Erdővidék is megmozdult

2015. október 26., hétfő, Közélet

Erdővidéken sok helyen gyújtottak őrtüzet, de e megosztottság miatt az esemény súlya és jelentősége kevésbé érződött. A beharangozó szerint az 1848. december 9-ei csata emlékét őrző. Tornay Endre András-alkotásnál kellett volna találkoznia Barót, Felsőrákos, Köpec, Miklósvár, Vargyas és Ágostonfalva népének, de a meghirdetett időpontra alig néhány tucatnyian gyűltek össze, a résztvevők száma csak idővel gyarapodott bő százra.

  • Bölönben szép számban vettek részt a megmozduláson
    Bölönben szép számban vettek részt a megmozduláson

A véczeri kivilágításról hiányoztak vezetőink is. Nagy József, a megyei tanács alelnöke, Ilkei Ferenc, Vargyas polgármestere, Szakács László baróti alpolgármester jelen volt, de hiányzott például Lázár-Kiss Barna András városvezető, és a szövetség tanácstagjai közül is csak Gál Károly vett részt az őrtűzgyújtáson. Az MPP-t nem képviselte senki, a néppártosokat csak a volt megyei elnök, Benedek Erika, Szép Béla ba­róti tanácstag a vége felé csatlakozott. A történelmi egyházakat két nyugalmazott református lelkész, Bereczki László és a bardociakat évtizedekig szolgáló Antal István képviselte.
Bereczki László tiszteletes beszédében az Úristen által nekünk adott földről szólt. Kötelességünk, hogy örökségünket megvédjük, s tetteinkkel bizonyítsuk: Székelyföld létezik, s mi, lakói nemet mondunk a szülőföldünk feldarabolását célzó kísérletekre. Szabó Miklós, a bardoc-miklósvárszéki székely tanács elnöke szerint meg kell mutatnunk Bukarestnek, mi itt vagyunk, önrendelkezési harcunkról pedig nem mondunk le. Miközben Szabó Miklós felolvasta Izsák Balázs SZNT-elnök Világítson Székelyföld határa! című kiáltványát, fellobbant az emlékmű szomszédságában rakott máglya, a résztvevők pedig elénekelték a székely és magyar himnuszt.
Bölönben szép számban, bő kétszázan vettek részt a temetőben tartott kivilágításon. Információink szerint hasonlóképpen kitett magáért Bibarcfalva, Nagybacon és Vargyas is. Az SZNT közleménye szerint a közigazgatásilag jelenleg Brassó megyéhez tartozó Apácán, Felsőrákoson és Ürmösön is gyúltak őrtüzek, a helyiek először élhették meg tömegrendezvényen Székelyföldhöz való tartozásuk érzését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1776
szavazógép
2015-10-26: Közélet - :

Világítson Székelyföld határa (Az őrtűzgyújtáskor felolvasott kiáltvány)

Mottó: „Adjon az Isten fényeket,
temetők helyett életet.”
Tekintettel arra, hogy Románia kormánya nem mondott le arról, hogy Székelyföldet egy román többségű óriásrégióba beolvassza, figyelembe véve, hogy Székelyföld autonómiájára vonatkozó, több alkalommal és formában kinyilvánított igényünket több mint egy évtizede figyelmen kívül hagyják, párbeszédre vonatkozó kezdeményezéseink válasz nélkül maradnak, elítélve azt, hogy a román kormány minden erre vonatkozó nemzetközi kötelezettségvállalását megszegve tervezi az ország közigazgatási átalakítását, kitartva a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés állásfoglalása mellett, amely szerint
2015-10-26: Világfigyelő - :

Kell a kölcsönös bizalom (Szijjártó Péter a magyar–román kapcsolatokról)

Pragmatikus együttműködéssel kell a kölcsönös bizalom légkörét megteremteni a magyar–román kapcsolatokban is úgy, ahogy az Szlovákia esetében történt – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (fotó) a román Digi24 hírtelevíziónak adott interjújában, amely szombat este, a Diplomata-útlevél című külpolitikai magazinban került képernyőre.