádika-tetőn raktak őrtüzet 255 résztvevővel. Esztelneken a ferences kolostor kertjében kétszázan gyűltek össze, a Nagy Sándor-tetőn pedig huszonöten gyújtottak tüzet. Sehol nem történt rendbontás – hangsúlyozta az SZNT alelnöke. Összesítése szerint Kézdiszéken 2075-en vettek részt az őrtűzgyújtásokon.
Kovászna és Vrancea megye 1968 óta létező határán, Székelyföld legkeletibb pontján, a Lipse-tetőn 1390 méter magasan is kigyúlt az őrtűz. Ezenkívül a járművek – zömében terepjárók – fényszóróit és több reflektort is felkapcsoltak. A Székelyföldet Moldvával összekötő, nemrég korszerűsített országúttól négy kilométerre található kopár hegycsúcson a zord idő ellenére mintegy százötvenen gyűltek össze. A kézdivásárhelyi Flagel­lum Dei Motorosklub tagjai is ott voltak. A nagyméretű máglyához szükséges faanyagról a Láros Közbirtokosság gondoskodott. Az őrtűzgyújtást követően a jelenlevők elénekelték himnuszainkat, majd szalonnasütésre került sor. A Lipsén jelen levő Tamás Sándor megyeitanács-elnök, az RMDSZ háromszéki területi szervezetének elnöke az esemény kapcsán kifejtette: „Székelyföld legkeletibb csücske a mai háromszéki gyűjtőpontok közül a legextrémebb hely. Attól, hogy tüzet gyújtunk, még holnap nem lesz autonómia Székelyföldön, ezt mindannyian tudjuk. Viszont ezek az akciók azért igazán fontosak, mert össze­kovácsolják az embereket egy-egy fontos gondolat mentén. Pártállástól vagy meggyőződéstől függetlenül itt, Székelyföldön, Háromszéken sikerült megszervezni az akciót, és egy emberként állt melléje mindenki. Azt hiszem, ez a legfontosabb: Székelyföld autonómiája nem néhány habókos politikus ügye, hanem a társadalom egyre szélesebb rétegéé, az emberek szívében lévő igény kinyilvánítása. Fontos, mert nagyon jól látjuk, hogy milyen ellenszélben dolgozunk nap mint nap, kerítgetnek, megpróbálják a hámot reánk rakni, de az a lényeg, és akkor lehet egy ügyet sikerre vinni, ha van társadalmi támogatottsága. Ebben az ügyben, akárcsak két évvel ezelőtt, az RMDSZ is a kezdeményezés mellé állt” – fejtette ki Tamás Sándor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2015-10-26: Közélet - Farkas Réka:

Pár tízezren világították ki Székelyföldet

Egész Székelyföldet átfogó, nagyszabású rendezvényként könyvelte el a főszervező Székely Nemzeti Tanács az október 24-ei őrtűzgyújtást, értékelésük szerint a székely határőr hagyományok ébresztésére tett első lépés minden résztvevőt folytatásra ösztönöz, „hogy ezzel is közelebb kerüljünk a kitűzött célhoz: Székelyföld területi autonómiájához” – áll tegnap kiadott közleményükben. A hatóságok éber figyelmét elsősorban Maros megyében érzékelték, de Gyergyóban is igyekeztek akadályozni az akciót, elkobozták a magánszemély adományozta tüzelőt. Légi felvétel nem készülhetett az őrtüzekről, a kedvezőtlen időjárás miatt Brassóban nem engedték felszállni az alkalomra bérelt kisrepülőt.
2015-10-26: Közélet - Bokor Gábor:

Ami a miénk, nem engedjük elveszni (Orbaiszék)

Az orbaiszéki lármafagyújtás központi rendezvénye a Kovászna melletti Csomakőrösön, a temető feletti domb púpján zajlott. A szervezők jól választották ki a helyszínt, Felső-Háromszéktől Alsó-Háromszékig, az Olt völgyéig nyílott csodálatos kilátás.