Életet menthet a 3D-s szervnyomtatás

2015. november 19., csütörtök, Közélet

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai kara olyan rendezvénysorozatot indított útnak, amelynek célja ismeretterjesztés és szórakoztatás Székelyföld városaiban közérdeklődésre számot tartó témákban. Dr. Bálint Emese adjunktus vitaindító előadása témájának – az emberi szervek háromdimenziós reprodukálása nyomtatás útján – számos etikai, vallási vetülete van, ugyanakkor reményt jelenthet szervi problémákkal küszködő betegek számára.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban kedd este tartott előadás résztvevői számára egyértelművé vált: az emberi szervek nyomtatásának tudományos-fantasztikus filmbe illő ötlete egyáltalán nem tűnik kivitelezhetetlennek. A téma létjogosultságát két tényező indokolja: az egyik a 3D-s nyomtatók megjelenése, majd ezek továbbfejlesztése az orvostudomány szolgálatára. Ezen nyomtatók rétegeket egymásra nyomtatva képesek térben megalkotni a digitális modellek mását szinte akármilyen alapanyagból. A másik tényező maga az őssejtkutatás. Őssejtnek nevezzük azokat a sejteket, amelyek képesek önmagukat reprodukálni, valamint differenciálódni. Vagyis őssejtekből lehetnek mind izomsejtek, mind idegsejtek. Az őssejtek differenciálódását a körülmények és egyéb tényezők szabályozzák.
A kutatásnak az is lendületet adott, hogy 2012-ben az orvosi Nobel-díjat ketten kapták: Gurdon és Yamanaka pro­fesszorok, akik kimutatták, hogy a már differenciált sejteket vissza lehet alakítani őssejtekké, ún. indukált pluripotens sejtekké, amelyekből az összes emberi sejttípus kialakítható.
Az orvostudományban a 3D-s nyomtatást először protézisek előállítására használták, majd elkezdtek emberi szerveket rekonstruálni ezzel a technikával. Anthony Atala professzor munkássága úttörő ebben a témában. Sokfajta szervet nyomtattak már: vesét, nyelőcsövet, húgyhólyagot; egyes szerveket még nem lehet nyomtatni, mint véredényeket, agyat stb., de az eddigi eredmények mindenképpen biztatóak. A nyomtatás szakaszai nagyon bonyolultak és körültekintést igényelnek, kezdve a modell MRI 3D-s képének pontos beszkennelésével, azon vázszerkezet kinyomtatásával folytatva, amelyet majd betelepítenek sejtekkel, aztán a megfelelő sejtek kiválasztásával, amíg eljutnak magához a nyomtatáshoz. A nyomtatott szervek nem feltétlenül az eredeti szervek pontos másai, funkcionalitásuk néha fontosabb.
Mindez közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. Az orvostudománnyal karöltve számos tudományterület is rohamosan fejlődik, amelyek együttműködése meghökkentő eredményeket nyújt majd a közeljövőben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2015-11-19: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Egy év után, egy év előtt

2015. november 16-án ingatta meg a népharag Victor Ponta rendíthetetlennek tűnő önbizalmát, akkor vesztette el a játszmát a baloldal, és nyerte el a legmagasabb állami tisztséget Klaus Johannis volt nagyszebeni polgármester. A kommunizmus utáni Románia negyedik szabadon választott államelnöke már mandátuma kezdetén megmondta, hogy szeretne „saját” kormányt tervei megvalósításához, és egy év elteltével meg is kapta. Sokak szerint ajándékként pottyant az ölébe a pártfüggetlen szakértői csapat, de épp ez az, amire szüksége van.
2015-11-19: Jegyzet - Fekete Réka:

Lépéselőnyt a fiataloknak (Kármentő)

Szeret – nem szeret. Fizet – nem fizet. Ígér – hazudik. Újabb kori játék, amely milliók bőrére megy ki, családok megélhetéséről, gyermekvállalásról, fiatalok elvándorlásáról szól. Egyesek az egyik oldalon, mások a másikon bizonygatják: lesz vagy nem lesz jövő egy olyan országban, ahol az utca nyomására vagy választásokhoz közeli kampányhelyzetben ígérnek fűt-fát, üres zsebből kínált Kánaánt, pillanatnyi tűzoltást, aztán semmi.